Home Animale de companie Rase de câini ciobănești – Bouvier de Ardennes

Rase de câini ciobănești – Bouvier de Ardennes

0
847
Rase de câini ciobănești - Bouvier de Ardennes
Rase de câini ciobănești - Bouvier de Ardennes

Această rasă este de origine din Belgia și face parte din grupul câinilor ciobănești sau a câinilor de cireadă. Este cunoscut cu numele de Bouvier de Ardennes.În Belgia este folosit de ciobani pentru paza turmelor de bovine, de oi sau porci, deoarece este un câine curajos, rapid, agil și cu capacitatea de a conduce foarte bine animalele domestice. Are capacitatea de a lucra pentru om chiar dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile, are temperament activ, muncitor și neobosit, bine adaptat la rolul pe care îl are de îndeplinit.

Este un animal viguros, inteligent, un companion foarte bun, mai ales dacă și stăpânul său este o persoană calmă, care nu-l stresează inutil. Poate fi dresat foarte rapid deoarece prinde repede toate exercițiile pentru formarea sa. Cu mulți ani în urmă, câinele Bouvier de Ardennes era folosit și la vânătoarea de cerbi și mistreți.

Un astfel de câine este puternic, plin de energie, curajos, tenace, se adaptează foarte bine în orice situație. Poate fi folosit drept câine de turmă, animal de companie sau câine de pază. Ca animal de companie este sociabil, loial, prietenos și curios.

Standardul rasei poate avea blana în diferite combinații de nuanțe de gri, maro, negru, roscat, albăstrui sau alb. Blana este alcătuită din fire de păr lungi, chiar și de 5-6 cm. Acestea sunt groase, rezistente, de obicei ciufulite. De asemenea, blana are și un strat de subpar care este mai scurt și mai gros, protejează animalul de frig.

În general animalul pare un câine oarecum dur, înfricoșător, fioros, aspectul său fiind creat tocmai de blana deasă, lungă și dezordonată, dar și de corpul mare și impunător. Masculul are înălțimea la greabăn de 56-62 cm și greutatea de 28-36 kg, iar femela are înălțimea la greabăn de 52-56 cm și greutatea de 22-28 kg.

Citește și:  Cum se diagnostichează Parvoviroza la câini și cum se tratează
Bouvier de Ardennes
Bouvier de Ardennes

Corpul câinelui Bouvier de Ardennes este îndesat, mare, musculos, iar blana aspră. Spatele este lat, pieptul adânc și larg, coada mare și bine acoperită de păr. Capul nu este foarte mare, botul este destul de scurt, iar urechile sunt ținute în jos. Picioarele sunt robuste, mersul acestui câine este vioi, plin de viață.

Câinele Bouvier de Ardennes este robust, rezistent la boli, poate suferi în cursul vieții lui de cataractă, flatulență sau displazie de șold. Nu trebuie folosit ca animal de companie de apartament, el are nevoie de mult spațiu, de aceea trebuie crescut în mediul rural, la casă ce are curte, unde are suficient loc unde să se desfășoare.

Poate fi ținut la curte, trebuie să aibă cușca sa, în rest nu va avea probleme să sufere de ploaie, vânt sau ger în anotimpul rece deoarece are o blană deasă și groasă care îl protejează de intemperii. Blana sa trebuie îngrijită des, deoarece acest animal are obiceiul să se tavalească prin noroi și astfel este nevoie să fie spălat și periat des.

Durata de vitață medie la câinele Bouvier de Ardennes este de aproximativ 12 ani.

Video – Rase de câini ciobănești – Bouvier de Ardennes:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.