Chiar daca atunci cand nu aveti invitati la masa nu va dati prea mult silinta sa faceti lucrurile ca la carte, atunci cand doriti sa ii impresionati pe cei care va calca pragul locuintei si servesc masa alaturi de dumneavoastra, este important sa cunoasteti regulile pentru aranjarea corecta a mesei.
Stiti in ce ordine sa aranjati farfuriile si paharele, stiti cum trebuie sa aranjati tacamurile si cum sa impaturiti servetelele? Ei bine, daca nu stati prea bine la acest capitol, in randurile care vor urma va vom prezenta cum sa aranjati masa intr-un mod corect pentru o masa festiva.
Cateva reguli pentru aranjarea mesei dateaza inca din vremuri indepartate, aranjatul mesei fiind considerat un adevarat ritual indiferent daca masa era servita doar in familie sau si alaturi de invitati.
Inainte de toate alegeti o fata de masa potrivita ocaziei si potrivita decorului abordat. Puteti alege o fata de masa simpla, alba sau in alte culori, alaturi de servetele adecvate.
Alegeti farfuriile in functie de felurile de mancare pe care le veti servi, de tipul mesei (mic dejun, pranz sau cina) si bineinteles in functie de numarul persoanelor care vor lua parte la masa festiva). Prima farfurie ce va fi pusa pe masa este cea intinsa, dupa care puteti aseza farfuria pentru aperitive si/sau bolul pentru supa, in functie de ce urmeaza sa serviti. Este foarte important ca farfuriile sa nu fie asezate la foarte mare departare fata de marginea ci la cel mult 2 cm; de asemenea, farfuriile trebuie sa fie aranjate la egala distanta in asa fel incat invitatii sa nu fie inghesuiti.
Alegerea si asezarea tacamurilor reprezinta un alt pas important. Alegeti tacamurile in functie de ocazie, de felurile de mancare ce vor fi servite si de numarul de invitati. Acest pas este cel care le pune in incurcatura chiar si pe cele mai iscusite gospodine. In partea stanga se vor aseza tacamurile, in ordinea servirii felurilor de mancare.
Primul tacam din partea stanga, de langa farfurie, este furculita pentru felul al doilea, aceasta fiind urmata de furculita pentru peste dupa care furculita destinata gustarilor. Puteti aranja tacamurile drept sau in alta forma dorita. In partea dreapta vor fi asezate cutitele in asa fel incat acestea sa comunice cu furculitele din stanga, cu lama orientata catre farfurie, precum si lingurile pentru supa.
Pentru desert, chiar daca folositi furculite sau lingurite, acestea vor fi asezate in pozitie orizontala deasupra farfuriei. Deasupra poate sta si lingura de supa, insa este indicat ca aceasta sa fie asezata in partea dreapta.
Aranjarea paharelor reprezinta un alt pas important. Paharele vor fi asezate in partea dreapta a farfuriei, deasupra cutitelor. Alegeti paharele doar in functie de bauturile pe care le veti servi si mare atentie ca paharele sa nu fie ciobite, sa fie curate, sterse si fara nicio pata. Asezati primul pahar, pe cel de apa, in stanga farfuriei deasupra cutitelor. Dupa acesta, urmeaza paharul pentru sampanie, daca aceasta va fi servita, daca nu, paharul de vin alb va urma celui de apa. Dupa paharul de vin alb, urmeaza cel de vin rosu, si abia apoi paharele mici pentru bauturile digestive. Nu asezati niciodata mai mult de 5 pahare pentru ca aspectul mesei va fi foarte incarcat.
In privinta aranjarii servetelelor nu exista reguli stricte ci va puteti pune imaginatia la incercare pentru a crea un suport inedit pentru tacamuri cu ajutorul servetelelor. Este important ca alegerea acestora sa se faca in functie de ocazie, de modelul fetei de masa si de alte accesorii.
Cosuletele pentru paine, solnitele si olivierele vor fi asezate pe centrul mesei. Daca serviti supa, supiera va fi asezata in centrul mesei.
Pe langa aceste reguli pe care trebuie sa le respectati, nu uitati sa adaugati un plus de creativitate si sa va puneti imaginatia la incercare pentru a aranja masa intr-un mod deosebit. Tineti cont de evenimentul pe care il sarbatoriti alegand accesoriile cele mai potrivite.