Acasă Timp liber Peștii de acvariu: Hemigrammus ocellifer, focul de poziție

Peștii de acvariu: Hemigrammus ocellifer, focul de poziție

0
287
Focul de pozitie Foto: wallsistah.com
Focul de pozitie Foto: wallsistah.com

Hemigrammus ocellifer sau focul de pozitie este un peste de apa dulce, originar din America de Sud, mai precis din apele dulci ale Amazonului, precum si in lacurile din Guyana. Treptat a fost raspandit in intreaga lume si este apreciat pentru aspectul sau deosebit. Numele “ocellifer” se refera la faptul ca pe coada are o pata care poate fi interpretata ca simbolul unui ochi.

Aspectul acestui peste nu este spectaculos. Corpul este rotund, fiind putin alungit si turtit in partile laterale. Spatele este foarte arcuit, iar abdomenul iese in evidenta. In ceea ce priveste coloritul, Hemigrammus ocellifer este auriu cu tente rosiatice. Abdomenul este mult mai deschis la culoare, fiind aproape alb. Corpul este acoperit cu mici pete rosiatice.

Aceasta specie se diferentiaza de alte specii care fac parte din aceeasi familie, familia Characidae, prin existenta a doua pete negre, una dintre ele fiind foarte intens colorata, aflata la baza cozii, cealalta fiind mai putin intensa, aflata in apropierea branhiilor. Coada si inotatoarele acestui peste nu sunt colorate, ci sunt chiar transparente. Gura pestelui este mare, fiind pronuntata si indreptata in sus. Ochii sunt mari si expresivi, culoarea acestora fiind rosu inchis. Acestia sunt inconjurati de un cerc argintiu subtire, urmat de un cerc rosu.
Focul de pozitie este foarte usor de intretinut, iar reproducerea sa este foarte simpla. Tocmai din aceste motive este foarte apreciat de catre acvaristi. Avand in vedere faptul ca dimensiunea maxima pe care o pot atinge acesti pesti este de 5 cm, acvariul nu trebuie sa fie unul mare. Un acvariu de 40 l este ideal. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 24-26º C, iar duritatea trebuie sa fie scazuta si PH-ul cuprins intre 5,5-8. Focul de pozitie este un peste linistit, care nu isi face prea mult simtita prezenta in acvariu. Iubeste zonele intunecate, de aceea este bine ca acvariul sa fie corespunzator decorat si plantele plutitoare sa nu lipseasca.Hemigrammus ocellifer

Citește și:  Semințe des folosite pentru pescuitul la crap, momeli eficiente

Alimentatia nu constituie o problema, fiind o specie omnivora. Se poate adapta oricarui tip de hrana. Reproducerea este foarte simpla. Masculii si femelele se pot diferentia usor deoarece primii sunt putin mai mici decat cele din urma, iar vezica inotatoare este mai proeminenta in cazul masculilor. Acvariul pentru reproducere trebuie atent pregatit; este de preferat sa nu contina substrat, iar plantele sa nu lipseasca, deoarece icrele vor fi depuse pe frunzele acestora. Temperatura apei din acvariul pentru reproducere trebuie sa fie cuprinsa intre 25-27 ºC. Femela trebuie sa se acomodeze cu noul acvariu, asadar va fi mutata prima. De retinut este faptul ca dupa depunerea icrelor acvariul trebuie sa fie ferit cat se poate de lumina, deoarece larvele sunt foarte sensibile. In cazul in care sursa de lumina este prea puternica, alevinii se vor ascunde si nu se vor hrani, si in acest fel nu vor rezista prea mult.

Dupa cum am spus si anterior, focul de pozitie este un peste pasnic si prietenos, care poate convietui fara probleme alaturi de specii precum Hemigrammus pulcher, Betta splendens sau Copeina amoldi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.