Animale de companieCe este entropionul la câini și pisici? Simptome și metode de tratament

Ce este entropionul la câini și pisici? Simptome și metode de tratament

Entropionul este o boală genetică în care o porțiune a pleoapei este modificată, pliată sau răsucită spre interior, către globul ocular. Treptat, marginea pleoapei produce iritații pe cornee, pe suprafața frontală a ochiului și astfel pot să apară ulcerații pe cornee sau chiar perforații ale acesteia. În timp, datorită acestor probleme oculare se poate ajunge la pierderea vederii. Alte complicații care apar sunt ulcerul corneean, eroziunea corneeană, cheratita pigmentară, conjunctivita, blefarita.

Entropionul produce simptome de inflamare a interiorului pleoapei, a ochiului, înroșirea corneei, apariția secrețiilor oculare, a puroiului la colțurile ochilor, a unui mucus ce indică o posibilă infecție. Această boală apare și la câini și la pisici, dar este mai frecventă la câini. Entropionul apare mai frecvent la rasele de pisici persane și la rasele de câini Chow-Chow, Rottweiler, Pekinez, Bichon, Shar Pei, Bulldog francez, Saint Bernard, Boxer, Bulldog englez.

Această boală poate fi congenitală sau cauzată de anumiți factori ca de exemplu: arsuri ale corneei, plăgi palpebrale, cili ectopici, corpi străini în ochi, infecții cu trichiazis, leziuni corneene.

Fiecare crescător de astfel de animale de companie trebuie să verifice dacă acestea prezintă anumite simptome ce indică dezvoltarea entropionului, boala apare mai ales în primii ani de viață atât la câini cât și la pisici. Diagnosticul se pune prin examinarea clinică de către un medic veterinar.

Se analizează starea fizică a animalului, cauzele care au produs entropionul și dacă este nevoie, se fac în plus și anumite analize medicale. În cazuri grave se recurge la corecția chirurgicală a modificărilor pleoapelor.

Pentru tratament se folosesc medicamente cicatrizante corneene dar și medicamente antibiotice. Cel mai frecvent se folosește actovegin, corneregel, atropina, trocamida, etc. În funcție de localizarea entropionului și de cât de grav este acesta, se poate recurge la intervenția chirurgicală pentru tratarea ochiului. Pentru lubrifierea ochilor se pot utiliza lacrimi artificiale.

Unguentele antibiotice ajută în cazuri de infecții sau ulcerații ale corneei. Deseori animalul poate avea stări proaste de durere, iritații, mâncărime a ochiului și de aceea trebuie să i se administreze medicamente calmante și să i se pună la gât un guler special care să prevină tendința sa de a da cu labele la ochi și de a agrava boala acestuia prin zgârieturi cu ghearele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.