Intre obicei si modernitate
Se stie ca dupa ce ai stabilit oarecum coordonatele nuntii si esti decis alaturi de partenerul tau de viata sa faceti marele pas, dupa ce ati anuntat probabil parintii si intregul cartier de nunta voastra si v-ati asigurat ca nu a ramas ruda care sa nu va cunoasca bucuria, trebuie sa va alegeti nasii de cununie.
Acestia trebuie sa fie alaturi de tanara pereche nu numai la starea civila, ci si la ceremonia religioasa, iar apoi la local, pentru a sarbatori evenimentul si ca si cand acest aspect nu ar fi de ajuns, nasii de cununie trebuie sa fie cei care ii ghideaza in viata pe proaspetii casatoriti, sa fie un fel de parinti spirituali ai lor si sa ii ajute in cele mai mici sau mari probleme, atunci cand acestia solicita ajutorul si nu numai.
Si privind din acest punct de vedere, putem accepta ideea ca nasii de cununie trebuie sa fie mai in varsta fata de tanara pereche, trebuie sa fie oameni cu experienta traiului in doi si cu experienta vietii in general, oameni care sunt respectati de fini si de cei din jur, oameni care isi merita statutul de ‚parinti spirituali’.
Cum alegem nasii de cununie
Probabil una dintre cele mai grele situatii in organizarea unei nunti este reprezentata de alegerea nasilor de cununie. Unde-i gasiti nu scrie nicaieri, plus ca si ei trebuie sa fie casatoriti si nu puteti alege nici la intamplare. In unele zone ale tarii, nasii de cununie sunt cei care au fost si nasii de botez ai unuia dintre miri, decizia finala ramanand la mica intelegere.
Criteriile de selectie sunt cu siguranta urmatoarele: sa fie casatoriti in aceeasi religie ca tinerii miri, pentru ca biserica nu accepta altfel, disponibilitatea sau situatia financiara a celor care urmeaza sa fie nasi, deoarece o cununie presupune totusi si o suma importanta de bani, considerata de unii o cheltuiala inutila, relatiile si nivelul de prietenie, respect, intre cei ce urmeaza sa fie nasi de cununie si multe altele.
Atunci cand ambii nasi de botez ai mirilor vin cu propunerea de a cununa, cum procedati? Pe cine alegeti pana la urma? Probabil se vor pune in balanta toate aspectele dar finalmente trebuie sa fiti constienti si de faptul ca daca aveti mai multe perechi de nasi nu este absolut nici o problema. Sau daca nu gasiti pe nimeni dispus sa va cunune, atunci e de mentionat ca unii preoti, foarte greu ce-i drept, accepta si cununia fara nasi.
Desi acest aspect e lesne criticat, pentru ca cei care cununa, parintii spirituali, trebuie sa fie si cei care ii conduc pe tineri catre o viata crestineasca, armonnioasa si mai ales cei care trebuie sa fie ca si un exemplu. Deci, ca sa revenim, in cazul fericit, in care aveti mai multe propuneri, puneti totul in balanta si daca pana la urma va hotarati cu mai multe perechi de nasi, e foarte bine, pentru ca astfel se pot imparti cheltuielile de nunta si va pot aduce si mai multi oaspeti, pentru ca, de ce sa mintim, la urma urmei, nunta devine o adevarata afacere pentru unii, daca alegi sa o faci cu fast si multi nuntasi.
Bariere si necazuri
In drumul alegerii nasilor de cununie e posibil sa intampinati fel si de probleme, care la urma urmei poate se rezuma doar la bani. Poate ca aveti cativa prieteni buni care ar dori sa va cunune dar nu au o situatie financiara atat de buna, iar in acest sens ii puteti ajuta si dumneavoastra. Puteti discuta cu ei, in cazul in care raspunsul la propunerea voastra implica unul de genul „traim vremuri grele si desi ne-ati face o mare placere, nu stam prea bine cu banii”. La urma urmei unii miri nu vor decat sa fie dusi la biserica si „increstinati” in viata de cuplu si poate ca nici nu vor accepta o sarbatoare foarte mare.
Trebuie sa lamuriti din capul locului toate aceste aspecte si sa tineti si seama de toate principiile lor. Poate ca unii refuza sa va cunune deoarece nu le place modalitatea clasica de sarbatorire a unei nunti sau nu agreeaza unele ritualuri ori pur si simplu n-ar vrea sa isi complice viata. Mai ales in cazul perechilor tinere pentru care doriti sa optati, daca sunt din grupul vostru, trebuie sa-i cunoasteti destul de bine, asa ca o comunicare intre voi nu va fi deloc grea.
De regula tinerii care decid sa se casatoreasca apreciaza mai mult alegerea nasilor de cununie din randul celor de o varsta apropiata cu ei, pentru ca in primul rand, impart preferintele de toate genurile, au cam aceleasi principii despre traditii si tot ce se intampla in jurul lor, iar daca au si prieteni comuni cu atat mai bine. Desi indicat este ca nasii de cununie sa fie mai in varsta pentru a-i putea calauzi in viata pe cei tineri, de multe ori, perechea aceea mai batrana nu poate realiza o comunicare prielnica pentru cuplu, din cauza diferentelor de mentalitate.