Toamna este momentul inceperii pregatirilor pentru sezonul rece care va urma, de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva sfaturi despre depozitarea legumelor in sezonul rece.
Depozitarea legumelor pentru sezonul rece reprezinta un pas important pe care nu doar gradinarii ar trebui sa il respecte, ci si persoanele care locuiesc la bloc si doresc sa isi faca mici provizii pentru iarna deoarece, dupa cum bine stiti, preturile legumelor sunt mult mari in sezonul rece si riscati ca acestea sa fie inghetate. De aceea, este foarte important sa va ganditi din timp la spatiul ideal pentru depozitarea legumelor pe timp de iarna pentru ca acestea sa nu se schimbe din punct de vedere calitativ.
Cum fiecare planta este unica in felul sau, are necesitatii diferite, de aceea unele plante pot avea nevoi diferite de ale celorlalte.
Inainte de toate, indiferent despre ce legume este vorba, este foarte important ca in momentul in care acestea sunt culese este bine ca micile codite sa nu fie smulse (bineinteles daca este posibil) pentru ca acestea le vor face mult mai rezistente.
Dupa culegerea legumelor este bine sa va asigurati ca acestea se afla intr-o stare perfecta si ca pot fi depozitate pentru mai mult timp deoarece, in cazul in care vor prezenta fisuri sau zgarieturi se vor deteriora mult mai repede si, mai mult decat atat, le poate afecta si pe cele din jur. Asa ca, sub nicio forma, nu depozitati legume care nu sunt intr-o stare perfecta.
Foarte multe persoane aleg sa depoziteze legumele pe timp de iarna in beci, camara sau balcon, ultima varianta fiind potrivita persoanelor care locuiesc la bloc. Insa foarte mare atentie deoarece, daca balconul nu este izolat corespunzator sau nu respecta in totalitate conditiile necesare depozitarii legumelor, acestea se vor deteriora.
Este recomandat ca, pentru depozitarea legumelor pe timp de iarna, sa se aleaga o incapere intunecoasa. In cazul in care legumele vor fi depozitate intr-o camera in care cantitatea de lumina este mai mare, acestea se pot strica sau deteriora mult mai repede. De ce? Explicatia este foarte simpla: lumina favorizeaza cresterea si incoltirea semintelor, lucru care duce fara indoiala la deteriorarea legumei in sine (rosii, vinete, ardei) cu toate acestea, exista si legume mai rezistente care pot sta si la lumina, cum ar fi ceapa si usturoiul.
Pe langa lumina, temperatura joaca, de asemenea, un rol important. Este recomandat ca legumele sa fie depozitate intr-o camera in care temperatura sa nu depaseasca 10 ºC deoarece, in caz contrar, acestea se vor strica rapid.
Alaturi de temperatura si lumina, pastrarea integritatii legumelor este influentata si de gradul de aerisire. Este important ca incaperea sau camara in care sunt depozitate legumele in timpul sezonului rece sa fie foarte bine aerisite pentru ca legumele sa se poata mentine proaspete pentru mai mult timp.
Pentru a va usura munca, in randurile care urmeaza va vom prezenta un mic ghid al legumelor pe care le puteti depozita fara niciun fel de probleme in timpul sezonului rece.
Cartoful este una dintre cele mai indragite si mai populare legume fiind, de asemenea, si foarte ieftin si rezistent. Este de preferat ca aceasta leguma sa fie depozitata in cutii din carton sau in lazi in care, in prealabil, ati asezat hartie. Este adevarat ca, de foarte multe ori, cartofii astfel depozitati pot incolti, insa pentru a evita ca acest lucru sa se intample, puteti aseza in mijlocul cartofilor un mic mar, iar cartofii nu vor incolti si nici nu vor mai fi afectati de putregai. De asemenea, pentru a va bucura de prospetimea acestor legume intregul sezon, cartofii pot fi depozitati in pamant. Este important sa nu alegeti cartofi stafiditi, incoltiti sau care prezinta pete negre si, de asemenea, nu pastrati sub nicio forma cartofii in frigider.
Rosiile, desi sunt mult mai pretentioase si mai sensibile, pot fi si ele depozitate pentru o perioada mai indelungata pe timp de iarna. Acestea se culeg esalonat si este important ca cele pentru depozitare sa nu fie coapte pe deplin deoarece nu vor rezista. Este important ca pulpa sa nu fie crapata sau zgariata. Este important ca rosiile sa nu fie depozitate in frigider sau in incaperi in care pot fi afectate de inghet. Acestea se vor depozita intr-un spatiu deschis si racoros.
Radacinoasele pot fi pastrate cu succes in perioada rece si sunt foarte solicitate in aceasta perioada, ele nefiind deloc pretentioase. Este important ca acestea sa nu fie de marime mare ci de marime mijlocie. Morcovii pot fi depozitati intr-o cutie/ladita cu nisip, intr-o incapere racoroasa si ferita de lumina pentru a rezista cat mai mult timp. Spre deosebire de legumele prezentate anterior, morcovii pot fi depozitati si in frigider.
Vinetele pot fi si ele depozitate in sezonul rece, insa este important ca acestea sa aiba codita verde, sa fie lucioase si sa nu prezinte pete sau crapaturi. Este important ca spatiul in care depozitati vinetele sa fie ferit de lumina si caldura.
Ceapa si usturoiul se numara printre cele mai rezistente legume. Este important ca inainte de depozitare acestea sa fie tinute la uscat in bataia directa a soarelui pentru cel putin 7 zile. Mai mult decat atat, alegeti legumele sanatoase, tari, fara pete sau zone manate. Ceapa si usturoiul pot fi depozitate in funii sau pur si simplu in saculeti din panza sau hartie.