Animale de companieInfecții bacteriene - BoalaTyzzer la câini și pisici

Infecții bacteriene – BoalaTyzzer la câini și pisici

BoalaTyzzer la câini și pisici este produsă de bacteria Clostridium piliformis care distruge celulele din ficat și intestin. Această infecție bacteriană se dezvoltă în aceste organe și astfel afectează buna lor funcționare, contribuie la distrugerea lor. Bacteria produce spori, care pot rezista și câțiva ani în aer, pot supraviețui chiar și la căldură și la acțiunea dezinfectanților.

Boala apare mai ales la animalele tinere, la nivelul ficatului acestora. Principalele simptome sunt: stare de letargie, diaree, depresie, pierderea apetitului alimentar, stare de discomfort abdominal, durere, distensie abdominală, stări febrile, temperatură scăzută a corpului, hepatomegalie, deshidratare, pierderea în greutatea, căderea firelor de păr și deteriorarea blăniței.

Boala se transmite prin infecția cu bacteria Clostridium pilifromis. Cele mai afectate sunt rozătoarele, hamsterii, iepurii, gerbilii, porcușorii de Guineea, șobolanii, șoarecii. De la aceste animale infectate, prin intermediul materiilor fecale sau al alimentelor contaminate, bacteria poate ajunge și în organismul câinilor și pisicilor.

Pentru diagnostic, medicul veterinar va face un examen fizic animalului și o serie de teste de laborator: serologice, bacteriologice, analiza sângelui, a sumarului de urină, analiza pentru determinarea nivelului ridicat de enzime hepatice, analiza țesuturilor intestinale. Pentru această boală nu există un tratament sau vreun vaccin pentru prevenirea ei. În general se folosesc medicamente pentru ameliorarea simptomelor și antibiotice pentru combaterea infecțiilor.

Animalul bolnav trebuie spitalizat, monitorizat cu atenție pentru a vedea cum reacționează la medicamente, trebuie hidratat și bine hrănit, trebuie îngrijit cu atenție într-un mediu curat și sănătos. Alimentația animalului trebuie să fie corectă și eficientă pentru consolidarea sistemului imunitar. Bacteriile și sporii de Clostridium piliformis pot fi distruși prin soluții speciale care conțin agenți de înălbire și apă. Aceste soluții pot fi utilizate pentru dezinfectarea cuștii sau spațiilui unde a stat animalul bolnav.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.