Persoanele care iubesc eleganta si doresc ca aceasta sa le caracterizeze si caminul pot imbratisa decorul belgian, un stil decorativ foarte interesant si care contine elemente deosebite.
Prin ce se caracterizeaza decorul belgian?
Inainte de toate, din punctul de vedere al cromaticii, stilul decorativ belgian se caracterizeaza prin culori neutre si cat mai naturale. De asemenea, mobilierul este si el caracterizat prin naturalete si masivitate, accentul fiind pus pe obiectele din lemn brut. Elementele decorative vintage si chiar antice alaturi de obiecte care contin metal in componenta lor sunt, de asemenea, ideale pentru acest tip de decor. In acest fel, decorul de tip belgian este nu doar unul elegant, dar si unul sobru, masculin, insa foarte relaxant si confortabil.
Asadar, daca doriti sa abordati acest stil rafinat si foarte elegant trebuie sa acordati o mare importanta partii estetice, partea functionala fiind si ea foarte importanta. Dupa cum am mentionat si anterior, culorile cele mai potrivite acestui stil decorativ sunt cele naturale sau neutre. Bejul, cremul, maronul, griul sunt cele mai potrivite culori, bineinteles dumneavastra putand alterna nuantele. Stilul decorativ belgian nu este caracterizat din niciun punct de vedere de culori vii, cum ar fi rosul, portocaliul si galbenul, ci impune pastrarea acestui aer de sobrietate.
In privinta obiectelor de mobilier, lemnul natural este cel mai indicat. Se pune foarte mult accentul pe obiecte masive de mobilier care urmeaza o linie simpla. Spre deosebire de stilul vintage unde obiectele de mobilier sunt mai incarcate, cele caracteristice stilului belgian sunt mult mai simple. Unii considera ca lemnul brut este anost, insa este un material foarte intersant, mai ales in combinatie cu accesoriile antice asezate cu foarte multa atentie. De asemenea, combinarea acestora cu obiectele metalice va conferi un aspect foarte interesant si cu adevarat profund.
In privinta obiectelor de mobilier care contin si material textil sau a perdelelor si draperiilor, cele mai potrivite materiale sunt cele naturale cum ar fi inul.
Alaturi de obiectele decorative despre care am amintit anterior, foarte potrivite sunt operele de arta, cum ar fi tablourile si micile sculpturi. In privinta tablourilor, puteti alege picturi in culori neutre pentru a nu face nota discordanta cu restul decorului. De asemenea, o alegere interesanta ar fi sa utilizati accesorii confectionate din materiale naturale: rachita, bambus, lemn. De asemenea, nu uitati de pernutele decorative care vor crea un efect cu adevarat interesant. Lumanarile decorative pot fi si ele potrivite. Este indicat sa nu se exagereze in privinta accesoriilor pentru ca acest stil decorativ nu este unul foarte incarcat.
Avantajul principal al acestui tip de design este simplitatea si eleganta care se imbina atat de armonios, incat creeaza o atmosfera relaxanta si confortabila. Mai mult decat atat, este un stil potrivit pentru orice incapere dar si pentru orice anotimp.
In unele situatii, decorurile pentru interior nu sunt tocmai potrivite pentru orice anotimp, fapt pentru care va trebui sa interveniti cu mici artificii prin intermediul carora sa puteti armoniza intreaga locuinta. Nu este cazul si acestui tip de decor care este ideal pentru zilele toride de vara, dar si pentru cele friguroase de iarna. Este adevarat ca iarna puteti adauga mici artificii insa acestea vor respecta paleta cromatica.