Cum învață copilul limbajul violent sau vulgar și ce pot face părinții pentru a corecta acest comportament?

0
1257
Limbajul violent la copil
Limbajul violent la copil, foto: grandmasbriefs.com

Cum invata copilul limbajul violent sau vulgar? Orice parinte se straduieste sa nu expuna un copil influentabil limbajului inadecvat, violent, indecent, vulgar; atunci cum se intampla ca parintele sa isi auda cu uimire copilul rostind – uneori cu o adevarata mandrie – cuvinte de argou, invective, injuraturi? De unde invata, de unde preia copilul acest limbaj violent si/sau vulgar?

Limbajul violent (expresie ce se refera la limbajul vulgar, trivial, de argou), insa si violenta in limbaj (expresie similara, insa ce se refera la agresivitatea prin limbaj, la amenintari sau blesteme adresate cuiva) ne inconjoara astazi: este de ajuns sa faci o plimbare si auzi macar cativa termeni de argou „interesanti” sau cateva amenintari verbale.

Copilul va prelua astfel de termeni de limbaj violent sau vulgar prin imitatie, fiind atras de noutatea acestora (copilul mic), dar si din dorinta de a provoca o reactie la cei din jur, de a soca, de a isi exprima protestul si a vorbi ca „oamenii mari” (la copilul mai mare). Pe masura ce creste, copilul se va identifica cu alte modele, indepartandu-se de familie si fiind mai usor influentat de grupul de prieteni si colegi si bineinteles de mass-media.

Limbajul violent la copil
Limbajul violent la copil, foto: grandmasbriefs.com

Problema limbajului violent a fost studiata indelung de catre psihologi si sociologi: astazi putem auzi copii mici rostind cuvinte inadecvate, frecventa utilizarii acestui tip de limbaj in societate usurand transmiterea, invatarea sa si scazand reactia adultilor la auzirea acestuia (se vorbeste despre o „tocire” a sensibilitatii oamenilor, acestia fiind prea obisnuiti cu limbajul violent sau vulgar pentru a mai reactiona impotriva acestuia – cu alte cuvinte, termenii de argou, vulgari, obsceni, violenti au devenit ceva obisnuit astazi).

Chiar un parinte nu va fi indeosebi de socat cand isi aude copilul rostind astfel de cuvinte: ceea ce nu inseamna sa nu evitam, ca parinti, pe cat putem expunerea copilului la un astfel de limbaj! De la o expresie de argou care poate parea chiar amuzanta pe buzele unui copil mic se trece usor la expresii vulgare si chiar violente, iar permiterea folosirii unui astfel de limbaj are o influenta majora in adoptarea unor comportamente agresive la copil.

Cum invata copilul limbajul violent sau vulgar?

In familie. De cele mai multe ori fara a o intentiona, parintele poate „scapa” unele injuraturi, invective, expresii vulgare de fata cu copilul, care atras de noutatea acestora si de faptul ca este un cuvant „interzis” le va adopta. Alteori, anumite expresii scapa des parintilor fiind ticuri verbale pe care nu le controleaza. Invatarea in famile este procesul prin care copilul adopta primele comportamente si atitudini. De aceea, parintele trebuie intotdeauna sa aiba grija la ceea ce spune de fata cu copilul (poate o exagerare, insa nu doriti ca primele cuvinte ale copilasului sa fie o injuratura!!!).

La scoala. Iata mediul in care copilul, integrandu-se in grupul de covarstnici, invata si preia diverse elemente de limbaj si comportament. Copiii vazuti ca fiind cei mai „populari” au cea mai mare influenta asupra sa, constituind modele demne de urmat pentru copil. Scoala este si un mediu competitiv (educativ, insa si social – competitia intre copii pentru popularitate) si un mediu frustrant (evaluari, testari, sarcini dificile) si un mediu in care „cultura de argou” infloreste atunci cand figurile de autoritate (profesorii) nu sunt in preajma. Scoala incita si la rebeliune, la protest – conflictul cu autoritatea este bine-cunoscut, copiii cautand cai neriscante de a isi arata protestul fata de putere (profesori). Aici intervine limbajul volent ca forma de a dobandi admiratie prin cuvintele „de oameni mari”, de a te descarca de frustrari si de a iti arata protestul si curajul. De asemenea, in scoala, copiii cei mai mari, adolescentii, sunt priviti de catre cei mici cu admiratie si respect, iar atitudinea si limbajul acestora sunt modele importante. In general, ca orice lucru de „oameni mari” si limbajul violent sau/si vulgar exercita atractie pentru copii.

Citește și:  Mâncărică de vinete cu pui (1 an), vezi cum se face această rețetă pentru copii

Locuri publice. Pe strada, in cinematograf, in cafenele, in restaurante, in sali sau pe terenuri de sport – peste tot ne intalnim cu limbajul violent sau vulgar. Practic, copilul nu poate fi ferit de acest limbaj (el poate fi insa invatat sa nu il utilizeze, parintii explicandu-i ca nu este atractiv, ci respingator – cel putin cat este mic!). Scena barurilor si a cluburilor este in special sursa de invatare atat a limbajului violent si de argou, cat si a violentei prin limbaj (impunerea dominantei, provocarea si amenintarea altora care te-au provocat prin limbaj).

Televizorul, radioul si computerul. Iata trei surse elementare de limbaj violent si/sau vulgar, a caror influenta este majora, copilul imitand ceea ce vede si aude. Televizorul este o prima sursa de invatare a limbajului violent de catre copil, puterea imaginii alaturandu-se si intarind influenta cuvantului. TV este o sursa primara de limbaj violent si vulgar, influentand constient si subconstient, sugestionand privitorul si stimulandu-l spre adoptarea unor comportamente similare (in special cand vine vorba despre copii influentabili).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.