Orice viitoare mamica ar trebui sa urmeze cursuri prenatale in spitale: fie cursuri oferite gratuit de catre spitale de stat, fie cursuri cu plata oferite de maternitati private (ce ofera des pachete extinse). De ce sa se intoarca „la invatat” o viitoare mamica? Pentru ca sarcina este o schimbare majora in viata sa si a partenerului, si toate mamicile au nevoie de informatii si sprijin!
Ca viitoare mamici, trebuie sa realizam ca este dreptul nostru sa punem intrebari, sa aflam cat mai multe despre sarcina si nastere caci, cu cat stim mai multe, cu atat suntem mai stapane pe situatie (ceea ce se aplica si taticilor)! Iar medicul ce va supravegheaza nu poate fi intotdeauna la dispozitia mamicii sau nu ii poate linisti unele griji normale – aici, cursurile prenatale din spitale ofera un mare ajutor viitorilor parinti.
Cunoasterea inseamna putere
Din nefericire, inca exista multe viitoare mamici tinere care nu cunosc aspecte esentiale despre sarcina! Lipsa de informatii poate deveni cu adevarat periculoasa – in plus, a sti ce se intampla, ce se va intampla si la ce sa te astepti ofera incredere si siguranta mamicilor! Cursurile prenatale in spitale, chiar cele mai condensate, ofera informatii pretioase despre: sarcina – schimbarile fiziologice in sarcina; simptomele sarcinii si simptome ca exista probleme; testari necesare; dezvoltarea fatului; ingrijirea femeii in sarcina; despre nastere – travaliu, tipuri de nasteri, tipuri de interventii la nastere; despre perioada de dupa nastere – recuperare fizica si emotionala, alaptare, ingrijirea nou-nascutului, alegerea produselor pentru bebelusi; primul ajutor.
Unele cursuri ofera pachete extinse, ce vor oferi informatii detaliate asupra tuturor aspectelor de interes. Cu cat mai repede, cu atat mai bine – in functie de resurse, alegeti un curs prenatal si frecventati-l cat mai curand!
Puteti intreba orice!
Niciodata sa nu va fie teama sa puneti intrebari! La sfarsitul fiecarui curs, adresati intrebarile ce va preocupa – pe langa avantajul raspunsurilor de la medicii si moasele ce sustin cursul, puteti primi si opiniile celorlalte mamici prezente – relatari despre experienta acestora. Dialogul formeaza o parte importanta din cursurile prenatale.
Interactiune si suport
In cadrul cursurilor prenatale – in special pachetele extinse pe o perioada de doua-trei luni (cu un curs sau doua saptamanal), veti cunoaste alte viitoare mamici, impreuna cu taticii sau nu, veti putea discuta despre ceea ce va ingrijoreaza, veti putea impartasi experienta! Pentru o viitoarea mamica, este atat de important sa vada ca nu este singura si sa vorbeasca cu alte mamici! Multe spitale incurajeaza formarea grupurilor de suport intre mamici – se schimba numere de telefon, adrese de net, asa incat mamicile sa poata vorbi intre ele si in afara cursului!
Cursurile prenatale in spitale va pregatesc si emotional
Chiar daca va ofera mai degraba informatii practice si nu consiliere (desi unele pachete includ sprijin emotional pentru mamici), aceste informatii va fac mai pregatita, va fac sa realizati ca aveti puterea si forta de a trai aceasta experienta intr-un mod pozitiv.
Implica si taticii!
Multe dintre cursurile prenatale din spitale ii implica si pe viitorii tatici, ceea ce nu poate fi decat bine! Mamica se poate simti des singura si neinteleasa si are nevoie mai mult ca oricand de sprijinul si sustinerea partenerului de viata – numai ca uneori, fara sa vrea, se indeparteaza de acesta in timpul sarcinii si dupa nastere! Iar viitorul tatic, partenerul femeii insarcinate, se poate simti inutil, fara folos si ignorat – simte ca nu poate ajuta si nu stie ce ar putea sa faca! Insa el poate ajuta cu mult – si daca realizeaza aceasta si este incurajat, va si ajuta!
A privi sarcina si nasterea si din punctul de vedere al tatalui este important – caci si viata lui a fost schimbata… Astazi, se recomanda chiar asistarea femeii de catre tata in timpul nasterii – doar prezenta sa acolo si vorbele de incurajare pot face mult pentru femeie… Cat despre perioada de dupa nastere: este important ca tatal sa nu se simta inutil si alienat, sa nu se simta lasat pe dinafara: mama si bebelusul au format imediat un contact, insa el parca a fost uitat…
De aceea, trebuie ca tatal sa se apropie de bebelus, sa participe la ingrijirea sa (dupa primele saptamani, o idee buna ar fi ca unele din hranirile noaptea sa fie facute de catre tata cu biberonul cu lapte pompat) si sa nu o lase pe partenera sa sa se indeparteze. A pastra o relatie apropiata si puternica intre parinti odata cu nasterea este cel mai important lucru: pentru bebelus, pentru tata, pentru proaspata mama (fara sprijinul partenerului, ea poate usor sa cada in depresie postanatala, un rau deosebit de comun azi)…
Unele cursuri prenatale in spitale ofera si un modul extins de puericultura
Pentru parintii proaspeti, ingrijirea bebelusului este departe de a fi simpla! Si cu cat un parinte este mai grijuliu si implicat, cu atat se poate simti mai anxios si mai nepregatit pentru sarcina majora pe care o are… Cursurile de puericultura vin sa il faca pe parinte mai sigur pe sine, mai pregatit, mai informat; se invata, se discuta si se urmaresc filmulete despre: ingrijirea nou-nascutului in maternitate; ce produse trebuie cumparate pentru bebelus; alaptarea si hranirea cu lapte praf; ingrijirea bebelusului (program somn si mese, toaleta, schimbare scutece, masaj, plimbarea bebelusului); afectiuni comune la bebelusi si vaccinuri; plansul la bebelusi; dezvoltarea fizica si psihica in primul an; jocuri si jucarii adecvate; diversificarea alimentatiei bebelusului si altele.
Cursurile prenatale din spitale va ofera si informatii utile asupra legislatiei in vigoare!
O actuala problema, deoarece mamicile nu isi cunosc toate drepturile – aici veti avea sansa sa aflati si sa intrebati orice va intereseaza despre drepturile si obligatiile legale. In plus, tatii ce urmeaza cursuri prenatale beneficiaza de o perioada de 10 zile de concediu paternal!
Asadar, odata insarcinata, analizati ce optiuni aveti, ce pachete sunt oferite (cele extinse sunt in general cu plata – vedeti daca pretul va este accesibil, caci daca da, va merita), alegeti o varianta si inscrieti-va din timp (locurile se ocupa repede – unele cursuri sunt restranse, doar cu 4-5 cupluri de viitori parinti). Si…pregatiti-va sa invatati!