Daca te hotarasti sa achizitionezi un canar, trebuie sa ai in vedere si colivia in care va fi tinut acesta. Care este colivia potrivita pentru canari? – In primul rand aceasta trebuie sa fie spatioasa astfel incat pasarea sa aiba suficient loc unde sa faca si zboruri scurte. Dupa cum bine se stie miscarea este deosebit de importanta pentru starea de sanatate a canarilor. Indicat ar fi ca forma coliviei sa fie dreptunghiulara, astfel dimensiunile ei sa fie mai mari pe orizontala decat pe inaltime.
Inaltimea coliviei poate fi de 30 cm, latimea de 30 cm si lungimea pe orizontala de 60-120 cm. Aceste dimensiuni pot fi mai mari insa nu este bine sa fie mai mici. Materialul din care este realizata colivia este important si el. Daca este din lemn se recomanda cel de frasin, fag sau stejar, in general sa fie un lemn tare. Pentru a fi usor de curatat si dezinfectat se pot achizitiona colivii realizate din grilaje metalice. Astazi, frecvent se utilizeaza coliviile din plexiglas care ofera posibilitatea ca pasarea sa fie observata cu usurinta din toate partile.
Partea de jos a coliviei trebuie sa fie dubla, sa aiba o grila si un sertar, astfel incat curatarea sa se faca usor, excrementele vor cadea prin grila, se vor aduna in sertar si acesta va fi scos si spalat fara a deranja prea mult pasarea. Pe sertar se poate pune un strat subtire de pietris sau un prosop de hartie pentru ca excrementele sa nu se lipeasca de suprafata acestuia. Grila este esentiala deoarece ajuta la prevenirea multor boli, pasarea nu intra in contact cu excrementele ei si resturile de alimente cazute si contaminate.
Colivia potrivita pentru canari nu trebuie sa fie una din cele mai frumoase ca design ci sa indeplineasca nevoile pasarii. Nu este bine sa fie de forma circulara deoarece astfel canarul nu va gasi un colt in care sa scape, de aceea trebuie sa alegi forma dreptunghiulara sau patrata.
Principala caracteristica a coliviei este spatiul mare oferit de ea, astfel pasarea se va simti confortabil si va avea loc unde sa zboare pe distante scurte. Barele cliviei nu trebuie sa fie nici prea largi pentru ca pasarea ar putea evada, dar nici prea strante deoarece nu ar permite sa fie observata bine.
Intotdeauna trebuie sa se evite supraaglomerarea custii (fara prea multe ornamente, obiecte decorative si jucarii de diferite tipuri) deoarece acest lucru streseaza pasarea, ea trebuie sa aiba mult loc liber in care sa se miste. Stinghiile trebuie asezate astfel incat sa permita canarului de a sari pe ele fara sa se loveasca de perete, fara a atinge cu coada apa sau alimentele si la distanta una de alta.
Grosimea stinghiilor trebuie sa fie atat cat sa nu permita degetelor canarului sa le inconjoare complet. Ele trebuie sa aiba grosimi diferite spre a permita efectuarea unui bun exercitiu de picioare. Stinghiile din plastic pot fi inlocuite cu ramuri naturale care sunt mai apreciate de canari. Trebuie evitate cele din rasinoase, cele mai potrivite sunt din lemn de stejar si frasin.
Canarul adora sa faca baie, sa-si spele penele destul de des, de aceea trebuie sa aiba in colivie un bol plat si incapator, cu diametrul de cel putin 10 cm, din sticla sau plastic, in care sa se puna apa calduta dar nu foarte multa doar atat cat pasarea sa intre cu picioarele in ea. Apa ajuta canarul sa-si pastreze sanatatea pielii si a penelor. Ea trebuie schimbata o data pe zi, este obligatoriu sa fie mereu curata, in caz contrar pasarea se poate imbolnavi.
Recipientele pentru alimente, nisip si apa trebuie spalate cu apa si sapun in fiecare zi astfel incat sa fie perfect curate. O data pe saptamana ele trebuie dezinfectate, pot fi muiate cateva minute in apa cu putin clor si apoi clatite cu apa simpla foarte bine. Cel putin o data pe luna colivia trebuie dezinfectata – spalata cu apa calda si sapun. La fel se curata si accesoriile si colivia. Marea atentie la ce dezinfectant folosesti, sa nu fie prea puternic si mirosul sau sa persiste iar canarul sa fie afectat. In timp ce colivia este curatata canarul trebuie transferat in alta colivie curata spre a nu fi stresat.
Plasa contra tantarilor este foarte importanta deoarece aceste insecte pot intepa si afecta foarte tare pielea sensibila a canarilor. Noaptea colivia trebuie acoperita complet cu o plasa de tantari realizata dintr-un voal de tul sau o carpa simpla.
Colivia trebuie plasata intr-un loc linistit, departe de televizor, masina de spalat sau alte zgomote puternice, un loc luminos dar in acelasi timp ferit de lumina directa a soarelui, deoarece caldura excesiva poate duce si la moartea canarului. Nu este indicata bucataria, deoarece vaporii ce se dezvolta in acest loc cand se prepara mancarea pot fi daunatori si chiar fatali pasarii – ce are un sistem respirator foarte delicat si sensibil. De asemenea, fumul de tigara este daunator pasarii, multi obisnuiesc sa fumeze in bucatarie. Folosirea unor odorizante sau spray-uri poate sa afecteze negativ canarul, de aceea ele trebuie evitate in prezenta lui.
Diferite substante pesticide de combatere a tantarilor si mustelor sau insecticide pentru puricii plantelor pot fi toxice pentru canar. Ca o masura de precautie colivia trebuie tinuta departe de alte animale de companie care ar putea stresa si speria pasarea, de pisici, caini si dihori. Pe timp de noapte, daca nu este tinuta intr-o camera intunecata, colivia trebuie acoperita cu o carpa astfel incat pasarea sa stea linistita si sa i se creeze conditiile necesare de a dormi un numar de ore necesar canarilor.