Cu ce hranim bebelusul in primele 6 luni? In special in ultima vreme, se pune mare accent pe beneficiile alaptarii bebelusului – este o adevarata „cruciada”, ce are ca scop sa faca mamele sa aleaga aceasta cale de a hrani bebelusul, in detrimentul hranirii cu lapte praf (bineinteles, producatorii de lapte praf isi au propriile argumente)!
Astfel, raspunsul la intrebarea cu ce hranim bebelusul in primele 6 luni depinde – conteaza pe cine intrebi! Chiar multe mamici spun ca laptele praf este si el o sursa perfecta de hrana – iar adevarul este ca studiile si practica ne arata ca laptele formula contine nutrientii necesari in dezvoltarea normala a micutului. Insa medicii pediatri si alti medici specialisti, psihologii, psihiatrii si multe mamici cu experienta vor spune ca laptele matern este incontestabil sursa cea mai buna si exclusiva de hrana a bebelusului in primele 6 luni (sau macar 4).
Cu ce hranim bebelusul primele 6 luni – doar lapte timp de 6 luni?
Intr-adevar, medicii pediatri de peste tot recomanda hranirea doar cu lapte matern pana ce bebelusul are 6 luni, dupa care se continua hranirea cu lapte de la san cam pana la un an de viata, adaugandu-se insa treptat alimente semi-solide (cereale cu lapte, piureuri de fructe si legume). Ca in orice alt aspect, nici aici nu exista vreo regula generala – exista mame care incep sa ii ofere bebelusului alte alimente de pe la 4 luni; atat timp cat micutul este pregatit, sta in pozitia adecvata, se hraneste, mesteca si inghite fara probleme si este atras de diversitatea alimentatiei, atunci foarte bine!
Insa in general, nu se recomanda sa se insiste pe oferirea altor alimente devreme, daca micutul nu pare interesat, refuza sa bage in gura sau scuipa – varsta de 6 luni este cea mai potrivita de multe ori pentru diversificarea alimentatiei! Totul depinde de ceea ce va cere micutul…
Insa sa revenim la dezbaterea initiala: cu ce hranim bebelusul in primele 6 luni – lapte matern sau lapte praf?
Aceasta nu este intotdeauna alegerea mamicilor: uneori, ele pot fi nevoite sa apeleze la lapte praf din diferite motive de ordin medical. Insa sa vorbim despre situatia in care mama poate alapta, insa nu a luat o decizie…
Laptele matern
Bineinteles ca alaptarea este calea cea mai naturala de a hrani micutul – si pe langa aceasta, si calea cea mai ieftina! Mama are si ea anumite avantaje din alaptare (scade posibilitatea de a face cancer mamar, relaxeaza, contribuie la slabire), insa de interes sunt in special beneficiile de care se bucura un bebelus alaptat.
Laptele matern al fiecarei mamici este astfel compus incat ii ofera micutului exact nutrientii de care are nevoie si exact in cantitatile in care el are nevoie! Aceasta cu conditia ca mama sa respecte o alimentatie sanatoasa si rationala in timpul alaptarii – perioada de alaptare nu este o perioada buna pentru a tine diete stricte!! Exista cateodata unele mamici care, influentate de modelul divelor ce se lauda cu o silueta frumoasa imediat dupa nastere, aleg sa le urmeze si sa alapteze in timp ce tin diete severe!
Iar lucrul cel mai rau in aceasta moda este faptul ca mamica influentata de slabanoagele vedete nu isi face rau numai ei (a te priva de alimente sanatoase dupa nastere si in timpul alaptarii te face mai expusa, vulnerabila si lipsita de energia necesara in recuperare si in ingrijirea bebelusului) – ii face rau si micutului, care se va hrani cu un lapte matern sarac in nutrienti!
Revenind insa la beneficiile alaptarii pentru micut, laptele matern este sursa completa (aproape) de hrana, care ii intareste sistemul imunitar si il face inca din prima luna de viata rezistent impotriva diferitelor infectii; micutii alaptati sufera mult mai rar de astm si de diabet; bebelusii alaptati pana la 6 luni devin rareori supraponderali; laptele matern contine fier si anumiti acizi grasi polinesaturati, ce ajuta un bebelus prematur si dezvoltarea creierului; alaptarea creeaza o apropiere unica, ii ofera bebelusului siguranta si confort emotional – ceea ce are in mod sigur o mare contributie la dezvoltarea cognitiva si emotionala (pe langa nutrientii de care are nevoie, alaptarea in sine stimuleaza micutul si ii asigura o dezvoltare mentala buna).
Alaptarea ofera bebelusului senzatia unor gusturi diferite si noi – in functie de ce consuma mamica, in timp ce laptele praf este la fel intotdeauna: aceasta se pare ca ii face pe micutii hraniti cu lapte matern sa accepte mult mai usor noile alimente, fiind curiosi si obisnuiti cu mici schimbari in gust.
Ce nu contine insa laptele matern – nu contine suficienta vitamina D, de care un bebelus are nevoie in dezvoltarea sa – asadar, medicii pediatri recomanda cel mai des anumite suplimente de vitamina D micutilor alaptati.
Laptele praf
Insa uneori, mamica nu va putea sa alapteze pana la 6 luni bebelusul; alteori, ea va alege varianta laptelui praf inca de la inceput, din diferite motive – este dreptul sau sa aleaga, insa in cunostinta de cauza. Partea buna este ca nu exista motive sa credem ca laptele praf nu va hrani destul micutul – formula contine nutrientii esentiali in dezvoltarea bebelusului, nu insa in cantitati la fel de potrivite pentru fiecare micut precum laptele matern; poate fi necesar sa se incerce mai multe tipuri de lapte praf – variantele sunt lapte de vaca, lape de soia, formula fara lactoza.
Inca o parte buna este ca exista lapte praf imbogatit cu vitamina D atat de necesara, dar si cu acei acizi grasi polinesaturati ce asigura o dezvoltare normala – in special dezvoltarea creierului; uneori insa, bebelusul poate dezvolta alergii sau intoleranta; pregatirea laptelui praf, sterilizarea constanta a biberoanelor si pretul constituie clare dezavantaje; bebelusii hraniti exclusiv cu lapte formula sufera mai des de infectii de toate tipurile, de diabet, de astm si apoi, in copilarie, de supraponderalitate.
Insa preocuparea principala legata de dezbaterea cu ce hranim bebelusul in primele 6 luni – lapte matern sau lapte praf – tine mai mult de aspectul afectiv, emotional, al contactului mama-bebelus realizat in timpul alaptarii la san. Desigur ca, daca veti apela la hranirea cu biberonul, veti putea compensa in parte lipsa acestui contact atat de special – a-l tine in brate, a-l atinge, a-i vorbi, a-l privi in ochi, toate acestea ii ofera micutului senzatia de apropiere si contact emotional.
Nimic, insa, nu se compara cu alaptatul ca apropiere – asadar, atunci cand exista posibilitatea, o varianta potrivita poate fi combinarea sedintelor de alaptare (macar in primele 3 luni de viata) cu hranirile cu lapte praf!