Citricele de apartament au inceput sa devina foarte populare in randul persoanelor iubitoare de plante de apartament care doresc ceva exotic si deosebit. Lamaiul se numara printre cele mai indragite citrice care pot fi crescute in apartament de aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta cateva sfaturi si idei interesante despre cresterea lamaiului in apartament.
Lamaiul apartine familiei Rutacee si se presupune ca este adus din India, chiar daca originile sale nu sunt tocmai precise. In mod obisnuit, lamaiul nu poate fi cultivat pe teritoriul tarii noastre, fiind intalnit cu precadere in regiunile meditaraneene. Chiar daca nu putem vorbi despre o cultura de lamai pe teritoriul romanesc, asta nu inseamna ca citricele nu se pot acomoda mediului din apartament. Din contra, nefiind o planta pretentioasa, lamaiul de apartament se va acomoda rapid conditiilor si va oferi oricarei locuinte un aer tropical. Cu toate acestea, in apartament, lamaiul nu se va dezvolta ca in mod obisnuit, ci sub forma unui arbust plin de viata, aroma si culoare.
Chiar daca fructele lamaiului decorativ se dezvolta rapid, acestea nu sunt folosite in scop alimentar, rolul lamaiului de apartament fiind acela de a aduce locuintei un strop de culoare si un parfum exotic pe tot parcursul anului.
Din punctul de vedere al aspectului, dupa cum am mentionat si anterior, lamaiul de apartament se va dezvolta sub forma unui arbust de dimensiuni mai mici. Frunzele lamaiului de apartament au o culoare inchisa de verde pe partea superioara, fiind mai deschise pe partea interioara, sunt ascutite si eliptice.
Florile lamaiului au un aspect deosebit, sunt albe si pot avea tente purpurii. Fructele lamaiului de apartament nu se vor dezvolta precum cele pe care le vedeti in comert, ci vor ramane mai mici, insa aspectul lor este unul deosebit, iar efectul este si mai intens din moment ce micul dumneavoastra arbust va avea si flori si fructe in acelasi timp.
Cresterea lamaiului in apartament
Daca va intrebati de unde puteti procura un lamai sau daca il puteti cultiva dumneavoastra, solutia cea mai buna ar fi sa achizitonati un lastar provenit dintr-un lamai care face frcute, metoda de inmultire fiind denumita, dupa cum probabil stiti deja, altoire sau butasire.
Atunci cand asezati micul lastar intr-un nou ghiveci, este bine ca pamantul folosit sa fie realizat dintr-un amestec de pamant de padure si turba. Pentru drenarea corespunzatoare a solului, pe fundul ghiveciului este bine sa se aseze un strat de nisip. Mai mult decat atat, este de preferat ca ghiveciul in care este plantat lamaiul sa nu fie unul din plastic ci unul din ceramica.
Fiind o planta exotica, lamaiul iubeste caldura si este oarecum pretentios din aceasta privinta. Temperatura optima pentru dezvoltarea armonioasa a lamaiului de apartament este de 23-31 ºC. Cu toate acestea, lamaiul nu va suporta o temperatura mai mare de 35º C, iar la temperaturile de sub 0º C aceasta planta este de-a dreptul distrusa. Mai mult decat atat, este de preferat ca temperatura sa fie constanta deoarece lamaiul de apartament nu suporta foarte bine diferentele mari de temperatura de la o zi la alta. De aceea, daca este tinut afara sau in balcon, trebuie sa acordati o mai mare atentie temperaturii.
Nu doar in ceea ce priveste caldura lamaiul este pretentios, ci si in ceea ce priveste lumina. Desi iubeste din plin lumina si caldura, cea dintai nu trebuie sa fie prea puternica, ceea ce inseamna ca, atunci cand este crescut in apartament, lamaiul nu va fi asezat niciodata la geam. Este de preferat ca lamaiul de apartament sa fie pozitionat undeva in apropierea geamului pentru a se bucura de suficienta lumina, pentru ca, in cazul in care lumina nu este suficienta, lamaiul dumneavoastra va avea de suferit.
In ceea ce priveste pozitionarea lamaiului, mai adaugam ca aceasta planta este foarte sensibila la curent. Nu multe sunt plantele care nu suporta curentul dintr-o incapere, insa lamaiul este cu desavarsire una dintre acestea.
Lamaiul nu suporta apa in exces, de aceea aceasta planta de apartament nu va fi udata din abundenta. Si in ceea ce priveste temperatura apei folosita pentru udare, lamaiul de apartament este pretentios. Este bine ca apa folosita pentru udarea lamaiului sa fie tinuta la temperatura camerei; in cazul in care va fi udat cu apa rece, lamaiul isi poate pierde treptat frunzele.
Pentru a se dezvolta armonios, coroana lamaiului va fi tunsa periodic. De asemena, pot fi utilizate anumite substante cu rol fertilizator care se gasesc in magazinele de specialitate si sunt destinate ingrijirii citricelor de apartament.