Cand poti apela la consilierea online pentru cupluri si cu ce te poate ajuta aceasta? Unele site-uri ofera pachete de consiliere online – trimiti cateva date personale si despre tine in general, scrii despre problema pe care o ai, platesti pachetul si un specialist iti va evalua problema si iti va raspunde, incercand sa te ajute sa gestionezi problema si sa gasesti solutii optime (in general, comunicarea se face printr-o serie de mail-uri intre tine si consilier, unele prin chat).
Daca in cuplu a aparut de ceva vreme o tensiune, o criza si partenerii nu reusesc sa treaca impreuna peste si sa rezolve criza, a cere opinia si sfatul cuiva din afara poate ajuta. Insa uneori, nu ai cui sa i te destainui sau de la cine sa primesti sfaturi utile: prietenii iti ofera aceleasi sfaturi si la urma urmei, nici ei nu pot fi obiectivi: vor fi de partea cuiva… Astfel ca, atunci cand o criza in cuplu nu isi gaseste rezolvarea, un consilier poate ajuta partenerii sa priveasca limpede situatia si ii poate indruma in a face lucrurile mai bune – iar consilierea online pentru cupluri este o alternativa mai simpla la consilierea propriu-zisa, in biroul specialistului.
Cu ce ne poate ajuta consilierea online pentru cupluri?
O perspectiva obiectiva si diferita. In cuplu, orice problema care persista si nu isi gaseste rezolvarea adecvata in interior, intre cei doi parteneri, este bine sa fie impartasita unei a treia parti, obiective – iar daca partea trei este un specialist cu cunostinte de psihologie, cu atat mai bine!
Primele doua importante avantaje ale consilierii online pentru cupluri sunt: posibilitatea de a impartasi cuiva ceea ce te preocupa (ceea ce te detensioneaza) si primirea unei perspective obiective, proaspete, diferite asupra situatiei in care te afli. Des, modurile in care reactionam si problemele pe care le avem sunt provocate de unele trairi si motivatii care noua ne raman ascunse, pe care nu le constientizam – un consilier, insa, poate vedea in spatele acestora. Uneori, doar aceasta te poate ajuta sa vezi altfel lucrurile si sa stii ce ai de facut!
Indrumare si oferirea unor variante. Consilierea online pentru cupluri sau pentru persoane nu iti va spune ce sa faci! In schimb, iti va oferi variante de gestionare a problemei. Nu te astepta ca prin cateva mailuri totul sa se rezolve de la sine! Insa vei primi o analiza obiectiva a situatiei, vei primi alternative: moduri de a face fata situatiei adecvat, moduri in care ai putea sa rezolvi o situatie pentru binele cuplului. Cand este vorba de luat o decizie, consilierul nu iti va spune ce decizie sa iei – ci te va indruma si te va ajuta sa gasesti singur decizia potrivita.
Anonimatul persoanei si usurinta comunicarii. Consilierea online ofera avantajul anonimatului – nu iti vor fi cerute decat cateva date, in plus, nu vei fi fata-in-fata cu consilierul. Aceasta te poate ajuta sa scrii mai sincer ce ai pe suflet, fara sa te limitezi. Fata in fata cu un psiholog, te poti simti oarecum emotionat, inhibat sau nevoit sa ascunzi unele lucruri. Faptul ca scrii de acasa, din intimitatea camerei tale, te ajuta sa te gandesti bine dinainte ceea ce vrei sa spui si sa intrebi. In plus, unele persoane pot comunica mai precis, mai clar in scris – cand vorbim, faptul ca avem o perioada de timp in care sa o facem ne poate limita si mesajul poate sa nu fie la fel de complet precum am dori!
Timp de gandire. Vei primi cate un raspuns detaliat online la problema ta – avantajul este timpul: ai posibilitatea sa citesti de cate ori doresti raspunsul, sa te gandesti la ceea ce iti transmite consilierul si apoi sa iti scrii raspunsul tau – cu intrebari si detalii pe marginea carora vrei sa se mai discute.
Ce nu poate face consilierea online pentru cuplu
O problema serioasa in cuplu ce exista de mult timp. Consilierea online pentru cupluri te poate ajuta cand ai nevoie de o alta perspectiva, de sfaturi si de variante de rezolvare a unei probleme aparute in cuplu. Insa cand in cuplu exista o criza intensa si persistenta de multa vreme, consilierea online nu este la fel de eficienta, deoarece o asemenea problema este complexa, iar comunicarea online este destul de restrictiva.
Poate oferi explicatii si sugestii valoroase – insa nu va vindeca; de altfel, pentru nici o problema, consilierea nu va oferi pe tava o rezolvare de-a gata! Cand in cuplu se manifesta o criza persistenta si serioasa, ce ar putea distruge relatia, cei doi parteneri ar trebui mai degraba sa incerce consilierea fata-in-fata – de ce, cititi mai jos…
Discutie in trei. Consilierea online pentru cupluri se refera in general la discutii online intre unul din parteneri si consilier (mail sau chat). Foarte rar, sunt implicati ambii parteneri – in mediul online, o discutie eficienta intre consilier si ambii parteneri este mai dificila. Iar daca problema este serioasa, atunci ambii parteneri ar trebui sa participe la consiliere – in cazul consilierii fata-in-fata, cei doi au avantajul de a putea vorbi pe rand cu specialistul, apoi de a discuta unul cu altul, fiind arbitrati de catre specialist, care nu va lasa conversatia sa divagheze si va orienta discutia.
In consilierea online, se pot omite lucruri esentiale. Ce fel de lucruri? Ei bine, in general, in cadrul consilierii, ti se cere sa descrii pe larg situatia, problema aparuta, de ce crezi ca exista problema, ce simti in legatura cu ea si ce ai dori. Insa daca numai unul dintre parteneri apeleaza la consiliere, se pierde din vedere perspectiva celuilalt – iar intregul este format din perspectivele ambilor parteneri (pe principiul „adevarul se afla la mijloc”)! In plus, o problema, in special cele persistente sau care reapar, are radacini complexe in trecut: in trecutul unuia dintre parteneri si in trecutul relatiei lor.
Consilierea online, fiind condensata, trateaza problema actuala, uitand uneori de radacinile din trecut, iar fara a analiza trecutul, prezentul nu poate fi imbunatatit. Alte omiteri in cadrul comunicarii online se refera la lipsa comunicarii nonverbale, care in consilierea fata-in-fata ii poate oferi indicii valoroase consilierului: mimica, tonalitatea, pauzele in vorbire, anumite cuvinte – acestea ii pot sugera specialistului motivatii si ganduri pe care persoana nu si le constientizeaza!
Nu se ofera solutii garantate! Nu te astepta ca in doi pasi si trei miscari, sa ti se ofere de-a gata o solutie care iti va rezolva problema! De fapt, nici un tip de consiliere nu iti va oferi vreun ghid de rezolvare garantata a problemei! Consilierea iti clarifica, te indruma, te sprijina, iti ofera variante la care nu te-ai gandit si posibilitati de actiune – insa nu iti ofera o solutie garantata!
Esential pentru ca o sedinta de consiliere, online sau nu, sa aiba efecte pozitive este sa te implici, sa fii sincer, sa incerci sa nu omiti detalii si mai ales sa realizezi ca tu esti cel care la sfarsit, ajutat, vei lua o decizie, vei actiona, vei incerca sa iti rezolvi problema – nimeni nu o va face pentru tine! Consilierea iti poate oferi doar incredere si posibile solutii – pe care tu va trebui sa le pui in practica.
Pretul consilierii online nu este unul ridicat. Insa inainte de a apela la aceasta, gandeste-te daca vei putea, intr-adevar, sa obtii beneficii prin ceea ce iti ofera un pachet de consiliere sau un altul (unele probleme, in general cele persistente, necesita mult timp pana sa se observe efecte pozitive – deci un pachet de consiliere nu va fi de ajuns). In final, consilierea online pentru cupluri este o varianta eficienta cand doresti ajutor in gestionarea unei situatii dificile – insa pentru ca aceasta sa aiba efecte pozitive, trebuie sa te implici, sa iti doresti cu adevarat o solutie si sa nu te astepti la minuni! Consilierea ramane un ajutor pretios – insa tu vei fi cel care isi rezolva problema (sau voi – daca vorbim despre cuplu).