Constipatia la pisici este o afectiune care consta in dificultatea la defecatie cu scaune dure sau uscate. In cazul in care defecatia devine imposibila, aceasta provoaca multa durere si suferinta pisicii. In general pisicile sanatoase trebuie sa elimine fecale o data sau de doua ori pe zi.
Daca o pisica elimina o data la doua sau trei zile, atunci inseamna ca ea sufera de constipatie. In cazuri grave cand pisica este constipata mai mult de o saptamana, atunci ea sufera de o constipatie cronica si trebuie dusa imediat la medicul veterinar, care va stabili diagnosticul si tratamentul adecvat. Imediat ce s-a depistat suferinta pisicii – aceasta fiind constipatia cronica – ea trebuie tratata clinic pentru a se evita alte complicatii.
Important este de stiut ca o pisica care sufera de constipatie nu inseamna ca ea are o boala, ci mai degraba ea are un simptom al altei suferinte. Iata cateva cauze medicale care pot duce la constipatie:
- Obezitatea, infectiile anale si varsta inaintata. Constipatia apare frecvent la motanii batrani care pot face o infectie la nivelul glandelor perianale, cum sunt de exemplu fistulele si abcesele. In cazul pisicii glandele perianale apar pozitionate de o parte si de alta a orificiului anal. Prin aparitia abceselor in aceasta zona, in timp indelungat acestea prezinta puroi (cremos si de culoare maronie), se transforma in fistule, care sunt greu de tratat. Tratamentul consta in evacuarea continutului glandelor si ungerea zonei cu unguent cu tetraciclina. Pisicile sedentare, cum sunt cele obeze, pot suferi de constipatie.
- Deshidratarea si infectiile vezicii urinare.
- Obstructia de colon datorata eliminarii ghemotoacelor de par. Pisica prin spalare aduna si inghite propriul par si acesta ingreuneaza prin ghemotoace tari aglomerarea patologica de fecale, ce exista pe traiectul intestinului gros. Acest lucru face ca pisica sa nu reuseasca decat partial sa elimine fecalele sub forma unor bile tari si uscate, care de multe ori au striatii de sange si care presupun un efort deosebit din partea ei pentru a fi expulzate.
- Durerile in urma unei traume fizice in zona lombara. Un animal care sufera de colita sau care are o boala inflamatorie intestinala sau a tractului urinar inferior poate avea dificultati in producerea de fecale in mod normal.
- Bolile neurologice, endocrine sau metabolice sunt alte cauze care determina constipatia.
- Medicamentele, factorii de mediu sau de dieta necorespunzatori care incomodeaza pisica sunt la fel de importanti. Unele pisici au reactii adverse la unele medicamente, sau pot fi constipate datorita faptului ca nu vor sa utilizeze ladita cu nisip, deoarece aceasta este pozitionata gresit, sau contine nisip murdar.
Principalele simptome care apar in cazul constipatiei:
- Pisica elimina o cantitate mica de fecale lichide in urma unui efort prelungit.
- Are stari depresive, este letargica, isi pierde pofta de mancare, slabeste.
- Uneori prezinta stari de voma si da semne de dureri abdominale.
- Desi merge des la ladita cu nisip, ea nu elimina nimic, sau face bucatele mici de fecale, foarte uscate si tari.
- Pisica miauna de parca ar plange de durere si nu mai este preocupata sa se spele pe blanita.
Pentru tratametul acestei afectiuni medicul veterinar recomanda anumite remedii la domiciliu, desigur daca pisica nu necesita tratament clinic cum este cazul unei interventii chirurgicale, in cazuri foarte grave cand trebuie eliminata o parte din colon. Deseori se fac teste de sange si urina prin care se exclud bolile de vezica urinara si rinichi.
Prin radiografii se poate vedea daca pisica are o problema la sold, spate sau pelvis, in care se banuieste ca ar exista o astfel de trauma. Se poate face de asemenea o biopsie de colon cand se constata ca ar fi o problema la nivelul lui. Controlul veterinar are scopul tocmai de a exclude anumite boli grave, care pot determina constipatia.
Dieta are un rol important in tratamentul constipatiei, trebuie inlocuita hrana uscata cu hrana umeda, administrat morcov ras in alimentatie si 5-8 picaturi de vitamina AD3E (macar o data pe saptamana). Dieta trebuie sa fie bogata in fibre, fara continut mare de carbohidrati si fara alimente conservate.
Medicul veterinar va prescrie laxative, supozitoare sau emoliente pentru pisica.
Pisica trebuie incurajata sa bea multa apa, prin pozitionarea de vase cu apa in mai multe locuri din casa.
In cazul in care medicamentele sunt cauza constipatiei, ele trebuie sistate complet.
Pisica trebuie stimulata prin joaca sa faca miscare pentru a nu deveni sedentara si obeza.
Uneori pentru tratamentul constipatiei este suficient sa i se dea un pic de lapte deoarece are efect purgativ. Daca acesta ajuta i se va administra cate putin in fiecare zi, dar cu atentie ca sa nu dea din constipatie in diaree. Exista si alte remedii pentru aceasta afectiune, prin produse care se pot cumpara din comert, ca de exemplu: uleiul de peste pentru pisici ce ajuta in defecatie, uleiul de vaselina (se da o data pe saptamana o lingurita in mancare) si produse pe baza de Psyllium (sub forma de mucilagiu) cu efect laxativ, amelioreaza constipatia.
Tehnicienii neinstruiti corespunzator, instrumentele nesterilizate, ceara epilatoare. Pt toate femeile care au virusul hpv.. buna tuturor,cu ceva timp in urma am postat un msj pe acest forum speriata de consecintele acestui virus HPV(cu care ma luptam de ap 1 an). ei bine,acum pot respira usurata,dupa indelungi tratamente(fara vaccin)AM SCAPAT DE VIRUS!!Fac un apel la toate fetele si femeile care au probleme. In urma cu o luna am luat paduchi de cap si habar n`am de unde.Am incercat cu un sampon,nu a mers si mi`a picat parul foarte mult.Am incercat cu otet si nu am scapat de ei. http://titangel-in-romania.com/#6 Acum am o viata sexuala perfecta, iar sotia mea este mai mult decat fericita!” Ion Borza, in varsta de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin. Ce au de spus specialistii despre gelul Titan Gel Gold? Chiar ajuta? Pe langa cumparatorii de pe forum, am vrut sa cerem si cateva pareri de la specialisti despre crema creata special pentru barbatii care stiu ce vor de la viata lor sexuala. Am reusit sa il contactam pe domnul doctor Ulici Sebastian, din cadrul Spitalului Municipal Resita. Mai jos poti citi si tu ce a avut acesta de spus despre gel.