Sarcină & BebeHernia ombilicală și hernia inghinală la bebeluși, cele mai frecvente afecțiuni la...

Hernia ombilicală și hernia inghinală la bebeluși, cele mai frecvente afecțiuni la nou-născuți

Hernia ombilicala si hernia inghinala sunt cele mai frecvente forme de hernie aparute la bebelus – de fapt, ambele apar destul de frecvent (in special hernia ombilicala este o forma des intalnita la bebelusi). Partea buna este ca, de obicei, hernia ombilicala se vindeca de la sine in decursul primului an de viata al micutului, iar interventia in cazul herniei inghinale nu este una periculoasa.

Hernia apare atunci cand un organ intern (in general, intestinele) iese in afara si arata ca o umflatura vizibila, ce poate fi mai mica sau mai mare (de la milimetri la cativa centimetri). Un bebelus poate sa dezvolte o hernie ombilicala – de obicei, in primele luni de viata, sau o hernie inghinala – in general la baietei. Dupa nastere, hernia poate sa apara deoarece cordonul ombilical nu se va inchide complet (la cea ombilicala) sau canalul inghinal nu se va inchide complet (la cea inghinala, mai frecventa la baieti).

Cum se manifesta hernia ombilicala si hernia inghinala la bebelusi

Herniile vor arata ca mici umflaturi, protuberante in zona burticii, unde este buricul la cea ombilicala sau in zona inghinala, aproape de coapse, la cea inghinala – intestinele sunt impinse in afara si se formeaza acea umflatura vizibila. Umflatura este de obicei moale, poate fi impinsa inapoi cu degetul si poate sa dispara si sa reapara. Cea ombilicala, care este mai comuna la bebelusi in primele luni de viata, este mai vizibila cand micutul plange, rade, tuseste, din cauza presiunii muschilor abdominali.

Hernia ombilicala la bebelus nu aduce cu sine in general nici un alt simptom – bebelusul se hraneste, doarme si se comporta normal. Rareori insa, ea poate provoaca dureri – in cazul acesta, poate fi vorba de complicatii ce necesita un consult si o interventie medicala imediata. Daca provoaca dureri si daca nu trece de la sine dupa primul an de viata al micutului, va implica stari de nervozitate, agitatie, plans, chiar febra la micut.

Hernia inghinala ii poate insa cauza dureri micutului, necesitand interventie medicala imediata. Aceasta forma de hernie implica o stare de nervozitate si agitatie a micutului, plans, stari de greata si de varsaturi, uneori febra. Desi este in totalitate de inteles ca un parinte sa se ingrijoreze cand observa o hernie la micut, mai ales daca protuberanta este destul de mare, nu exista motive de panica! Herniile la bebelus nu sunt in general afectiuni grave ce ar pune in pericol micutul, iar cand este necesara interventia chirurgicala, aceasta decurge fara probleme si complicatii.

hernia ombilicala la copii

Cand este mai probabila hernia ombilicala sau hernia inghinala la bebelusi

Orice bebelus poate avea hernie – nu exista metode concrete prin care parintii ar fi putut sa previna aceasta afectiune! Insa anumiti micuti sunt mai predispusi sa dezvolte o forma de hernie sau alta: cei care s-au nascut prematur, cei care au o greutate scazuta dupa nastere, cei care sufera de unele anomalii congenitale si cei de sex masculin, in cazul herniei inghinale.

Cum se trateaza hernia ombilicala si hernia inghinala la bebelusi

Hernia ombilicala la bebelus, fiind o afectiune destul de comuna, nu necesita de foarte multe ori tratament special. Umflatura va disparea in general dupa primul an de nastere al bebelusului – ea apare cel mai des cam la o luna-doua de la nastere. Nu este necesar nici un fel de tratament special, nici o ingrijire speciala a micutului – trebuie doar ca parintii sa supravegheze modul in care arata si se simte umflatura (cand aceasta este tare si nu poate fi impinsa cu degetul inapoi, este semn de complicatii, la fel cand bebelus pare ca are dureri la atingere)

In rarele cazuri in care umflatura de pe burtica este destul de mare, tare la atingere, nu poate fi impinsa inapoi si pare ca ii provoaca micutului dureri, va fi impusa interventia medicala; medicul poate efectua o radiografie pentru a vedea daca exista complicatii precum blocarea intestinului – se va efectua o interventie chirurgicala imediata in asemenea cazuri. Insa in general, cand nu exista o astfel de urgenta, medicii nu vor opera un bebelus de hernie ombilicala macar pana la varsta de doi-trei ani, in cazul in care nu a disparut de la sine – cum se intampla in cele mai multe cazuri.

Hernia inghinala la bebelus, indiferent daca la baiat sau la fata, necesita interventia chirurgicala, pentru ca intestinul sa fie impins inapoi in abdomen. Desi parintii pot fi extrem de ingrijorati, aceasta operatie este una destul de simpla, care nu pune bebelusul in pericol, atat timp cat se respecta normele de igiena. Dupa interventie, nu este necesara o spitalizare lunga – micutul este tinut maxim o zi internat – iar dupa aceea, se va purta absolut normal si nu va avea dureri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.