Home Animale de companie Ce este entropionul la câini și pisici? Simptome și metode de tratament

Ce este entropionul la câini și pisici? Simptome și metode de tratament

0
3401
blank
Entropionul la pisici, Foto: blog.myletsadopt.com

Entropionul este o boală genetică în care o porțiune a pleoapei este modificată, pliată sau răsucită spre interior, către globul ocular. Treptat, marginea pleoapei produce iritații pe cornee, pe suprafața frontală a ochiului și astfel pot să apară ulcerații pe cornee sau chiar perforații ale acesteia. În timp, datorită acestor probleme oculare se poate ajunge la pierderea vederii. Alte complicații care apar sunt ulcerul corneean, eroziunea corneeană, cheratita pigmentară, conjunctivita, blefarita.

Otravirea cu ibuprofen la pisică, Foto: specific-diets.com
Pisica, Foto: specific-diets.com

Entropionul produce simptome de inflamare a interiorului pleoapei, a ochiului, înroșirea corneei, apariția secrețiilor oculare, a puroiului la colțurile ochilor, a unui mucus ce indică o posibilă infecție. Această boală apare și la câini și la pisici, dar este mai frecventă la câini. Entropionul apare mai frecvent la rasele de pisici persane și la rasele de câini Chow-Chow, Rottweiler, Pekinez, Bichon, Shar Pei, Bulldog francez, Saint Bernard, Boxer, Bulldog englez.

Această boală poate fi congenitală sau cauzată de anumiți factori ca de exemplu: arsuri ale corneei, plăgi palpebrale, cili ectopici, corpi străini în ochi, infecții cu trichiazis, leziuni corneene.

Fiecare crescător de astfel de animale de companie trebuie să verifice dacă acestea prezintă anumite simptome ce indică dezvoltarea entropionului, boala apare mai ales în primii ani de viață atât la câini cât și la pisici. Diagnosticul se pune prin examinarea clinică de către un medic veterinar. Se analizează starea fizică a animalului, cauzele care au produs entropionul și dacă este nevoie, se fac în plus și anumite analize medicale. În cazuri grave se recurge la corecția chirurgicală a modificărilor pleoapelor.

Citește și:  Pisica din rasa Cornish Rex - pisica elegantă cu blanița ondulată

Pentru tratament se folosesc medicamente cicatrizante corneene dar și medicamente antibiotice. Cel mai frecvent se folosește actovegin, corneregel, atropina, trocamida, etc. În funcție de localizarea entropionului și de cât de grav este acesta, se poate recurge la intervenția chirurgicală pentru tratarea ochiului. Pentru lubrifierea ochilor se pot utiliza lacrimi artificiale. Unguentele antibiotice ajută în cazuri de infecții sau ulcerații ale corneei. Deseori animalul poate avea stări proaste de durere, iritații, mâncărime a ochiului și de aceea trebuie să i se administreze medicamente calmante și să i se pună la gât un guler special care să prevină tendința sa de a da cu labele la ochi și de a agrava boala acestuia prin zgârieturi cu ghearele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.