V-ati putea imagina viata fara fierul de calcat? Sa mergeti pe strada cu hainele sifonate si sa va afundati in asternuturi tari si deloc netede? Cu siguranta nu. Insa, pentru a va bucura pentru un timp mai indelungat de beneficiile pe care acest obiect electrocasnic le ofera, este indicat sa incercati sa menajati cu grija fierul de calcat. Si, pentru a va veni in ajutor, va vom prezenta cum sa intretineti fierul de calcat.
Indiferent de tipul fierului de calcat pe care il folositi acesta are nevoie de o intretinere speciala pentru a va bucura pentru mai mult timp de el.
Chiar daca folositi un fier de calcat traditional sau unul cu aburi, cele din urma fiind mult mai practice motiv pentru care au si devenit atat de populare, din cauza faptului ca hainele nu sunt confectionate din fibre 100% naturale, pe talpa fierului de calcat apar reziduri. Fibrele care nu sunt naturale se topec putin cate putin si le lipesc pe talpa fierului de calcat. Aceasta este una dintre cele mai dificile probleme ce apar in cazul fierului de calcat si daca murdaria nu este indepartata la timp, hainele pe care le veti calca vor avea de suferit.
Atunci cand fierul de calcat nu este pus in functiune, cu o carpa din bumbac inmuiata in apa calduta si detergent stergeti foarte bine talpa fierului de calcat. Nu folositi substante abrazive sau, si mai rau, unelte din metal. Daca stratul de murdarie este prea gros si, in consecinta, mult prea greu de indepartat, incercati sa bagati putin fierul de calcat in priza pana cand se incalzeste putin. Caldura va inmuia petele de pe talpa fierului si acestea vor putea fi indepartate cu o mai mare usurinta.
De asemenea, puteti sterge talpa fierului de calcat cu apa si otet, sau cu bicarbonat de sodiu stins cu putin otet. Talpa fierului de calcat va deveni cu adevarat stralucitoare.
Fierul de calcat cu aburi este foarte practic, insa atunci cand vine vorba de curatat, recipientul in care se toarna apa este destul de sensibil. Chiar daca manualele de utilizare recomanda utilizarea apei distilate, depunerile tot or sa apara si pot pune in pericol viata fierului de calcat care nu va mai functiona la fel de bine.
De asemenea, va veti da seama ca lucrurile sunt cu adevarat grave in momentul in care pe orificiile de eliberare a aburului apar mici depuneri de calcar. Cea mai indicata, si in acelasi timp naturala metoda de a curata fierul de calcat, este folosirea de otet. Turnati otet in rezorvor cat sa umpleti aproximativ jumatate din acesta si lasati fierul de calcat cu talpa in jos pentru cel putin o ora.
Dupa aceea, porniti aparatul si setati functia pentru aburi si apasati butonul specific pana cand veti goli rezervorul de otet. Este posibil ca aceasta operatiune sa necesite repetari. Dupa ce ati terminat, nu folositi fierul de calcat pana cand rezaervorul nu a fost clatit foarte bine cu apa.
Pe langa curatarea de rigoare a celor doua elemente importante ale fierului de calcat, curatarea exteriorului este si ea importanta. De asemenea, incercati sa aveti grija de fierul dumneavoastra de calcat prin golirea rezervorului dupa fiecare folosirie a functiei pentru abur. Nu lasati niciodata apa in rezervor deoarece nu doar ca aceasta va favoriza depunerile de calcar, insa se poate scurge si poate afecta anumite circuite.