Dragoste și relațiiDragostea astăzi – ne bazăm mai mult pe rațiune în alegerea partenerilor...

Dragostea astăzi – ne bazăm mai mult pe rațiune în alegerea partenerilor de cuplu?

Câte persoane se mai îndrăgostesc astăzi la prima vedere și câte își aleg partenerul mai degrabă în mod rațional decât în mod instinctiv? Este astăzi dragostea dominată de rațiune? Preferă oamenii de astăzi căi mai sigure, mai precaute și mai logice de a-și găsi un partener de cuplu?

Dragostea se schimbă odată cu societatea și cultura, este un fapt cunoscut. Dacă în societățile din trecut în care se punea mare preț pe familie și comunitate, alegerea partenerului de căsătorie era făcută de către părinți, iar dragostea apărea în timp, odată cu cunoașterea, în societățile moderne s-a pus un mare accent pe libertatea alegerii partenerului și pe dragostea romantică, pasională, în special pe acea iubire la prima vedere, o atracție instinctivă, o chimie secretă între două persoane.

S-a schimbat din nou astăzi dragostea?

În ultimii ani, se observă din ce în ce mai mult o tendință de întoarcere la căi de găsire a unui partener mai logice, mai raționale. Poate și din cauza atâtor eșecuri în dragoste, atâtor separări și divorțuri, mulți oameni nu mai au încredere în acea iubire instinctivă și pasională. Se caută mai degrabă un atașament stabil și sigur. Și se observă că oamenii preferă să apeleze din nou la alegerea partenerului de cuplu de către alții.

De la agențiile matrimoniale, la site-uri de dating, la întâlniri aranjate prin cunoștințe, la aplicații pe smartphone – dragostea devine din ce în ce mai calculată. Există aplicații care îți găsesc un partener de cuplu potrivit luând în calcul diverși parametri (vârstă, ocupație, interese, preferințe) și oferindu-ți apoi un număr de potențiali parteneri, calculându-se totodată șansa ca relația să aibă succes. Și agențiile și site-urile găsesc potențialii partenerii luând în calcul diverse detalii. Să fie dragostea astăzi prea dominată de rațiune, de calcule și detalii?

În principiu, dragostea nu ține cont de calcule și de rațiune – nu alegi de cine te îndrăgostești! Însă astăzi se pare că poți alege cu cine să ai o relație ținând cont de cele mai mici detalii. Să fie un lucru bun pentru relații, sau această lipsă de naturalețe să fure din magia iubirii?

Dragostea ține de emoții și nu de rațiune; însă totul azi poate fi supus rațiunii și calculelor. Poate un computer să-ți găsească un partener de cuplu mai potrivit decât o faci tu cu mintea și inima ta? Mai important, este dragostea ce apare odată cu cunoașterea și cu timpul mai reală decât dragostea la prima vedere?

Dragostea astăzi

Lăsând la o parte găsirea unui partener prin intermediul aplicațiilor, astăzi oamenii doresc să știe cu cine se întâlnesc, răpind din misterul și frumusețea primelor contacte. Înainte de o primă întâlnire romantică, ai posibilitatea să cunoști deja detalii dintre cele mai mici despre persoana cu care te vei întâlni.

Moda de a evalua un potențial partener încă dinainte să îl cunoști personal domină astăzi „piața” întâlnirilor romantice. Dacă altădată o persoană te invita la o cafea și așteptai cu nerăbdare să cunoști cine este și să vezi dacă atracția dintre voi este reală, acum știi deja prea bine cu cine urmează să bei o cafea. Poate că deja i-ai dat și o notă, poate că deja ai decis dacă există sau nu șanse de o relație de cuplu…

O atitudine precaută poate fi înțeleasă – de ce te-ai arunca cu capul înainte, riscând să-ți frângi inima? Totuși, fără risc nu există câștig, iar o dragoste complet rațională nu este dragoste.

Astăzi se pune accent pe detaliu, iar aceasta are marele dezavantaj de a deteriora imaginea de ansamblu – poți refuza o primă sau o a doua întâlnire cu o persoană pentru că…descoperi un lucru ce nu-ți place pe profilul său online! Oare nu era mai bine când cunoșteai treptat o persoană, pornind de la imaginea de ansamblu pe care ți-o face și pornind de la ce simți și apoi ajungând la detalii (și nu invers, pornind de la mici detalii pentru a-ți forma o imagine)?

Încă un aspect este astăzi diferit – dragostea este privită într-un sens mai egoist; individualismul societății moderne a dus la o mentalitate „selfie” – când te atrage o persoană, când începi să ai sentimente, tinzi să te axezi pe tine, pe ce simți tu, pe ce dorești tu de la celălalt. Mai simplu spus, dragostea ține azi mai degrabă de a lua de la cineva decât de a dărui...

Dragostea va exista întotdeauna – oamenii au nevoie de iubire în viața lor; pentru majoritatea, împlinirea și fericirea în viață este legată de prezența iubirii. Totuși, la fel ca orice altceva, și acest sentiment se lasă schimbat de noi mentalități și atitudini vis a vis de lume și de viață. Bine, rău – viitorul o va arăta…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.