Animale de companieFibrosarcomul felin, cancer ce apare după vaccinare. Vezi cum apare această tumoare

Fibrosarcomul felin, cancer ce apare după vaccinare. Vezi cum apare această tumoare

Fibrosarcomul felin este o forma de cancer destul de rara care poate sa apara in urma utilizarii vaccinurilor la animale dar si in cazul administrarii unei injectii subcutanate mai ales atunci cand aceasta a fost facuta prost. O astfel de tumoare apare in cazuri destul de rare, probabilitatea este de 0,01 % sau mai mult. Ca forma de cancer nu este de metastaza, insa se poate extinde in profunzime in zona localizata si in unele cazuri dupa ce a fost indepartata sa reapara in acelasi loc. Riscul de metastaza este mai mare la plamani.

Fibrosarcomul felin se mai numeste si sarcomul post-vaccinar si adesea poate recidiva dupa indepartarea lui. De ce s-a emis ipoteza ca fibrosarcomul se datoreaza vaccinarii si mai ales a celei impotriva rabiei si leucozei feline? – Medicii cercetatori au observat ca sarcomul la pisici aparea destul de rar cu ani in urma, insa in prezent a devenit o forma de cancer mai des intalnita.

De asemenea ei au analizat zona unde apare mai frecvent aceasta forma de cancer – la extremitati locale, la cap, picioare, in zonele unde se fac injectii ca de exemplu in regiunea lombara, pe coapse, in partea dorsala a gatului, a toracelui. Mai mult decat atat s-a constatat ca fibrosarcomul apare mai ales la pisicile care au facut vaccinul antirabic. In Hawaii se foloseste mai putin acest vaccin si incidenta la fibrosarcom este mult mai redusa, acest lucru i-a facut pe medici sa constate ca intre cele doua exista o legatura.

De ce vaccinul poate cauza fibrosarcomul felin? – Specialistii spun ca prin vaccin se elibereaza radicalii liberi ce pot duce in anumite cazuri la deteriorarea AND-ului si pe de alta parte enzimele celulare nu pot impiedica si repara aceasta problema. Datorita acestui lucru multi proprietari de pisici se intreaba daca este bine sa-si mai vaccineze animalele? – raspunsul este DA deoarece cu siguranta riscul ca pisica sa dezvolte aceasta forma rara de cancer este mai mica decat sa contacteze o boala virala de tipul rabiei feline.

Fibrosarcomul felin

Medicii recomanda vaccinarea animalelor care ies afara, stau la casa in curte, calatoresc si au posibilitatea de a intra in contact cu alte animale. Virusii se pot lua foarte simplu prin intermediul salivei, in urma unei lupte care se da de regula intre pisicile care se ataca pentru simplul fapt ca nu se cunosc sau isi incalca teritoriul. Cat priveste pisicile care stau numai in apartament, ele pot sa nu faca acest tip de vaccin deoarece riscul de a contacta infectia este scazut.

Fibrosarcomul poate sa apara la gingii si mucoasa obrajilor, astfel de tumori au consistenta densa si pot da ulceratii. Pentru indepartarea lor medicii intervin pe cale chirurgicala si apoi pentru recuperare dupa operatie prescriu citostatice si oligoelemente. In unele cazuri acestea pot sa reapara destul de rapid dupa indepartare.

Acest tip de tumoare trebuie intotdeauna extirpata total, chiar si tesuturile ce o inconjoara trebuie indepartate pe o distanta de 20-30 mm pentru a preveni reaparitia ei. In cazurile de fibroscarcom felin medicii recurg la radioterapie – aceasta metoda ajuta la uciderea celulelor canceroase si impiedica reaparitia tumorii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.