Pe timp de vara si in zilele mai calduroase de primavara si toamna, nimic nu se compara cu petrecerea catorva momente in jurul gratarului din gradina alaturi de familie si de prietenii dragi, asa ca daca locuiti la casa nu ezitati sa va mutati bucataria de vara in mijlocul naturii. Si cum gratarul este unul dintre cele mai importante elemente ale bucatariei, puteti opta pentru un gratar mobil sau pentru unul din piatra sau caramida pe care sa il construiti chiar dumneavoastra.
Asa ca, in randurile care vor urma va vom prezenta cum va puteti construi un gratar in gradina.
Proiectul pe care il vom prezenta in randurile urmatoare nu este deloc unul greu ci, din contra, este foarte simplu si poate fi realizat de catre oricine.
Aveti nevoie de:
• spatiu – este de preferat ca pentru construirea gratarului si organizarea micului spatiu de socializare sa alegeti coltul cel mai retras al gradinii pentru a economisi loc si pentru ca fumul rezultat sa nu se imprastie in intreaga gradina
• piatra sau caramida (samota)
• ciment, adeziv si nisip
• scandura si placaj pentru cofrare in cazul gratarelor cu bolta
• plita pentru gratar
• accesorii din fonta
• unelte de zidarie
Construirea gratarului
Inainte de a incepe construirea gratarului din gradina, realizati un plan a ceea ce doriti sa faceti. Exista numeroase modele de gratare pe care le puteti construi din caramida, gratare simple sau gratare cu bolta, asa ca alegeti varianta cea mai potrivita in functie de nevoile dumneavoastra, dar si in functie de spatiul ales.
Avantajul gratarelor mari, cu bolta, este acela ca va permit sa incorporati si un mic cuptor, astfel incat veti putea prepara mai multe feluri de mancare. Un alt avantaj al gratarelor cu bolta este acela ca prezinta si un cos, astfel incat fumul nu va mai deveni o problema. Si nici vantul sau ploaia nu va vor mai da batai de cap pentru ca gratarul va fi protejat.
Dupa realizarea planului este timpul sa treceti la punerea in aplicare a acestuia.
Pregatirea locului presupune saparea si netezirea pamantului si turnarea fundatiei in functie de forma pe care o va avea gratarul. Cimentul va fi lasat sa se usuce inainte a se incepe montarea caramizilor.
In functie de planul ales se va incepe construirea gratarului. De exemplu, daca optati pentru un gratar simplu, rotund, se va lasa un spatiu gol in mijloc cu diametrul de aproximativ 1 metru, ce va fi inconjurat de un mic zid din caramida (aproximativ 50 – 70 cm). Daca optati pentru un gratar cu bolta, in partea inferioara puteti lasa un spatiu liber pentru depozitarea lemnelor si a ustensilelor pe care le veti folosi.
Este foarte important ca spatiul in care va fi facut focul sa fie foarte bine aerisit pentru ca acesta sa arda bine.
Pentru construirea unui gratar cu bolta, va fi nevoie sa folositi un cofraj din scandura, si bolta poate fi rotunda sau patrata, dupa preferinte.
Bolta va fi continuata de cosul ale carui dimensiuni trebuie sa fie raportate la suprafata plitei. Cosul trebuie sa fie suficient de inalt pentru asigurarea tirajului potrivit.
In jurul gratarului, in functie de spatiul de care dispunti, puteti crea si un spatiu de lucru tot din caramida sau puteti construi un mic cuptor.
Montati accesoriile: gratarul, tava pentru carbune pentru a nu face focul direct pe caramida si usa din fonta pentru cuptor.
Pentru a oferi un aspect deosebit gratarului rustic din gradina dumneavoastra, puteti folosi mortar de culoare alba pentru finisare.
In cateva zile, gratarul va putea fi folosit. Creati-va locul perfect pentru prepararea si servirea unor mancaruri delicioase in mijlocul naturii si in intimitatea propriei gradini.