Cum elimina pisica ghemotoacele de par? – Eliminarea ghemotoacelor de par este un obicei pe care pisica il are din nastere si se manifesta ca un fel de ,,ragaiala” a animalului sau ,,proces de regurgitare” in momentul cand da afara asa numitele ,,bile de lana”, ,,bile de par” sau ,,mingi de lana”.
Dupa cum bine se stie orice pisica are obiceiul de a-si linge blana zilnic, pentru a o spala, a indeparta anumite mirosuri neplacute de pe ea sau pur si simplu pentru a se calma. Cum este si de asteptat in momentul cand realizeaza aceasta operatie cu limba ei aspra inghite in mod inevitabil si o anumita cantitate de fire de par. Acestea ajung prin saliva in intestinul subtire si stomac si pot fi eliminate prin intermediul sistemului digestiv ca un scaun.
Exista insa si situatii in care parul inghitit ajunge in stomac si intestin si se acumuleaza sub forma unor aglomerari de fire de par incalcite. Acestea, in mod normal, la un moment dat sunt scuipate afara de pisica, de parca le-ar vomita. Unele persoane pot crede ca pisica are stari de greata si varsaturi insa nu este asa, acest proces este normal pentru animal atat timp cat nu mai apar si alte simptome.
Daca pisica nu este constipata, nu isi pierde pofta de mancare, este clar ca nu prezinta vreun semn de boala si deci nu e nici o problema in metoda ei de a elimina ghemotoacele de par. Desi pare ceva curios in modul ei de a se manifesta totusi aceasta ,,voma cu bile de par” nu este un simptom al vreunei boli, desi unii ar crede ca animalul ar putea suferi din cauza unei posibile afectiuni respiratorii.
Indiferent de rasa si varsta toate pisicile obisnuiesc sa ,,regurgiteze” la un moment dat ,,mingile de blana”. Totusi exista si situatii cand pisica elimina ghemotoacele de par mai mari ceea ce ar putea deveni periculos pentru ea daca se intampla ca acestea sa-i blocheze tractul gastro-intestinal. Uneori medicii sunt nevoiti sa ajute pisica in deblocarea tractului intestinal si astfel se poate intampla sa gasesca corpuri straine amestecate cu par ceea ce e si normal sa-i deranjeze intestinul si sa-i puna in pericol sanatatea.
Cum ne dam seama ca pisica nu poate elimina ghemotoacele de par? – In aceasta situatie principalele simptome sunt starile de greata, varsaturi, imposibilitatea de a defeca, stari diareice, marirea zonei abdominale, balonarea, tendinta de a refuza hrana. La aparitia acestor simptome pisica trebuie dusa de urgenta la un medic veterinar.
Unele persoane au obiceiul sa administreze pisicii uleiuri animale sau vegetale in dorinta de a o ajuta sa elimine ghemotoacele de par, insa acest lucru nu este recomandat de medicii veterinari deoarece ii pot cauza alte probleme la nivelul sistemului digestiv. Cel mai bine este ca pisica sa primeasca o dieta bogata in fibre care previne aparitia anumitor boli cronice si ajuta in eliminarea ghemotoacelor de par din sistemul digestiv.