Mobila zgariata este cu siguranta una dintre problemele pe care le confruntati cei mai multi dintre dumneavoastra, mai ales daca obiectele de mobilier sunt relativ vechi sau daca detineti un animal de companie care nu ezita sa isi ascuta ghearele pe mobila, in special pisicile facand parte din aceasta categorie. Insa, daca va confruntati cu aceasta problema nu inseamna ca va trebui sa renuntati la vechile obiecte de mobilier ci, cu ajutorul catorva metode simple, obiectele dumneavoastra de mobilier vor arata ca noi.
In cazul in care zgarieturile sunt subtiri si nu foarte adanci, acoperirea si indepartarea acestora va fi mult mai usor de realizat. In cazul in care mobilierul dumneavoastra este unul foarte inchis la culoare, insa zgarieturile ii confera un aspect foarte neplacut, tot ce trebuie sa faceti este sa procurati praf de coaja de stejar (poate fi gasit la farmaciile de produse naturiste) pe care il presarati pe o bucata de tifon. Cu aceasta bucata frecati foarte bine zgarieturile de pe piesele de mobilier si acestea vor disparea in cateva secunde.
Pe de alta parte, in cazul mobilierului deschis la culoare, zgarieturile pot fi indepartate foarte usor daca aplicati vaselina sau daca stergeti piesele de mobilier cu otet si ulei (cate o lingurita din fiecare) sau cu suc de lamaie amestecat cu putin ulei esential de lamaie. Cea de a doua varianta este mult mai potrivita, mai ales ca va oferi un luciu deosebit obiectelor de mobilier si un parfum placut intregii incaperi. Tot ulei (de floarea soarelui, de masline sau ulei esential) puteti utiliza pentru lemnul rosiatic, insa in combinatie cu 1-2 ligurite de vin rosu. La fel, portiunea cu zgarieturi va fi foarte bine stearsa pana cand zgarieturile dispar.
Zgarieturile foarte mici si subtiri pot fi indepartate cu usurinta daca sunt frecate cu un miez de nuca. Da, ati citit foarte bine. Miezul de nuca este uleios si va ajuta obiectele de mobilier zgariate sa isi recapete luciul.
Insa, in cazul in care zgarieturile sunt mult mai adanci si solutiile mentionate anterior nu functioneaza sub nicio forma, mobilierul poate fi reconditionat. Mai mult decat atat, prin acest proces de reconditionare puteti oferi mobilierului un alt aspect, mai ales daca doriti sa abordati un alt tip de design interior.
Reconditionarea mobilierului presupune, inainte de toate, slefuirea tuturor suprafetelor cu o masina speciala pentru slefuit sau cu o bucata de glaspapir nu foarte dur. Dupa aceea puteti aplica un strat de lac, in cazul in care doriti ca aspectul natural al lemnului sa se pastreze, sau puteti vopsi obiectele de mobilier intr-o alta culoare in functie de preferinte.
In acest fel nu va trebui sa inlocuiti vechiul mobilier din cauza unor zgarieturi care, desi sunt inestetice, pot fi facute sa dispara in cateva minute fara foarte mult efort.