Casă și grădină8 metode inedite pentru curățarea corectă a covoarelor

8 metode inedite pentru curățarea corectă a covoarelor

Toamna nu doar ca se numara bobocii, ci trebuie sa ne apucam si de o curatenie serioasa. Iar unul dintre lucrurile de baza din cadrul curateniei generale este curatarea covorului. Daca inainte, in majoritatea locuintelor existau frumoasele covoare persane de mari dimensiuni, in prezent locul acestora a fost luat de mochete,  carpete si parchet. Dar inca mai vedem persoane care-si curata covorul imens pe batator, stergandu-l apoi de praf cu apa in care a fost diluata o lingura de otet. In locul batranei bare pentru batut covoare a aparut aspiratorul multifunctional care aspira si spala covorul.

Multe gospodine inca mai tin cont de sfaturile bunicii atunci cand fac curatenie generala si se apuca de sters covoarele. Aceste solutii nu doar ca sunt naturale si nu va pun sanatatea in pericol, ci sunt si foarte eficiente.

1. Daca aveti un covor mic acesta poate fi curatat si in masina de spalat, dar doar daca este specificat acest lucru pe eticheta.

2. Una dintre metodele naturale folosite este urmatoarea: dati pe razatoare cativa cartofi si puneti-i la fiert. Dupa circa trei ore acestia se strecoara, iar cu apa obtinuta puteti freca foarte bine covorul.

3. O alta solutie este amestecarea a trei linguri de fulgi de sapun cu 500 g faina de cartofi sau amidon. Amestecul obtinut se presara pe covor si se freaca bine cu peria.

4. Otetul diluat in apa reinvie culorile chiar si de pe cel mai ponosit covor. Desi suna ciudat si pare greu de crezut, covorul poate fi curatat si cu… varza murata. Tocati o varza murata, apoi stoarceti-o si frecati cu ea covorul. Apoi acesta va fi foarte bine aspirat si sters cu o solutie formata din apa calduta si o lingurita de ulei esential pentru improspatarea mirosului.

5. Petele de murdarie pot fi estompate acoperindu-le cu un prosop umed peste care se va trece cu fierul de calcat incins.

6. Pentru cei care au animale de companie, mirosul neplacut impregnat in covor poate fi cu adevarat neplacut. Nu va panicati pentru ca acesta poate fi indepartat daca pe covor se presara bicarbonat pe care-l vom lasa sa actioneze aproximativ o jumatate de ora dupa care-l vom indeparta cu aspiratorul.

7. Covoarele pot fi spalate afara cu detergent si jet de apa, apoi lasate pe sarma la scurs si uscat. O alta varianta, dar care poate fi aplicata doar iarna este curatarea covoarelor in zapada curata, neatinsa.

8. Franjurile albe ale covoarelor se curata cu detergent si apoi cu clor pentru a ramane imaculate.

De ce este importanta curatarea covoarelor?

Pentru ca traim intr-o lume in care poluarea este un subiect pe ordinea de zi, din nefericire, chiar si simplul fapt ca deschidem fereastra pentru aerisirea locuintei favorizam patrunerea prafului in locuita. Plus ca si noi aducem in casa praf si mizerie. Astfel ca, la noi in casa se gasesc germeni alergeni, microbi, fire de par, fum de tigara, particule de praf, etc. In afara de metodele traditionale de curatare a covoarelor, mai puteti opta pentru curatarea lor chimica la firme specializate (curatatorii chimice) si pentru curatarea cu produse speciale care pot fi gasite in orice magazin si supermarket, preturile lor variind intre 5 si 25 de lei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Super utile toate sfaturile. Le voi pune in aplicare in perioada ce urmeaza la curatenia de sarbatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.