Copii & adolescențiCum pot părinții învăța copilul să fie responsabil cu banii? Citește sfaturile...

Cum pot părinții învăța copilul să fie responsabil cu banii? Citește sfaturile noastre

Copiii parca cred uneori ca banii cad din cer si inutil le repeti ca nu-i chiar asa – cum pot parintii invata copilul sa fie responsabil cu banii si sa inteleaga faptul ca nu dispui de o infinitate de bancnote? Realitatea este ca un copil nu va intelege cu adevarat decat atunci cand el insusi va tine in mana bani castigati prin propriul sau efort si cand va fi pus in situatia de a alege ce cheltuieli sa faca si de a economisi pentru un lucru dorit.

Copilul nu este responsabil cu banii si nu intelege de ce unele cheltuieli nu sunt posibile deoarece el vede cum parintii tot scot bani din portofel sau bancomat si cumpara lucruri. Atunci, de ce nu scot mai multi bani, sa cumpere mai multe lucruri? Iar daca ii spui „ nu avem bani”, el tot nu intelege de ce ai bani pentru un lucru si nu ii ai pentru altul…

Cum pot parintii invata copilul sa fie responsabil cu banii?

Invata copilul valoarea banilor: cand stie sa numere, exerseaza cu el jucandu-va de-a vanzatorul si cumparatorul, asa incat sa cunoasca valoarea fiecarei bancnote si monezi, sa stie sa ofere suma corecta si sa ceara restul corect (aceasta este important inainte de a-i oferi bani de buzunar).

Ofera-i lectii cand mergeti la cumparaturi. Implica-l in scrierea listei de cumparaturi, incercand sa ii trezesti spiritul de responsabilitate cu intrebari de tipul „chiar avem nevoie de lucrul x, uite ca acesta costa dublu fata de y, de care nu ne putem lipsi”; in magazin, arata-i diferentele de costuri si explica-i alegerile facute. Lasa-l si pe el sa faca alegerea produselor dupa ce te-a urmarit de mai multe ori. Intr-un final, permite-i lui sa plateasca si sa ia restul. Cand creste si se descurca sigur, il poti trimite sa cumpere mici lucruri de la magazin singur.

Explica-i diferenta dintre „am nevoie” si „vreau” si explica-i ca prima utilizare a banilor este pentru nevoi, urmand apoi ca banii ramasi sa fie cheltuiti cu precautie. Arata-i ca daca vrea ceva, uneori este nevoit sa astepte pana ce isi permite sa cheltuiasca pe acel ceva, este nevoit sa stranga bani. Un copil, chiar daca i se repeta „nu avem bani” sau „nu ne permitem”, nu va intelege, continuand sa ceara diverse lucruri si sa se bosumfle, pana ce nu i se arata negru pe alb situatia: „avem suma x; am cheltuit pe cele necesare suma y; crezi ca putem sa cheltuim suma z pe ceva ce nu iti trebuie cu adevarat?”.

pusculita cu bani

Explica-i alegerile facute in privinta cheltuielilor. Copilul nu este responsabil cu banii si pentru ca nu i se explica prea multe despre buget si cheltuieli, parintii considerand ca nu este treaba copilului. Insa odata ce poate face calcule, ii poti arata de ce banii trebuie cheltuiti cu masura. Ii poti spune bugetul de care familia voastra dispune lunar; ii poti spune apoi ce cheltuieli sunt de baza si ii poti cere sa spuna cu ce suma ramaneti dupa acele cheltuieli; iar apoi ii poti explica de ce este de preferat ca acea suma sa fie pastrata in contul de economii sau de ce este de preferat sa fie data pe un lucru si nu pe un altul. A ii explica de ce faceti unele alegeri cu banii si nu altele il ajuta sa devina mai responsabil in ceea ce priveste cheltuielile.

Odata cu scoala, ii poti oferi zilnic bani de buzunar – insa calculand impreuna cu el de ce are nevoie mai exact. Incurajeaza-l sa nu cheltuie in fiecare zi acei bani, ci sa incerce sa stranga cate putin din ei, pentru a avea apoi o suma mai mare cu care-si poate lua orice vrea. A il invata sa economiseasca bani, sa ii stranga deoparte pentru un scop, este o lectie valoroasa. Copilul alege in general sa cheltuie imediat banii pe care-i primeste, in special pentru ca oricum i-a primit fara sa depuna munca – si pentru ca nu vede de ce i-ar pastra, nefiind sume mari. Ii poti arata insa cum, daca pune deoparte chiar si 1 leu zilnic, in cinci luni ar avea o suma mare cu care-si poate cumpara singur ceva dorit.

Recompenseaza-l pentru diverse munci facute. Unii parinti spun ca a-i oferi copilului bani pentru o treaba facuta este mita si copilul ar trebui sa faca oricum treaba in casa. Insa totusi, aceasta este o modalitate sa il inveti valoarea banilor castigati prin propria sa munca. Spune-i ca daca doreste sa castige niste bani ai sai, trebuie sa munceasca pentru ei si cere-i sa faca diverse treburi care nu erau dinainte in atributia sa (sa faca curat in baie, sa dea cu aspiratorul in casa, sa duca zilnic gunoiul etc.).

Intreaba-l ce alegeri va face cu banii sai – daca observi ca ii cheltuie imediat, aminteste-i ca ar putea strange cateva luni si astfel ar dispune de o mare suma de bani doar a sa. Cand doreste un lucru anume, nu i-l cumpara: sugereaza-i sa il cumpere din banii sai; a invata sa aleaga intre a cheltui imediat banii si a ii strange pentru un scop anume este o lectie extrem de valoroasa.

Cand este mai responsabil cu banii, prin gimnaziu, poti renunta la banii de buzunar oferiti zilnic si poti instaura o alocatie lunara. Aceasta il va invata pe copil sa isi gestioneze propriul buget, sa aiba grija ce cheltuieli face asa incat suma sa ii ajunga intreaga luna. Atentie: daca ii cheltuie, nu-i oferi alti bani. Spune-i ca a fost alegerea sa sa isi cheltuie toti banii si acum trebuie sa stea fara pana la alocatia urmatoare. Copilul trebuie sa invete sa cheltuie cu precautie si sa gestioneze o suma de bani si fara astfel de lectii nu va invata.

In liceu, il poti incuraja sa-si gaseasca in vacante un loc de munca cu jumatate de norma. Aceasta este cu adevarat o lectie valoroasa ce il va face responsabil cu banii – acum, chiar va fi vorba despre proprii sai bani, munciti. Exista tineri chiar la facultate care nu sunt deloc responsabili cu banii si care cheltuie banii haotic (doar sunt bani de la parinti sau din burse, nu munciti din greu!). Astfel ca a il invata sa fie responsabil cu banii pe copil inca de cand este mic este o alegere cat se poate de inteleapta a parintilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.