Rețetă de cozonac împletit cu mac, nucă și rahat – pentru sărbători tradiționale românești

0
722
Cozonac impletit cu mac, nuca si rahat
Cozonac impletit cu mac, nuca si rahat

Nelipsit de pe masa festiva la sarbatori si nu numai, putem spune ca este deja o traditie. In ultima vreme e la moda reinterpretarea si reinventarea traditiilor, o forma noua da un aspect interesant la orice. Acest cozonac impletit este nou in felul ei, cu doua umpluturi bogate, cu aluat pufos, nemaipomenit de gustos, aspectuos si nu in ultimul rand umple casa cu miros placut.

Ingrediente pentru aluatul cozonacului   

  • 750gr faina
  • 150gr margarina
  • 50gr zahar
  • 30gr drojdie
  • 350ml lapte
  • 1 ou
  • sare (un varf de cutit)

Ingrediente pentru umplutura cu mac

  • 250gr mac macinat
  • 150gr zahar
  • 200ml lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 100gr stafide

Ingrediente pentru umplutura cu nuca

  • 250gr nuca macinata
  • 100ml lapte
  • 150gr zahar
  • 1plic zahar vanilat
  • scortisoara (varf de cutit)
  • coaja de la o lamaie
  • 2-3 linguri gem caise

 Pentru umplutura cu rahat

  • 250gr rahat

Mod de preparare

– intr-un vas dizolvati drojdia in 50ml de lapte calduta (nu fierbinte) cerneti deasupra 2 linguri rase de faina si o lasati sa creasca.

– restul de faina si ingredientele se pun intr-un castron si se framanta impreuna cu drojdia crescuta.

-dupa circa 20-30 minute de framantat se obtine un aluat elastic, care se lasa la crescut intr-un loc cald si trebuie sa fie acoperit.

Citește și:  Cum se prepară un espresso perfect, în stil italian și cum a apărut acesta?

-intre timp pregatim umpluturile, la umplutura cu mac se pune lapte cu zaharul la fiert, adaugam si macul macinat. Luam de pe foc si razuim coaja de la o lamaie si amestecam cu stafidele. Se lasa sa se raceasca.

– la umplutura cu nuca punem 100ml de lapte cu zaharul la fiert si apoi nuca macinata, dupa care amestecam cu coaja rasa de la o lamaie, vanilia, scortisoara si 2-3 linguri de gem de caise.

– pentru umplutura cu rahatul nu avem altceva de facut doar taiat in bucati mici rahatul.

– impartiti aluatul crescut in patru, intindeti sub forma unui dreptunghi si se pune umplutura de nuca, mac si rahat in ele.

– rulati aluatul

– se impletesc 2 suluri (amestecat dupa gust, in acest caz a fost unu cu mac si cealalta cu nuca, restul cu rahat)

-ungeti cozonacii cu galbenus batut, se lasa la loc caldut sa creasca aluatul in tava, dupa care se da la cuptor preincalzit, se coace circa 40-45 minute.

Aluat in timp de framantare
Aluat in timp de framantare
Aluat pentru cozonac
Aluat pentru cozonac
Aluat dospit
Aluat dospit
Aluat impartit in bucati
Aluat impartit in bucati
Aluat intins cu umplutura de rahat
Aluat intins cu umplutura de rahat
Aluat intins cu umplutura de nuca
Aluat intins cu umplutura de nuca
Aluat intins cu umplutura de mac
Aluat intins cu umplutura de mac
Cozonac rasucit cu umplutura de nuca
Cozonac rasucit cu umplutura de nuca
Cozonac rasucit cu umplutura de mac
Cozonac rasucit cu umplutura de mac

 

Mod de impletire
Mod de impletire
Aluat umplut si impletit cu tava captusita
Aluat umplut si impletit cu tava captusita
Aluat aranjat in tava si uns cu oua
Aluat aranjat in tava si uns cu oua
Cozonac scos din cuptor
Cozonac scos din cuptor

                                                                          Balog Szabina

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.