Home Animale de companie Infecții bacteriene – BoalaTyzzer la câini și pisici

Infecții bacteriene – BoalaTyzzer la câini și pisici

0
1847
Infecții bacteriene - BoalaTyzzer la câini și pisici
Infecții bacteriene - BoalaTyzzer la câini și pisici

BoalaTyzzer la câini și pisici este produsă de bacteria Clostridium piliformis care distruge celulele din ficat și intestin. Această infecție bacteriană se dezvoltă în aceste organe și astfel afectează buna lor funcționare, contribuie la distrugerea lor. Bacteria produce spori, care pot rezista și câțiva ani în aer, pot supraviețui chiar și la căldură și la acțiunea dezinfectanților.

Boala apare mai ales la animalele tinere, la nivelul ficatului acestora. Principalele simptome sunt: stare de letargie, diaree, depresie, pierderea apetitului alimentar, stare de discomfort abdominal, durere, distensie abdominală, stări febrile, temperatură scăzută a corpului, hepatomegalie, deshidratare, pierderea în greutatea, căderea firelor de păr și deteriorarea blăniței.

Boala se transmite prin infecția cu bacteria Clostridium pilifromis. Cele mai afectate sunt rozătoarele, hamsterii, iepurii, gerbilii, porcușorii de Guineea, șobolanii, șoarecii. De la aceste animale infectate, prin intermediul materiilor fecale sau al alimentelor contaminate, bacteria poate ajunge și în organismul câinilor și pisicilor.

Pentru diagnostic, medicul veterinar va face un examen fizic animalului și o serie de teste de laborator: serologice, bacteriologice, analiza sângelui, a sumarului de urină, analiza pentru determinarea nivelului ridicat de enzime hepatice, analiza țesuturilor intestinale. Pentru această boală nu există un tratament sau vreun vaccin pentru prevenirea ei. În general se folosesc medicamente pentru ameliorarea simptomelor și antibiotice pentru combaterea infecțiilor.

Citește și:  Ce trebuie să știm despre îngrijirea corectă a cățelușei în perioada gestației

Animalul bolnav trebuie spitalizat, monitorizat cu atenție pentru a vedea cum reacționează la medicamente, trebuie hidratat și bine hrănit, trebuie îngrijit cu atenție într-un mediu curat și sănătos. Alimentația animalului trebuie să fie corectă și eficientă pentru consolidarea sistemului imunitar. Bacteriile și sporii de Clostridium piliformis pot fi distruși prin soluții speciale care conțin agenți de înălbire și apă. Aceste soluții pot fi utilizate pentru dezinfectarea cuștii sau spațiilui unde a stat animalul bolnav.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.