Casă și grădinăCum să decorați un apartament de mici dimensiuni, sfaturi și idei practice

Cum să decorați un apartament de mici dimensiuni, sfaturi și idei practice

Viata intr-un apartament nu este chiar atat de rea precum o vad unii, avand in vedere ca spatiul nu este cel mai generos in cele mai multe dintre cazuri. Chiar si asa, daca este amenajat si decorat corespunzator, apartamentul poate oferi tot confortul de care o persoana are nevoie. Iar daca va intrebati cum sa decorati un apartament de mici dimensiuni intr-un mod cat se poate de creativ, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi, pentru ca oricare dintre dumenavoastra viseaza sa locuiasca intr-o casa armonioasa.

Decorarea unui apartament, mai ales a unuia de mici dimensiuni, nu este deloc o activitate simpla. Ba mai mult, aceasta trebuie gandita cu foarte mare atentie si ar fi indicat ca primul pas pe care il veti face pentru amenajarea apartamentului sa fie realizarea unui plan. In acest fel, va va fi mult mai usor sa alegeti elementele de mobilier, decoratiunile si alte obiecte casnice, dar mai ales va va fi mult mai usor sa le amplasati.

Influenta culorilor asupra spatiului este una foarte mare asa ca, daca doriti ca spatiul sa para mai mare, trebuie sa acordati atentie culorilor pe care le veti utiliza atat pentru zugravirea peretilor, cat si pentru obiectele de mobilier si decoratiuni. Culorile inchise si contrastele puternice nu sunt deloc o varianta potrivita, asa ca alegeti culori cat mai calde si neutre, cum ar fi bejul, cremul, culoarea untului, albul si pastelurile. Alegeti culorile si in functie de designul pe care urmeaza sa il abordati.

Daca doriti sa oferiti adancime unui colt al camerei, pentru un perete puteti opta pentru o pictura murala care sa infatiseze un peisaj din natura sau chiar un desen abstract al carui rol sa fie acela de a mari vizibil camera. Puteti folosi acest truc pentru bucatarie, baie, dormitor si chiar si living, impactul vizual fiind cu totul deosebit.

In privinta obiectelor de mobilier, in afara faptului ca este indicat ca acestea sa fie in tonuri cat mai naturale si deschise, este important ca dimensiunile acestora sa fie alese corespunzator. Daca obiectele de mobilier vor fi prea mari in comparatie cu spatiul, atunci cu siguranta efectul nu va fi cel dorit. De asemenea, acordati o mare atentie si modului in care obiectele de mobilier sunt asezate in locuinta.

Pentru a oferi impresia de inaltime, nu ezitati sa folositi spatiul de care dispuneti pe verticala, alegand corpuri de biblioteca inalte si nu foarte masive. In acest fel, locurile de sus care vi se par mai inaccesibile pot fi transformate in ideale spatii pentru depozitare.

De asemenea, puteti folosi cu succes mobilierul multifunctional atat pentru camera de zi a unui mic apartament, cat si pentru dormitor. Puteti alege un pat rabatabil, sau o canapea modulara, un birou rabatabil sau un pat supraetajat pentru dormitor, spatiul de la nivelul solului fiind folosit pentru a crea un mic spatiu de relaxare sau de joaca, in cazul in care este vorba despre camera unui copil.

apartament de mici dimensiuni

In privinta tesaturilor, pentru canapele, fotolii, scaune sau pernute decorative, perdele si draperii, incercati sa alegeti culori simple, evitand pe cat posibil imprimeurile care nu fac nimic altceva decat sa incarce intreaga atmosfera.

O bucatarie open-space care sa ofere accesul imediat in living ar fi o idee foarte buna de amenajare pentru un apartament de mici dimensiuni, bineinteles daca bucataria si livingul sunt alaturate. In acest fel, cele doua camere se vor imbina armonios, iar dumneavoastra veti castiga spatiu. Pentru a oferi impresia de un spatiu mult mai mare, puteti crea un bar, sau un perete despartitor, din sticla.

Renuntati la usi! Usile si despartirea clara a camerelor face ca un apartament mic sa para si mai mic. Este in regula sa aveti o usa la baie si la dormitor, insa este indicat ca aceste elemente sa nu desparta holul de living sau bucatarie, deoarece in acest fel se va crea un spatiu mult mai mare si mai armonios atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional.

Sticla si oglinzile sunt doua dintre elementele principale care va vor ajuta sa amenajati cu succes un apartament de mici dimensiuni. Puteti integra caramida de sticla intr-un perete obisnuit, fara a-l darama complet pe cel din urma. De asemenea, cu cat veti avea mai multe oglinzi, cu atat spatiul o sa para mai mare.

Lasati lumina sa va invadeze locuinta. Lumina joaca, poate, cel mai important rol atunci cand vine vorba despre marirea sau micsorarea spatiului. O camera luminoasa va fi intotdeauna si mai mare, asa ca alegeti perdele care sa permita luminii sa patrunda in locuinta. Puteti opta si pentru draperii la fel de usoare, care sa completeze intregul decor.

Cu cat mai simplu, cu atat mai bine! Si aici ne referim la decoratiuni si accesorii. Chiar daca acestea nu pot lipsi din nicio locuinta, atunci cand numarul lor devine foarte mare, ele nu mai au rolul de a infrumuseta si de a crea o atmosfera cat mai personalizata, ci aglomereaza intregul decor, creand o atmosfera sufocanta. Puteti opta pentru tablouri inspirate din natura, fotografii inramate si bineinteles plante.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.