Flirtul – toti flirtam, deseori fara cea mai mica intentie de a duce lucrurile mai departe, savurand pur si simplu jocul! Flirtul ne amuza si ne face sa ne simtim atractivi – iar cand suntem singuri, poate chiar duce la lucruri mai serioase. Insa flirtul nu este rezervat doar celor fara partener: si cei aflati intr-o relatie stabila se mai joaca din cand in cand… Poate flirtul dauna in astfel de situatii si ar trebui persoanele implicate intr-o relatie sa se abtina de la acest joc?
Flirtul – de ce ne jucam?
Flirtul ne intareste increderea in sine si ne dovedeste ca suntem (inca) atragatori in ochii sexului opus! Un flirt inocent este foarte des doar un mod de a ne arata noua insine ca inca suntem atractivi si ca inca putem sa ne gasim partener (chiar daca deja avem un partener, este reconfortant sa stim ca putem atrage alte persoane de sex opus)! A vedea ca esti considerat atractiv ne gadila placut ego-ul si astfel raspundem la privirile jucause ca la un compliment, flirtand…
Flirtul ii arata partenerului ca suntem doriti de catre altii! Cateodata, raspundem flirtand la atentiile si privirile cuiva doar pentru ca astfel dorim sa ii reamintim partenerului de cuplu cat de doriti suntem! Este un mic joc care are ca scop gelozia partenerului – dorim sa il facem pe acesta sa realizeze ce atractivi suntem.
Flirtul ne face sa ne simtim mai bine! Este un joc inocent, un inceput de comunicare care ne ofera o stare de bine, de siguranta si de veselie. Chiar daca de multe ori nu dorim sa trecem mai departe, un mic joc al privirilor si al zambetelor cu subinteles ne transpune intr-o stare pozitiva de spirit.
Flirtul poate fi inceputul unei aventuri sau al unei relatii! Flirtul nu este mereu doar un joc inocent – uneori, el devine baza pentru o comunicare mai extinsa si inceputul unei relatii (doar sexuale sau mai mult). Cei singuri se folosesc de flirt pentru a vedea daca sunt considerati atractivi de „tinta” aleasa (deci daca li se raspunde) si pentru a testa initial compatibilitatea erotica – prin privirile cu inteles, apoi gesturile si atingerile de la inceput, ne dam seama cat de intensa este atractia dintre noi si celalalt, daca exista acea „chimie”.
Flirtul este un tip de comportament sexual programat biologic. Mai exact, uneori nici nu ne putem abtine de la a flirta: daca o persoana de sex opus atragatoare ne trimite anumite semnale, vom raspunde la acestea! Nu ne putem controla atractia pe care o simtim fata de o persoana de sex opus si nici reactia primara, instinctuala a trupului (cercetatorii au aratat de altfel ca reactiile corporale cand simtim atractie si vrem sa seducem sunt aceleasi in toate culturile). Cand suntem atrasi de cineva, dorim instinctual sa atragem acea persoana la randul nostru (fara ca prin aceasta sa dorim sa cream un contact propriu-zis).
Flirtul ne satisface nevoia emotionala de apreciere, de atentie. Cei singuri, fara partener de cuplu, isi gasesc prin jocuri de acest fel o parte din atentia si aprecierea de care au nevoie. Cum ramane cu cei care au insa un partener stabil de cuplu? Ei bine, cand flirtul este ceva de care persoana are nevoie, pentru a isi compensa o lipsa de atentie si apreciere, el nu mai este un joc la fel de inocent! Este un semn ca in relatie nu se obtine tot ce are persoana nevoie! Cand simti nevoia de a flirta des deoarece nu te simti destul de apreciat si valorizat de catre partenerul de cuplu, inseamna ca tu cauti in afara relatiei satisfacerea unei nevoi emotionale (nu este deloc un semn bun)!
Asadar: este flirtul daunator pentru relatie? Cand avem un partener stabil de cuplu, trebuie sa ne abtinem de la acest joc? Totul este relativ…
A flirta uneori doar ca un joc, ce nu trece mai departe, nu inseamna a insela sau a trada! Atat timp cat este un amuzament inocent si cat nu exista nici un gand de a duce lucrurile mai departe, flirtul nu ar trebui considerat ca fiind un semn de tradare sau de nerespectare a partenerului de cuplu! Insa… anumite situatii ar trebui evitate cand esti intr-o relatie!
Nu flirta evident de fata cu partenerul – se poate simti ignorat si nerespectat. Daca incepi un joc de priviri, zambete si gesturi cu un strain/o straina in timp ce te afli cu partenerul de cuplu, ii sugerezi ca il gasesti pe celalalt mai interesant si mai atragator! Asadar, nu flirta decat daca vrei sa il faci gelos pe partener (insa nu te mira daca reactia sa nu este pe placul tau)!
Nu duce lucrurile mai departe! Daca esti intr-o relatie, un mic flirt nu este mare lucru – insa doar atat timp cat il opresti la timp, inainte de a se ajunge la atingeri intime sau la discutii lungi! Trebuie sa stii cand sa opresti jocul, fara a il incuraja pe cel cu care ai flirtat sa continue – trebuie sa refuzi clar o apropiere intima. Un NU clar, cand esti intr-o relatie, flirtului sexual: atingeri senzuale sau conversatii sexuale!
Cand partenerul este deranjat de flirturile tale…incearca sa realizezi ca, desi pentru tine nu este nimic serios, el/ea vede altfel lucrurile! Daca ai tendinta de a flirta destul de des cu persoane atractive, rezultatul este sa il faci pe partenerul de cuplu sa se simta nesigur! Apoi, nu te mira de crize de gelozie… Asadar, daca vezi sau ti se spune ca flirtezi prea mult, incearca sa te mai abtii…
Cand simti ca mai bine ascunzi un flirt de partenerul de cuplu… inseamna ca in mintea ta stii ca ai facut ceva gresit! Daca simti ca mai bine ascunzi si te simti putin cu musca pe caciula, inseamna ca ti-a aparut, chiar si ca un gand fugar, ideea de a duce lucrurile mai departe…
Cand flirtezi des pentru ca simti nevoia de a fi apreciat sau de a atrage atentia cuiva, cand simti ca partenerul de cuplu nu iti ofera destula atentie sau apreciere si umpli golul prin mici flirturi – intreaba-te de ce cauti in afara relatiei ceva ce ar trebui sa cauti in primul rand in relatie! De ce nu iti ofera partenerul destula apreciere, atentie? Discuta cu el/ea si spune-i cum te simti, in loc sa incerci sa compensezi atragand atentia strainilor…