Timp liberColecționarea ceasurilor, un hobby costisitor dar des întâlnit

Colecționarea ceasurilor, un hobby costisitor dar des întâlnit

Ca sunt antice sau noi, clasice sau moderne, de mana sau de buzunar, ceasurile reprezinta subiectul principal al multor colectii, iar colectionarea ceasurilor se pare ca este o pasiune destul de des intalnita.

Despre ceasuri si inceputurile colectiilor

Despre ceasuri se pot spune foarte multe lucruri si este de la sine inteles ca sunt elemente foarte importante pentru fiecare dintre noi avand in vedere ca ele reprezinta un sistem inedit de masurare a timpului, un sistem fara de care viata noastra ar fi data complet peste cap. Ceasurile au luat nastere la inceputul secolului al XV-lea in Europa, iar evolutia lor a fost constanta atat din punctul de vedere al aspectului, cat si din punctul de vedere al mecanismelor.

In trecut, cele mai populare ceasuri erau cele de buzunar, in prezent existand atat ceasuri de buzunar cat si ceasuri pentru mana, ceasuri inel, sau ceasuri ce pot fi purtate ca pandantiv, evolutia din punct de vedere estetic fiind la fel de importanta precum cea din punct de vedere tehnic.

Din punct de vedere tehnic, masurarea timpului se poate face fie mecanic, fie electronic, existand ceasuri care imbina creativ cele doua metode. Ceasurile au caracteristici care mai de care mai diferite, atat din punctul de vedere al aspectului, cat si din punct de vedere tehnic.

Exista iubitori de ceasuri care le achizitioneaza din placerea de a avea cat mai multe astfel de accesorii inedite pe care sa le asorteze pieselor vestimentare. Insa colectionarea ceasurilor reprezinta o activitate mult mai complexa decat atat deoarece o colectie de ceasuri se poate asemana la fel de bine cu o colectie de opera de arta.

Colectionarea ceasurilor – intre arta si pasiune

Dupa cum am mentionat si anterior, colectionarul de ceasuri nu este interesat neaparat de latura estetica a ceasurilor, pentru ca nu le colectioneaza pentru a le purta, ci le colectioneaza pentru a le studia dintr-un punct de vedere artistic, dar si dintr-un punct de vedere stiintific, in incercarea de a deslusi tainele nebanuite ale timpului.

Ce presupune colectionarea ceasurilor?

Pasiunea pentru ceasuri se concretizeaza, inainte de toate, in documentare temeinica. De cele mai multe ori, pasiunea pentru ceasuri porneste din dorinta de a cunoaste cat mai multe informatii despre aceste obiecte atat de interesante, dar si despre istoria fiecarui exemplar in parte.

Colectiile de ceasuri pot fi impartite in mai multe categorii:
– colectii de ceasuri vintage
– colectii de ceasuri de buzunar
– colectii de ceasuri de mana
– colectii de ceasuri de perete
– colectii de ceasuri care apartin doar anumitor producatori.

Exista foarte multe persoane pasionate de o anumita marca de ceasuri, asa ca acestia vor incerca sa colectioneze toate ceasurile produse de catre aceasta, de la cele mai vechi, pana la cele mai moderne, pentru a le studia frumoasa istorie si evolutie. Si, mai mult decat atat, originalitatea este cuvantul cheie care trebuie sa caracterizeze orice colectie de ceasuri, indiferent de tipul acestora.

Revenind la factorul documentare, esential pentru orice colectie de ceasuri, este important pentru un colectionar sa invete, inainte de toate, bazele mecanicii si terminologia de specialitate.

colectie ceasuri

Insa, colectionarea ceasurilor nu se rezuma doar la documentarea acerba. Colectionarii de ceasuri studiaza atent fiecare mecanism, il desfac si incearca sa il inteleaga, incearca sa il repare daca este cazul si sa stearga semnele pe care timpul necrutator pe care ceasurile il masoara il lasa asupra acestora.

De asemenea, colectionarii incearca sa desluseasca misterele fiecarui ceas in parte, povestea pe care o spune despre timpul pe care l-a masurat si despre cei care l-au purtat.

Este colectionarea ceasurilor un hobby costisitor?

Raspunsul este da. Ceasurile originale, indiferent de tipul acestora, sunt scumpe, iar valoarea lor creste concomitent cu vechimea. Exista foarte multe dezbateri in randul pasionatilor cu referire la diferentele si satisfactiile pe care le ofera ceasurile vintage si cele moderne. Cei mai multi colectionari tind sa afirme ca ceasurile vintage sunt mult mai demne de o colectie deoarece au mecanisme variate, care mai de care mai interesante, care pot fi studiate cu mare atentie, in timp ce ceasurile moderne sunt mai putin complexe din acest punct de vedere, chiar daca detin numeroase functii.

Insa, colectionarii se vor lasa intotdeauna indrumati de preferinte si, revenind la aspectul financiar, colectionarea ceasurilor reprezinta un hobby in care pasionatul trebuie sa investeasca frecvent nu doar pentru achizitionarea ceasurilor, ci si pentru intretinerea acestora.

Ghidul colectionarului incepator

Detineti un ceas care va fascineaza si doriti sa incepeti o colectie, sau v-ati documentat temeinic in legatura cu istoria ceasurilor si cu intersanta industrie creata in jurul acestora si credeti ca ceasurile reprezinta subiectul principal al unei colectii pe care doriti sa o incepeti. Indiferent de situatie, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va documentati si sa va lasati purtati de val, incercand sa observati care sunt ceasurile care va trezesc anumite emotii si nu este indicat sa va lasati influentati intotdeauna de ceea ce cititi.

Invatarea termenilor de specialitate reprezinta urmatorul pas pe care un colectionar de ceasuri trebuie sa il respecte. Si pentru a afla informatii interesante este important sa va inscrieti in grupurile si cluburile special destinate acestui hobby atat de interesant.

Atunci cand cumparati ceasurile pentru colectia dumneavoastra, asigurati-va ca le achizitionati de la comercianti seriosi si ca piesele lor sunt originale. Nu mic este numarul falsurilor si a comerciantilor care vand aceste ceasuri la preturi destul de piperate.

Colectia de ceasuri trebuie sa fie atent ingrijita. Incercati si acordati acestei pasiuni tot timpul disponibil si sa pastrati ceasurile in conditii optime, ferite de umezeala, praf si razele directe ale soarelui, deoarece obiectele pe care le colectionati se pot degrada in timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.