Casă și grădinăCum îngrijiți plantele degerate și ce puteți face pentru a le salva

Cum îngrijiți plantele degerate și ce puteți face pentru a le salva

Gerul si inghetul v-au luat prin surprindere, iar plantele pe care le aveati in balcon au degerat? Cum recunoasteti plantele degerate si ce puteti face pentru a le salva veti afla citind randurile care urmeaza.

Inainte de toate, atunci cand cresteti diverse plante, fie in gradina, fie in balcon, este important sa va documentati temeinic cu privire la necesitatile acestora pentru ca fiecare planta, fie ca este vorba de o legume sau o floare cu rol decorativ, are nevoile sale.

In acest fel, unele plante necesita o cantitate mai mare de apa fata de altele, unele au nevoie de lumina puternica altele, din contra, sunt sensibile la lumina si se dezvolta intr-un loc umbros, altele rezista la temperaturi scazute, altele au nevoie de temperaturi crescute pentru a se dezvolta. De ce? Pentru ca plantele sunt organisme vii si reactioneaza in mod diferit in fata factorilor de mediu.

Revenind la problema inghetului, desi sensibilitatea plantelor la frig este relativa, in sensul ca, dupa cum am mentionat si anterior, fiecare planta are propriile caracteristici, gerul le va afecta pe cele mai multe dintre acestea, iar rezultate pot fi uneori nu tocmai cele mai placute. Insa, daca observati la timp ca plantele dumneavoastra sufera de frig, acestea mai pot avea o sansa sa isi revina, bineinteles daca primesc cele mai bune si potrivite ingrijiri.

Cum recunoasteti o planta degerata?

Pentru a stii daca o planta are sau nu probleme din cauza frigului, este important sa recunoasteti semnalele pe care aceasta le ofera. De cele mai multe ori, degeraturile plantelor apar in momentul in care apa din celulele acestora, inghetata fiind, incepe sa se dezghete rapid sub influenta unei surse de caldura.

In cazul copacilor sau a pomilor fructiferi din gradina, recunoasterea semnelor inghetului este mult mai simpla deoarece acestea sunt vizibile pe scoarta pomilor. Insa, in cazul plantelor din gradina sau balcon, degeraturile pot fi care mai de care mai diferite. De exemplu, unele plante degerate au frunzele uscate, la altele degeraturile se manifesta prin schimbarea culorii frunzelor si inmuierea acestora. De asemenea, pe frunzele anumitor plante pot sa apara pete.

plante inghetate

Daca observati oricare dintre semnele de mai sus, inseamna ca plantele dumneavoastra sufera din cauza frigului si au cu siguranta nevoie de ingrijiri.

Protejarea plantelor de inghet

Cum se spune din popor „este mai bine sa previi decat sa tratezi”, aceasta zicala se aplica si in acest caz. Este indicat sa incercati pe cat de mult posibil sa protejati plantele de frig si inghet, acoperindu-le pe cele din gradina cu o folie de protectie, creand un mic gard de protectie in jurul trunchiului pomilor fructiferi si aducand plantele din balcon in apartament pe toata durata sezonului rece.

Ingrijirea plantelor degerate

Un prim pas pentru salvarea plantelor degerate este indepartarea partilor afectate. Indepartati cu atentie toate frunzele care au suferit degeraturi. Nu va speriati daca planta dumneavoastra nu o sa arate tocmai bine, mai ales daca a fost afectata de inghet intr-o mai mare proportie. Este important ca partile afectate sa fie indepartate pentru ca, in caz contrar, acestea vor face ca planta sa consume mult prea multe substante nutritive pentru a reface partile afectate, lucru imposibil, decat pentru a se regenera. Daca tulpina nu a suferit prea mult din cauza temperaturilor scazute, atunci totul este in ordine.

Este important ca taierea partilor afectate de inghet sa se faca dupa ce pericolul temperaturilor scazute a trecut definitiv. Dupa ce anumite parti ale plantei degerate au fost eliminate, planta va deveni cu siguranta mult mai sensibila, iar expunerea la un nou val de frig o poate afecta iremediabil. Este important ca plantele supuse unui astfel de tratament sa aiba suficient timp pentru a se regenera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.