Cei care iubesc cainii si au un astfel de animal de companie se confrunta uneori cu diferite probleme de sanatate pe care le au acestia. Dintre acestea un rol important il ocupa problemele digestive, mai exact diareea la caini. Aceasta afectiune este un semn de boala si se manifesta ca un lichid anormal sau altfel spus un scaun semi-lichid. Poate fi subtire, cu mucus, cu miros urat, apos, cu sau fara sangerare.
De ce apare diareea la caini?
- Intoxicatiile alimentare cauzeaza probleme digestive si dau acest simptom in mod frecvent.
- Anumite boli infectioase. Acestea apar mai ales la cateii foarte mici.
- Obiectele straine care au fost ingerate de animal.
- Viermii intestinali.
- Avitaminoza sau carenta de vitamine din organism.
- Otravirea cu substante chimice.
- Alergia la anumite substante, alimente etc.
Diareea cauzata de bolile infectioase poate duce rapid la deshidratarea corpului si din nefericire la puii de caine se poate ajunge rapid la deces. La cainii adulti cea mai periculoasa este diareea provocata de consumul de alimente de calitate proasta sau care au un continut mare de grasimi. In aceste cazuri cainii trebuie dusi de urgenta la un medic veterinar.
Exista cateva situatii clare cand cainele are nevoie imediat de un ajutor din partea cadrelor medicale, de un tratament adecvat. De exemplu un caine care are scaunul moale cu sange, cand are o stare acuta de apatie si letargie, cand vomita foarte mult sau cand animalul este foarte mic.
Medicul veterinar va face o serie de teste necesare de laborator si va examina animalul pentru a determina cauza bolii. La cateii mici tratamentul trebuie inceput imediat deoarece ei sunt mai sensibili si pe masura ce trece timpul situatia lor se agraveaza si mai mult.
Primul ajutor dat de medic consta in hidratarea animalului prin cateter intravenos sau perfuzie, care se va face in prezenta stapanului daca nu este chiar un caz grav sau in lipsa acestuia cand situatia este mai grava si cainele va fi retinut in spital cateva zile. In majoritatea cazurilor cainele primeste un tratament ambulatoriu care il ajuta sa se simta mai bine si i se fac analizele.
Cand diareea la caini dureaza doar o singura zi si nu apar alte semne de boala poate fi un mecanism de auto-curatare a corpului care uneori este folositor si nu trebuie ca stapanul sau sa fie ingrijorat. Cand apar insa simptome de tipul – sete, apatie, stare generala de rau – sau alte simptome care arata ca animalul sufera de anumite boli trebuie obligatoriu sa fie dus la un medic la o clinica veterinara.
Indiferent de problema de care sufera cainele sau de cat de grava este starea sa el trebuie sa urmeze o dieta pentru a-si reveni. In prima zi trebuie sa bea doar apa sau sa fie hidratat pe cale artificiala cu lichide ce contin potasiu si sodiu, pentru a preveni deshidratarea corpului. Apoi in cea de-a doua zi el trebuie sa consume o hrana usoara, de exemplu un piure din carne de pui facut acasa.
Pentru restaurarea florei intestinale trebuie sa tina o dieta cu iaurt si sa ia anumite medicamente date de medicul veterinar. Urmatoarea zi va manca supa de carne si legume, iar a patra zi i se va da orez fiert. Foarte important este ca animalul sa consume mai multe mese pe zi in cantitati mai mici, iar hrana sa nu contina grasimi.
Diareea la caini este o problema destul de serioasa si de neplacuta pentru aceste animale, insa cu putina atentie poate fi usor prevenita din timp.