Animale de companieRozătoare potrivite ca și animale de companie - iepurele belgian, o rasă...

Rozătoare potrivite ca și animale de companie – iepurele belgian, o rasă inteligentă și rară

Iepurele belgian este unul dintre cei mai inteligenti iepuri, este docil, poate fi dresat sa raspunda la numele sau. Conform cercetatorilor acest iepure depaseste din acest punct de vedere chiar si hamsterii sau cobaii. A aparut in Belgia in perioada de inceput a sec. al XVIII-lea prin imperecherea a doua rase – iepurele domestic si salbatic. In anul 1874 specia a ajuns in Anglia, iar cativa ani mai tarziu a devenit cunoscuta si in America.

Cand sta in doua picioare se aseamana foarte bine cu iepurele salbatic. Comparativ cu celelalte rase de iepuri aceasta are corpul alungit si musculos, oasele lungi si subtiri, de aceea este considerata foarte fragila. Membrele anterioare sunt drepte ceea ce ii ofera posibilitatea sa-si tina corpul mandru, iar cele posterioare sunt mai lungi si plate, iar coapsele frumos rotunjite. Pieptul este relativ ingust, umerii sunt lungi si plati, spatele larg cu linia dorsala curbata, iar abdomenul este mult ridicat.

Capul este masiv, gatul lung, urechile mari cu lungimea de 16-20 cm, au varful putin rotunjit si sunt purtate in sus in forma literei V cand iepurele este in actiune si usor pe spate cand este in repaus. Ochii sunt mari, rotunzi, luminosi si indrazneti, au irisul de culoare inchisa. Corpul este acoperit cu blana cu par usor ondulat in nuante de culori diferite ce pot varia de la aguti, neagru, la cenusiu-inchis, castaniu cu pete negre sau maroniu. Coada este dreapta si imblanita. Greutatea corporala este de 3,5-4 kg sau chiar mai mare.

Iepurele begian are un temperament puternic, nu trebuie expus la frig deoarece se imbolnaveste repede la temperaturi scazute. Ca animal de companie nu trebuie tinut liber in preajma copiilor deoarece este foarte mare, activ, sperios si ii poate rani usor.

Pentru reproducere daca se alege un mascul si o femela cu blana de culoare asemanatoare, corecta, de regula se obtin pui cu blana intr-o nuanta putin mai deschisa. De aceea este indicat sa se selecteze o femela cu blana mai intunecata si un mascul de culoarea dorita. Prolificitatea medie la aceasta rasa este de 4-5 pui, iar fiecare femela poate fi folosita pentru reproducere de 2-3 ori pe an.

Prima data poate fata in ianuarie sau februarie, apoi in aprilie-mai si respectiv vara sau toamna. De regula iepurii sunt animale pudice, nu le place sa fie vazuti cand se imperecheaza. Femelele in calduri sunt agitate, rascolesc paiele de pe pardoseala si stau intinse cu partea posterioara a corpului ridicata. Varsta de reproducere la femela este la 9 luni, iar perioada de gestatie este de 28-31 zile.

Dupa varsta de 3 ani femela nu mai trebuie sa se reproduca. Controlul gestatiei se face cu mare atentie, prin palpare. La sfarsitul perioadei de gestatie femela isi va face un cuib intr-un loc retras al custii in care va fata puii. Dupa fatare placenta este eliminata la scurt timp (dupa aproximativ 15 minute) si apoi este mancata de femela. Puii au la nastere greutatea de 60 g, au avantajul de a creste foarte repede, astfel incat la 2 luni au deja 4 kg.

iepurele belgian

Acesti iepuri au nevoie de ingrijiri speciale si mare atentie, pot fi tinuti afara in custi speciale, spatioase, in care sa aiba libertate de miscare. Custile trebuie sa fie bine construite, sa aiba un acoperis impermeabil, sa fie tinute departe de umiditate si curenti puternici de aer. In interiorul custii trebuie sa existe un spatiu in care sa se miste, dar si o incapere in care sa doarma sau sa se adaposteasca in zilele reci, ploioase si de asemenea sa stea la umbra sa se protejeze impotriva razelor soarelui.

Pardoseala custii este o componenta foarte importanta deoarece iepurele vine des in contact cu ea. Pe jos se pun paie sau hartie maruntita, nu este recomandat rumegusul deoarece ii poate provoca afectiuni nedorite la ochi (cum sunt de exemplu iritatiile). Foarte importanta este igiena in cusca, deoarece iepurele belgian este sensibil la boli. Trebuie sa se foloseasca produse de curatat recomandate pentru rozatoare.

Intr-un loc vizibil in cusca se amplaseaza un rezervor de apa, la o anumita inaltime. Temperatura in adapostul iepurelui trebuie mentinuta la 16-20 grade Celsius, iar in timpul maternitatii mai ridicata cu 2-3 grade. Umiditatea relativa poate varia intre 60-70%, lumina sa fie de 14-16 ore, iar regimul de intuneric de 8-10 ore. Iepurele Belgian este activ dimineata si seara, iar in cursul zilei se odihneste.

Hrana iepurelui begian este foarte importanta pentru ca influenteaza cel mai mult sanatatea animalului. Aceasta consta din nutreturi vegetale, furaje, fibre uscate, fan (obtinut mai ales din trifoi si lucerna). Hrana speciala care se cumpara de la magazinele de animale de companie trebuie evitata deoarece are o mare cantitate de amidon si zahar. Nu trebuie uitate legumele proaspete, salata, patrunjelul, papadia, morcovii, ridichea.

Cartofii, porumbul, varza si broccoli nu sunt deloc indicate deoarece unele contin amidon iar altele provoaca gaze. Cantitatea cea mai mare de hrana se da seara. Asigurarea apei se face in permanenta, ea trebuie sa fie de buna calitate pentru a se mentine starea de sanatate buna a iepurelui.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.