Părinți și copiiCum să fii un tată bun și o figură pozitivă în viața...

Cum să fii un tată bun și o figură pozitivă în viața copilului tău

La fel cum nu exista instructiuni clare pentru o mama, nu exista nici reguli care sa te invete cum sa fii un tata bun… A fi parinte este o sarcina foarte grea, poate ca uneori mai dificila pentru tata decat pentru mama; ce este mai important: sa fii o figura afectiva, amicul lor de joaca sau sa fii figura autoritara, cel care ii tine sub control?… Uneori le vrei iubirea, alteori le vrei respectul si este greu sa gasesti o cale de a le avea mereu pe ambele…

Arata-i ca il iubesti!

Este greu uneori pentru un tata atunci cand apare copilul: mama pare a forma instant o legatura unica cu micutul si pare a sti de la natura ce are de facut, in timp ce tatal… Tatal nu stie ce sa faca si se simte putin lasat pe din afara! In plus, unii tati considera ca, fiind modelul masculin, trebuie sa se poarte ”barbateste”, deci fara manifestari siropoase de afectiune!

Insa copilul este copil si are nevoie sa se stie iubit din ambele parti, are nevoie de gesturi fizice de afectiune; asadar, arata-i ca il iubesti si formeaza legatura cu micutul fiind aproape de el! Fa o obisnuita din a ii oferi o imbratisare cand ajungi acasa, nu te eschiva de la a spune ”te  iubesc” – a fi barbat nu inseamna a nu avea sentimente… Arata-le copiilor afectiune si invata-i astfel ca e sanatos sa iti exprimi emotiile, sa le arati oamenilor la care tii cum simti.

Timp cu micutul

Cum sa fii un tata bun – o imbratisare cand ajungi acasa nu este de ajuns. De multe ori, tatii nu sunt destul de prezenti in viata copilului, avand atatea responsabilitati. Dar cel mic are nevoie sa stie ca si tatal sau este langa el, ca este interesat de viata sa. Asa ca dedica cate o jumatate de ora micutului in fiecare seara – cat este mic, citeste-i povesti, cand creste, vorbiti despre ziua pe care ati avut-o… In weekend, joaca-te cu copilul, petreceti timp in familie, pentru a-i oferi acel mediu afectiv si sigur de care are atata nevoie.

Comunica cu adevarat

Tatii sunt de multe ori parteneri de joaca ai copilului; tocmai din lipsa timpului, ei incearca sa se distreze cu micutul cand au timp, jucandu-se. Dar joaca nu este cel mai important lucru pentru un copil. Incearca sa il asculti si sa ii vorbesti – cand micutul este destul de mare, intreaba-l zilnic ce zi a avut, asculta-l si raspunde-i! Incearca sa oferi un exemplu de sinceritate si sa ii arati copilului ca iti poate spune ce simte, ca esti langa el.

Apreciaza-l!

Aprecierea si incurajarea sunt printre cele mai importante lucruri pe care un tata le poate oferi. De multe ori, copilul isi doreste aprobarea tatalui, tocmai pentru ca primeste mai rar laude din partea sa decat de la mama. Spune-i ca esti mandru de el si ca ai incredere in el. Nu-l critica cand ceva nu ii reuseste, nu il face sa se simta incapabil, ci incurajeaza-l sa incerce mai mult. Daca ii spui unui copil ca esti mandru de el cand are un succes, atunci il stimulezi sa obtina mai multe! Daca ii spui ca e incapabil cand greseste ceva, atunci nu se va mai stradui, crezand ca nu poate!

Autoritate vs. afectiune

tata bun

Iata care e de fapt dificultatea cea mai mare in cum sa fii un tata bun! Unii tati, deoarece petrec atat de putin timp cu copilul, incearca sa se revanseze oferindu-i cadouri, rasfatandu-l, jucandu-se cu el si fiind ”parintele bun”! Si pe umerii mamei cad responsabilitatile legate de educatie, autoritate, reguli si pedepse. In aceasta situatie, tatal se poate simti mai bine pentru ca cel mic il place, dar nici copilul, nici parintii nu castiga de fapt. In timp, copilul va invata cum sa manipuleze situatia in asa fel incat sa evite pedepsele sau cerintele mamei ducandu-se la tata, care nu ii refuza mai nimic!

De aici, neintelegeri intre parinti si educatia micutului are de suferit. In alte situatii, tatal se crede cel responsabil sa instituie disciplina, sa educe, lasand in seama mamei ”dragalaseniile”. Nici aceasta extrema nu este eficienta, deoarece copilul nu va avea cu adevarat respect si ascultare fata de un parinte care doar impune, cere si pedepseste, fara sa asculte, fara sa fie langa el, fara sa arate si afectiune!

Asadar, cum sa fii un tata bun? Incercand un echilibru intre rolul autoritar si cel afectiv si armonizand impreuna cu mama aceste doua importante roluri. Fii ferm si autoritar cand trebuie, nu ii permite sa se eschiveze de la reguli, iar cand totul este bine, fii deschis si iubitor. Aminteste-ti ca oricat doresti ca el sa te placa, oricat vrei sa fii bun, copilul are nevoie si de un tata care sa impuna si sa educe: asadar, explica-i clar ce reguli exista si mentine-te ferm pe pozitie cand aceastea sunt incalcate!

Nu calca peste autoritatea mamei!

Legat de ceea ce se spune mai sus: chiar daca doresti ca cel mic sa te placa, chiar daca vrei sa fii ”cel bun”, niciodata nu calca pe autoritatea mamei, caci astfel copilul va invata sa manipuleze situatia mereu in favoarea sa. Daca mama i-a cerut ceva, spune-i ca asa raman lucrurile; daca mama i-a dat o pedeapsa, spune-i ca asa ramane; daca nu esti de acord cu ceva ce a facut mama copilului, nu discuta asta de fata cu copilul – ii subminezi ei autoritatea. Discutati in intimitate si ajungeti la un compromis!

Fara asteptari idealiste!

Mai mult ca mamele, tatii isi formeaza deseori asteptari prea inalte de la copil! Un tata vrea, in mod logic, ca micutul sau sa fie un copil exceptional, insa de cele mai multe ori el este pur si simplu un copil. Nu il impinge de la spate sa invete lucruri ce nu il atrag doar pentru ca asa ai visat tu; nu ii pune pe umeri responsabilitati multiple de la o varsta mica; nu ii cere ceea ce tu nu ai putut sa faci; nu iti transfera visele tale asupra sa. Lasa-l sa isi gaseasca propriile interese si sa fie ceea ce este, incercand sa fii mandru de el. Daca iti creezi asteptari prea inalte, vei fi dezamagit ca, asa cum e normal, copilul isi urmeaza propriul drum si nu pe cel stabilit de tine. Iar un rau foarte mare pentru copil este sa isi vada un parinte dezamagit…

Invata-l sa fie responsabil

Cu cat creste, paseaza-i mici responsabilitati in casa si invata-l cat de important este sa se invete cu sarcini care nu sunt chiar atat de placute. Cand mai creste, invata-l sa economiseasca banii, dandu-i lunar o anumita alocatie si cerandu-i sa isi cheltuie singur banii, asa incat sa ii ajunga pana la sfarsitul lunii.

Fii un tata prezent!

Cum sa fii un tata bun? Ajungem la ce se spune in inceput: incearca sa fii alaturi de copilul tau, sa petreci o scurta perioada in fiecare zi cu el, sa ii arati ca esti interesat de el. A lipsi toata ziua, a veni acasa si a te arunca in pat fara sa stai deloc cu el nu se poate compensa prin cadouri si cate o ora de joaca in weekend! Nu cadourile si rasfatatul copilului te fac un tata iubit, ci timpul alaturi de el.

Iar acel timp – ei bine, acel timp impreuna trebuie sa fie cu adevarat impreuna. A sta la TV cu copilul nu se defineste ca timp impreuna! Joaca-te cu el, citeste-i, dar mai ales incearca sa vorbesti cu el, sa te interesezi despre ce simte si ce gandeste copilul… A fi tata bun nu inseamna doar a educa si a proteja copilul, ci mult mai mult…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.