Părinți și copiiIluzii optice cu înțelesuri multiple, voi ce vedeți în aceste imagini?

Iluzii optice cu înțelesuri multiple, voi ce vedeți în aceste imagini?

Iluziile optice ascund mai multe înțelesuri, care deseori trebuie căutate cu mare atenție. În pozele de mai jos, voi ce vedeți cu adevărat și care vă place cel mai mult?

Centre Pompidou

Imaginea de mai jos este fotografia unui obiect de la Centre Pompidou, din Franta. Acest obiect poate oferi multe iluzii optice si anume: daca este privit de carte o persoana din mijlocul camerei, cubul devine transparent, camera se poate vedea in sfera iar partea de sus devine un triunghi. Daca persoana se uita din stanga sau din dreapta la obiect , viziunile se schimba.

bila

Litere ciudate

O astfel de constructie nu poate fi considerata imposibila, deoarece ea se poate realiza si in viata de zi cu zi. In functie de unghiul din care privim, umbra constructiei ne arata o litera, in cazul nostru, S, H sau C.

litere

Unghi fotografiere

Vi se pare ceva iesit din comun la poza de mai jos? Poate veti spune ca nu sau poate ca da. Majoritatea persoanelor spun ca nu. Acum va pot spune parerea mea: inca nu se poate preciza daca imaginea barbatului din este facuta in timp ce el va priveste sau daca e din profil. Daca e o compunere a celor doua? Ceea ce este cert este faptul ca e una din cele mai reusite iluzii optice.

fotografie

Apa din pahar

Priviti cele doua pahare din imagine. Daca in prima secventa nu ne sare nimic in ochi,in a doua observam ca lichidul aflat in pahare pare sa nu cunoasca gravitatia. Totusi aceasta imagine este o iluzie optica,pentru ca ceea ce ni se pare nou a fi lichid in pahare este de fapt modelul acestora.

pahare

Țigara ucide

Imaginea de mai jos poate fi folosita cu succes in campaniile anti-fumat, deoarece surprinde o tigara a carui scrum se transforma intr-o silueta masculina ce pare a se zbate intre viata si moarte. Defapt, aceasta imagine se gaseste pe toate pachetele de tigari din SUA pentru a atrage atentia asupra riscului la care se supun fumatorii zilnic.

tigara

Vârsta femeii

Un simplu desen te poate duce intr-o mare eroare. Spre exemplu, uitati-va la imagine si spuneti ce observati. Este vorba de chipul unei fete tinere care priveste in departare sau de o batrana cu un nas imens si urat? Probabil veti spune ca e prima varianta dar priviti atent inca o data imaginea si veti avea o surpriza.

varsta

Câini pentru nevăzători

O alta campanie din SUA ce isi propune sa foloseasca iluziile optice cu scopul promovarii actiunilor lor. In acest caz este vorba de daruirea unor caini special antrenati pentru ajutorarea persoanelor cu deficiente de vedere. Astfel posterul din imagine infatiseaza un chip uman ai carui ochi sunt reprezentati de doi caini, aratand importanta acestora pentru acesti oameni neajutorati.

caini

Creierul uman

Cititi repede textul de mai jos : “Acocdrnig to an elgnsih unviesitry sutdy the oredr of letetrs in a wrod dosen’t mttaer, the olny thnig thta’s iopmrantt is that the frsit and lsat ltteer of eevry word is in the crcreot ptoision. The rset can be jmbueld and one is stlil able to raed the txet wiohtut dclftfuiiy.”

Acum citi-l cu atentie si priviti cat de corect este scris. Este adevarat ca desi esti scris gresit ati reusit sa cititi si sa interpretati corect scrisul ? Inca o dovada pentru faptul ca mintea umana este foarte flexibila. Nu sunt foarte importante literele din interiorul cuvintelor, ci doar prima si ultima pentru a ne putea da seama de semnificatiile acestora.

creier

Reflexia lumânării

Daca priviti atent imaginea veti observa ca lumanarea este aprinsa dar imaginea ei in oglinda ne arata fumul scos dupa ce flacara a fost stinsa. Aveti idee cum este posibil acest lucru? Puteti incerca aceasta iluzie acasa si daca va reuseste ne puteti spune cum ati facut.

lumanare

Reflexia pianului

Artistul Shiego Fukuda realizeaza o iluzie optica interesanta. Daca priviti in oglinda din stanga imaginii veti observa bineinteles un pian, dar daca priviti obiectu care se reflecta in oglinda, cel din partea dreapta este vorba doar de o simpla aglomerare de parti ale unui pian. Explicatia este una simpla: dintr-un anumit unghi se observa un pian adevarat iar din alt unghi este vorba doar de o adunatura de materiale.

pian

Cal sau broască?

Imaginea de mai jos se incadreaza in categoria celor cu inteles multiplu si sunt convins ca stiti deja cum functioneaza. Daca in prima imagine vedeti o broasca, daca o intoarceti cu 90 de grade, veti putea observa capul unui cal.broasca broasca1

Panouri îndoite

Pe cat de simpla este imaginea de mai jos, pe atat de greu de inteles si explicat este. Daca cineva v-ar intreba „In ce directie sunt indoite panourile?” voi ce i-ati raspunde? In directia celui care priveste spre monitor sau in directia opusa? Nu ne putem da seama cu exactitate, iar asta depinde de imaginatia si conceptia fiecaruia.

panouri

Rață sau iepure?

Asocierea dintre rata si iepure este destul de des folosita in cadrul iluziilor optice, asta datorita faptului ca ciocul ratei poate fi transformat usor in urechile lungi ale iepurelui. La fel se intampla si in imaginea de mai jos. La prima vedere observati o rata, dar daca inclinati capul spre stanga veti observa un iepure, aceasta fiind o iluzie cu intelesuri multiple.

iepure

Oglindă sau cameră?

Fotografia de mai jos ne pune putin pe ganduri si asta deoarece nu ne putem da seama daca avem de-a face cu o simpla oglinda sau cu o camera. Va spun va este o camera, insa proiectata putin ciudat, fiind lasat un prag destul de mare. Vorbim astfel de o iluzie cu intelesuri multiple.

oglinda

Craniul de pe copertă

Alta formatie de muzica ce s-a gandit la o iluzie optica cu intelesuri multiple pentru coperta unui album este Aerosmith. Astfel, in imaginea de mai jos puteti distinge un craniu, iar la o privire mai atenta observati ca este format din 2 alchimisti. Putem vorbi astfel de o iluzie cu intelesuri multiple.

craniu

Cuvânt dublu

Cu siguranta sunteti familiarizati cu acest tip de iluzie, dar efectul este unul interesant. La prima vedere, este foarte probabil sa distingeti cuvantul „digital”, iar, la o privire mai atenta, puteti citi cuvantul „analog”, aceasta fiind o iluzie cu intelesuri multiple.

cuvant

Căzătura pe scări

Fotografia de mai jos veti spune, la prima vedere, ca surprinde un barbat exact in momentul in care a cazut pe scari sau poate unii dintre voi veti spune ca a adormit in aceasta pozitie. Defapt, niciuna din cele 2 variante nu este cea corecta, deoarece imaginea a fost rotita cu 90 de grade fata de cea originala, care surprindea un barbat urcand scarile.

cazatura

Semnificația cărții

Iata ca pana si o carte deschisa poate crea o iluzie optica si chiar una interesanta, pentru barbati. Majoritatea barbatilor vor vedea prima oara decolteul unei femei si nici decum o carte, insa trebuie sa recunoastem ca se aseamana foarte mult ambele lucruri. Avem de-a face, asadar, cu o iluzie cu intelesuri multiple.

carte

Sfidarea gravitației

Daca va ganditi ca exista un artist muzical care poate sfida gravitatia deja v-ati inselat.Prin suprapunerea acestuia pe fotografia unui spalator de geamuri acesta incearca sa pacaleasca publicul si sa il induca in eroare. Oricum o iluzie optica de luat in considerare in ceea ce priveste suprapunerea de dimensiuni.

gravitatie

Tunel sau piramidă?

O alta iluzie optica ce ne pune cu siguranta pe ganduri. Veti crede ca e un simplu tunel care va atrage spre interior dar daca v-as propune ideea unei piramide ce parere ati avea. Este un exemplu extrem de bun pentru a intari faptul ca numai dintr-o hartie si un creion putem crea o iluzie optica de invidiat.

tunelOchii închiși sau deschiși?

Iluzie optica ce a fost realizata cu ajutorul unui portret al unei femei. Ne putem da seama bineinteles faptul ca femeia priveste cu atentie ceva. Nu stim ce anume, dar oare asta face? Se pare ca nu, artisul resuseste sa ne induca in eroare si sa ne faca sa nu observam ca in realitate femeia tine ochii inchisi. Se foloseste de tehnica picturii pentru a realiza aceasta iluzie optica extrem de reusita.

femeie

Porc sau bufniță?

Imaginea de mai jos poate fi incadrata cu succes in categoria iluziilor cu inteles multiplu, deoarece ea poate fi privita si interpretata din 2 perspective. Cu siguranta toti observam, la prima vedere, capul unui porc, dar, daca intoarcem imaginea sau capul 180 de grade, vom observa defapt o bufnita.

porc

Bărbatul și femeia

Imaginea de mai jos se incadreaza in categoria iluziilor cu inteles multiplu, deaoarece surprinde atat un barbat, cat si o femeie. In imaginea din stanga putem distinge un barbat, cu o esarfa la gat, care priveste undeva in partea de sus. Daca insa intoarcem figura sa cu 180 de grade, vom obtine imaginea din dreapta, care surprinde o femeie ce se uita in jos, purtand acum pe cap un batic, esarfa barbatului de prima oara.

barbat

Femeie sau dragon?

Imaginea de mai jos poate fi incadrata in categoria iluziilor cu inteles multiplu, deoarece ea poate avea 2 semnificatii. Putem distinge, in primul rand, chipul unei femei, iar daca ne uitam cu atentie mai mare, vom putea distinge pe Sfantul Gheorghe luptandu-se cu un balaur.

femeie sau dragon

Pasărea gigant sau pescar?

Imaginea de mai jos se incadreaza in categoria iluziilor cu inteles multiplu, deoarece ea poate fi privita din doua unghiuri diferite. In prima imagine putem distinge o pasare gigant, care pare sa aiba in gura un barbat. Daca insa intoarcem imaginea cu 180 de grade, vom observa o situatia complet diferita si anume un pescar care prinde un peste imens.

pasare pasare1

O figură, două direcții

Imaginea de mai jos, desi nu este una foarte artistica, produce un efect destul de interesant. Putem observa figura unui barbat care priveste spre partea … defapt spre ambele parti, aceasta fiind o iluzie cu intelesuri multiple, deoarece nu putem stabili cu exactitatea pozitia ochilor acestei persoane.

figura

Albert Einstein sau Marilyn Monroe?

Imaginea de mai jos produce o iluzie optica foarte interesanta, bazata pe celebritati. Daca privim imaginea de aproape, in detaliu, il vom putea distinge usor pe celebrul savant Albert Einstein. Daca insa ne departam de monitor, nu foarte mult, vom observa figura actritei Marilyn Monroe, deci aceasta iluzie se incadreaza in categoria celor cu inteles multiplu.

albert

O figură două înțelesuri

Imaginea de mai jos poate fi considerata o iluzie cu intelesuri multiple. In partea din stanga a imaginii avem o mica figura, desenata succint, simbolizand starea de nervozitate, insa daca intoarcem capul 180 de grade, vom avea o cu totul alta interpretare a caracterului, figura devenind acum una trista.

figurie

Steve Jobs în logoul Apple

Ce parere aveti ? Normal , va este cunoscuta emblema Apple. Uitati-va mai atent . Nu observati nimic ? Un tanar de 19 ani pe nume Jonathan Mak Long din Hong Kong, ca tribut pentru Steve Jobs , vine cu o idee uimitoare , aceea de a introduce chipul lui Steve la nivelul logo-ului Apple, idee ce nu se stie daca nu cumva va fi pusa in practica in curand.

steve jobs

Da sau nu

DA sau NU ? Opera artistului Markus Raetez iti transmite ideea cum ca acelasi lucru sau obiect poate avea doua sensuri diferite in functie de cum privesti lucrurile. Sculptura sa e realizata in asa fel incat dintr-un unghi se distinge „YES” iar daca o privesti din alt unghi isi schimba forma si intelesul in „NO”.

yes yes1

Piscina sau monitor?

Imaginea de mai jos este una interesanta si se incadreaza in categoria iluziilor cu inteles multiplu. In planul apropiat al imaginii observam tastatura, mouseul, scaunul de birou si suportul unui monitor care se continua undeva in planul indepartat. Mai distingem insa si un barbat care vrea sa se arunce in piscina, aceasta fiind reprezentata de suprafata perfect plata a monitorului.

piscina

2 dragoni

Imaginea de mai jos ne prezinta 2 dragoni, unul albastru si unul rosu care parca sunt gata sa se ia la bataie. Totusi, daca privim imaginea de la o distanta mai mare fata de monitor, vom observa ca cele doua animale fioroase creeaza chipul unei femei tinere, aceasta fiind o iluzie optica cu inteles dublu.

dragoni

Brazii se transformă în corabii

Imaginea de mai jos cu siguranta a fost realizata pe calculator, insa efectul iluziei optice este unul interesant. Daca ne uitam in planul apropiat al imaginii, in partea stanga, observam niste brazi inalti care au la baza cateva pietre. Cu cat privirea noastra se indeparteaza, brazii se transforma in corabii cu panzele ridicate, acest aspect fiind vizibil mai clar in partea dreapta a imaginii, unde deja transformarea este completa.

brazii

Wolverine sau 2 Bat Man

Imaginea de mai jos reprezinta o iluzie optica cu intelesuri multiple. Daca privim imaginea in ansamblu, vom putea distinge celebrul erou din desenele animate pe nume Wolverine. Daca insa ne concentram mai mult, vom observa ca acest erou este format, defapt, din altii 2, cunoscuti in desene sub numele de Bat Man.

batman

Craniu făcut din 2 femei

Imaginea de mai jos reprezinta o iluzie optica cu inteles multiplu, deoarece exista 2 interpretari complet diferite. Daca privim imaginea in ansamblu, de la departare, vom observa un craniu, insa daca ne concentram pe centrul acesteia, vom observa doua femei care discuta.

craniu

Craniu sau copii?

Aceasta este o iluzie optica germana ce dateaza din secolul 19. In imagine puteti vedea doi copii, insa datorita iluziei optice, imaginea mai poate fi interpretata si in alt mod: puteti observa capul de schelet, cei doi copii reprezentand ochii acestuia iar canile de pe masa dintii.

craniuPește sau față?

Imaginea de mai jos nu pare la prima vedere prea interesanta. Putem vedea un peste intins pe o farfurie, si o mana care atinge masa. In coltul din stanga sus de asemenea observam cuvantul „Fish” (peste). Daca insa intoarcem capul 90 de grade spre stanga, vom observa o fata tanara, care clipeste din ochiul ei drept si isi tine mana in par. De asemenea, cuvantul din coltul stanga sus devine acum „Girl” (fata).

peste

Săgeți albe sau negre?

Iata o alta iluzie optica interesanta care poate fi interpretata in doua moduri. Spun acest lucru pentru ca atunci cand va uitati la aceasta imagine vedeti atat sageti albe, cat si negre. In total 8 sageti (4 negre si 4 albe).

sagetiImagine cu 2 semnificații

Imaginile de mai jos reprezinta coperta unei carti scrise de Jules Verne. In prima imagine puteti observa un rau inconjurat de pietre si copaci, pe cursul caruia navigheaza o mica ambarcatiune. In a doua poza insa, care este identica cu prima, doar ca este intoarsa la 180 grade, puteti identifica portretul unui barbat. Acum copacii devin parul si barba lui, iar ambaractiunea si panzele sale formeaza ochii si nasul acestuia.

imagine imagine1

Vedeți ceva ciudat la această fotografie?

In aceasta imagine sunt doua cani de ciocolata calda. Priviti cu atentie si spuneti ce vedeti ciudat in aceasta imagine? De aceasta data nu va voi mai ajuta, va tebuie sa va descurcati singuri. Succes!

ciocolata

Întregul Glob într-o ceașcă de cafea

In aceasta imagine puteti foarte bine observa ca bulele de la suprafata cafelei au creat o iluzie optica, care poate reprezenta continentele Globului Pamantesc. Nu stiu daca iluzia a fost creata de catre o persoana sau s-a format singura insa efectul este unul spectaculos.

cafea

Noua Mona Lisa

Uitat-va la aceasta imagine cu faimoasa Mona Lisa si spuneti daca observati ceva. Suntem atat de familiarizati cu acest tablou incat creierul ”vede” instant portretul femeii din aceasta pictura. Cu toate acestea, daca priviti mai atent veti observa o pisica cuibarita la nivelul gatului ei iar mai jos, mainile si bratele acesteia sunt de fapt doi iepuri.

mona lisa

Portretul unei femei

Incercati sa distingeti lucrurile din aceasta imagine. Creierul nostru este atras de imaginea de ansamblu si vom vedea fata mare si palida, precum si degetele lungi de la mana femeii din imagine. Acum uitati-va atent la aceste degete iar apoi la fata si veti gasi ceva neasteptat in acest portret.

portret

Floarea sexy

Este acesta un buchet de flori sau o femeie? Creierul nostru interpreteaza ambele variante, atat florile, cat si femeia. Caracteristicile proeminente ale imaginii sunt chiul femeie, urmat de pieptul acesteia. Putem descifra apoi florile de pe gatul, umerii, fata si mainile ei.floare

Ghicitoarea lui Dr. Seuss

Aceasta este o ghicitoare fara sens a doctorului Seuss (scriitor american, a scris numeroase carti pentru copi). Citeste fiecare linie cu voce tare. Acum, du-te inapoi la inceput si citeste fiecare al treilea cuvant din fiecare linie pentru a descoperi secretul acestei ghicitori amuzante.seuss

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.