Casă și grădinăVrei o locuință în stil tradițional, sfaturi pentru decorare

Vrei o locuință în stil tradițional, sfaturi pentru decorare

Decorarea locuintei in stil traditional pare o ciudatenie pentru foarte multe persoane care au imbratisat cel mai modern design pentru propria locuinta, crezand ca stilul rustic mai poate fi atribuit doar unor cabane uitate de munte sau unor casute aflate in satele maramuresene. Nu este nici pe departe asa. Amenajarea locuintei in stilul traditional poate fi o adevarata provocare pentru proprietarii unei locuinte, insa stilul rustic este unul foarte complex si de-a dreptul deosebit.

Piata este invadata de multitudinea de decoratiuni moderne iar design-ul interior a evoluat considerabil si din ce in ce mai putine persoane isi mai aduc aminte de origini, de traditia si cultura romaneasca, de simplitate stilului traditional. Dupa cum am spus si anterior, nu este neaparata nevoie sa vorbim despre o cabana dintr-o zona de munte sau despre o pensiune menita sa atraga cat mai multi turisti pentru a ne gandi la un desing traditional romanesc, deoarece putem aduce elementele caracteristice acestui stil in orice locuinta, atat in cazul unui apartament, cat si in cazul unei case.

Nu multe sunt persoanele care mai imbratiseaza in prezent acest stil atat de interesant si cu atat de multe elemente deosebite, deoarece cele mai multe sunt atrase de ofertele incitante de pe piata, cele mai multe locuinte caracterizandu-se prin monotonie din acest punct de vedere, deoarece societatea tinde sa se uniformizeze din toate punctele de vedere.

Cum se caracterizeaza stilul rustic?

Atunci cand va ganditi la decorarea locuintei in stil traditional, cu siguranta va vin in minte cateva elemente care caracterizeaza acest stil, insa parca acestea nu isi mai gasesc locul printre multitudinea de elemente si stiluri moderne. Nu putem oferi o definitie clara a stilului rustic deoarece fiecare persoana are propria perceptie referitoare la modul in care isi amenajeaza si decoreaza locuinta.

Stilul rustic in locuinta se caracterizeaza, inainte de toate, prin simplitate, rafinament si bun gust. Stilul traditional se caracterizeaza prin caldura familiei si legatura cu trecutul, cu orginile, oferind locuintei un ambient prin care se creaza legatura cu natura. Mai mult decat atat, dupa cum am spus si anterior, stilul rustic se potriveste oricarui tip de locuinta, atat caselor spatioase, cat si micilor apartamente. In cazul in care locuiti la casa si iubiti stilul rustic, il puteti adopta chiar si pentru amenajarea unui mic colt de relaxare in gradina.

Exista si persoane care indragesc stilul traditional insa doresc sa insufle spiritului rustic un aer de modernitate. Imbinarea dintre rustic si modern poate fi deosebita si chiar armonioasa daca elementele sunt alese si mai ales pozitionate corespunzator. Daca pana acum ati obisnuit sa amplasati doar intr-un colt al locuintei obiectele traditionale, este timpul sa imbratisati acest stil deosebit care cu siguranta va adauga propriei locuinte acel aer de originalitate atat de necesar.

locuinta in stil traditional

Stilul rustic se potriveste oricarei incaperi insa pentru ca totul sa se imbine armonios vor fi respectate anumite reguli. Decorarea locuintei in stil traditional presupune, dupa cum am spus si in randurile anterioare, naturalete si bun gust. Mai mult decat atat, stilul rustic inspira pe langa naturalete si simplitate, si rezistenta, intregul aspect fiind unul placut si foarte relaxant.

Pornind de la cromatica, culorile cele mai potrivite acestui stil sunt cele naturale sau, mai bine spus, care inspira naturalete, simplitate dar si acea caldura si bucurie sufleteasca. Printre cele mai potrivite culori sunit bej, crem, maro deschis, galben si caramiziu. Acestea trebuie sa caracterizeze atat peretii, cat si pardoseala si unele piese de mobilier. Pardoseala trebuie sa fie caracterizata de duritate, mai ales ca si piesele de mobilier sunt destul de greoaie.

In ceea ce priveste perdelele sau draperiile, acestea trebuie sa fie foarte bogate si potrivit de groase.

Mobilierul rustic este caracterizat fara indoiala prin masivitate, cele mai multe piese de mobilier fiind confectionate din lemn masiv. Mobilierul rustic, desi confera un aspect incarcat prin faptul ca este masiv, se caracterizeaza prin simplitate, piesele de mobilier nefiind gravate sau sculptate. Culorile acestui tip de mobilier se incadreaza in paleta amintita anterior. Aranjarea pieselor de mobilier trebuie sa fie caracterizata de liniaritate raportandu-ne la piesa de mobilier cea mai importanta.

In ceea ce priveste decoratiunile, stilul traditional este foarte generos, insa nu oriunde puteti gasi decoratiunile cele mai potrivite acestui stil. Cele mai multe obiecte de decor romanesti vor fi gasite in cadrul targurilor sau in zonele de munte unde se pare ca traditia inca se mai pastreaza. Si pe internet puteti gasi numeroase decoratiuni rustice lucrate, bineinteles, manual. Tocmai acesta este si farmecul acestui stil – originalitatea. De exemplu, pentru pardoseala se poate opta pentru un covoras traditional foarte vesel, lucrat manual sau, pe timp de iarna, o blana artificiala.

Foarte multe decoratiuni rustice sunt confectionate din lemn, lemnul fiind elementul cheie care caracterizeaza acest stil. Insa si obiectele din ceramica se potrivesc foarte bine. Incercati sa utilizati cat mai multe obiecte din cermica in cazul in care imbratisati acest design deosebit pentru locuinta dumneavoastra.

Decoratiunile florale nu trebuie nici ele sa lipseasca, ci din contra, ar trebui sa se regaseasca in oricare incapere. Puteti aseza cosulete impeltite fie pentru fructe, fie pentru a depozita diferite obiecte, acestea fiind reprezentative pentru stilul rustic. Pe langa acestea, puteti folosi si lumanari decorative, bineinteles in ton cu restul elementelor.

Cu putina imaginatie si dorinta de a va amenaja locuinta intr-un stil inedit, casa dumneavoastra decorata in stil traditional va reprezenta o adevarata oaza de relaxare si o adevarata punte de legatura si comuniune cu natura.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.