Chiar daca aerul conditionat este cel care ne salveaza in zilele caniculare de vara, se pare ca acesta a devenit si o sursa de incalzire profitabila, folosita de din ce in mai multe persoane pe timp de iarna. Insa, ca si in timpul verii, aerul conditionat trebuie sa fie corect folosit pentru a nu cauza neplaceri asa ca, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi utile pentru folosirea corecta a aparatului de aer conditionat in timpul sezonului rece.
Fiecare persoana isi doreste ca, pe timp de vara, sa traiasca intr-o locuinta confortabila si, bineinteles, racoroasa, iar pe timp de iarna caldura sa fie prezenta in permanenta in caminul acestora. Se pare ca un singur aparat le poate oferi pe amandoua: aparatul de aer conditionat. Probabil va intrebati de ce este atat de util aerul conditionat chiar si in timpul iernii.
Ei bine, avand in vedere ca foarte multe regiuni au avut loc scumpiri ale gazelor, in asa fel incat incalzirea cu ajutorul unei centrale termice ar fi mult mai costisitoare, folosirea altor surse de incalzire a devenit o prioritate. Pe de alta parte, exista si regiuni in care energia electrica este cea mai scumpa, caz in care folosirea aparatului de aer conditionat pentru incalzirea locuintei nu ar fi profitabila.
Specialistii sunt de parere ca in anotimpurile de trecere, primavara si toamna, folosirea aparatului de aer conditionat pentru incalzirea locuintei este o alternativa mult mai ieftina fata de folosirea centralei termice.
Folosirea corecta a aerului conditionat pe timp de iarna presupune incercarea de a mentine o temperatura constanta. Daca pe timp de vara temperatura ambientala potrivita se incadreaza intre 25 – 26 grade, pe timp de iarna, temperatura ambientala nu ar trebui sa depaseasca 21 de grade.
De asemenea, mare atentie la directia in care indreptati aparatul de aer conditionat. Chiar daca aerul este cald si vi se pare ca nu ar ridica niciun fel de problema, lucrurile nu stau tocmai asa. Si aerul cald poate fi daunator in momentul in care va bate direct catre locul in care stati asa ca este indicat ca inca de la montarea acestui aparat sa alegeti un loc corect.
Nu uitati ca aparatul de aer conditionat trebuie sa fie curatat. Aerul cald si umezeala specifice locuintelor in timpul sezonului rece pot duce la dezvoltarea mult mai rapida a germenilor patogeni. In acest fel, in momentul in care veti porni aparatul de aer conditionat, acestia vor fi raspanditi in aerul din intreaga locuinta, lucru care va poate pune cu usurinta sanatatea in pericol. De aceea, filtrele speciale ale aparatului de aer conditionat vor fi curatate frecvent.
Daca veti folosi aparatul de aer conditionat pentru incalzirea locuintei, aerul din aceasta va fi cu siguranta foarte uscat iar umiditatea scazuta, ca si umiditatea foarte crescuta a unei incaperi, reprezinta o situatie deloc placuta care va poate pune sanatatea in pericol. Asa ca nu neglijati acest aspect si incercati sa mentineti un echilibru in ceea ce priveste umiditatea optima.