Cum au aparut
Desi aparent colajele par a fi intr-adevar o joaca de copii, esenta nu este deloc aceasta, deoarece colajele sunt cu siguranta o arta completa si complexa, care necesita mult tact, multa imaginatie si putere de munca, perseverenta, care sa fie completata de materialele necesare dezvoltarii unei imagini per ansamblu.
In ciuda faptului ca acest gen de arta pare a fi relativ tanar in comparatie cu alte genuri, precum pictura in ulei sau pictura in fresce sau pana si caricaturile, totusi are o istorie de cateva decenii bune, mai exact de prin anul 1910, an in care un oarecare Georges Braques si un Pablo Picasso, obscuri la acea vreme, au inceput sa dezvolte arta colajului, folosind asa numitele papiers colles sau hartii lipite.
Acest gen de arta a plasat in lumina popularitatii si cateva talente mai speciale printre care se afla Andy Warhol, Gilbert & George, Marcel Duchamp, Joseph Cornell, Ben Nicholson, Robert Motherwell si, nu in ultimul rand, Jacques Villegle, acestia fiind reprezentanti ai secolului XX. Se spune ca la un moment dat si pictorul Salvador Dali ar fi avut o tentatva de a face colaje, pe langa bine cunoscutele sale caricaturi, reprezentari ale irealului.
Ce poate insemna un colaj?
Fie ca este facut din simpla pasiune sau in lipsa de ocupatie, fie ca este practicat ca meserie, colajul poate avea o aparenta destul de calitativa daca este facut cu gust si se respecta cateva tehnici, care nu vor face decat sa dea o imagine mai potrivita, care sa nu fie asociata cu cea a unui kitsch.
Colajul, inainte de toate, presupune imaginatie, poate chiar mult mai bogata fata de cea necesara pentru realizarea unei picturi, deoarece picturile au la baza lor o muza. In linii mari, colajul reprezinta decuparea unor forme, imagini, obiecte, aranjarea in spatiu si uterior lipirea acestora pe o hartie sau pe o panza ori lemn sau orice tip de suprafata.
Desi unele rezultate sunt considerate a fi geniale, se mai practica si colajele simple, la nivel mai mediocru am putea spune, facute de toata lumea, care pur si simplu ar vrea sa dezvolte ceva, oricat de banal. Spre exemplu, simpla pozitionare a unor fotografii de familie ori cu diversi prieteni, avand la baza multiple momente, intr-o singura dimensiune, poate fi un colaj. Si astfel iata, avem intr-o rama mai multe momente importante din viata noastra.
De ce colaje?
Avand in vedere ca a aparut acum un secol, se pare ca acest tip de arta este practic nevoia semnalata a artei de a trai in contemporaneitate, facand fata modernitatii din ce in ce mai agresive a secolului XXI. Arta nu putea nici ea sa ramana in urma si astfel mintea umana a venit cu aceasta modalitate constructiva de a reda altfel momentele prin care trece imaginatia omului, momente care pot transcede in realitate, dand chiar o impresie de miscare si nu una statica.
Colajele pot reprezenta haosul sau o zi din viata unui om, spre exemplu franturi de imagini cu o anumita persoana care trece prin toate momentele zilei, pana ajunge seara la somn, acest tip de colaj fiind poate unul circular, mai pot reprezenta si un portret, realizat pe baza a mai multor culori, care de fapt reprezinta alte mici imagini, insa sunt in asa fel imbinate, incat se redau nuantele necesare pielii, parului, buzelor etc si cu siguranta colajele pot reprezenta si imagini, peisaje sau chiar anotimpuri, plasate in acelasi spatiu.
Cele mai apreciate colaje sunt insa cele abstracte care vor sa trasmita ceva, sa apeleze la constiinta omului si la imaginatia sa, sa-l faca sa se puna intr-o oarecare postura sau sa-i insereze o oarecare idee in cap. Si in aceste colaje, „inteligente” le-am putea numi, se incadreaza si cele care au o nota ironica asupra unui fapt in sine sau care ridiculizeaza un adevar.
Avand in vedere ca arta in general are un caracter experimental se pot aplica sute si mii de modalitati colajelor, mai ales daca imaginatia nu are limite. Si nu mai punem ca tablourile mult cumparate odinioara si-au cam pierdut valoarea si nimeni nu prea mai investeste in culorile acuarelelor, iar fotografiile realizate cu gust ajung sa inlocuiasca tablourile pictate cu mult har.
Tematici abordate de colaje
In fond, arta ramane in cele din urma o modalitate de cunoastere, o metoda de redare a gandurilor si a lumii in general, o maniera eleganta de a spune adevarul. In colaje foarte apreciata mai este si partea in care intervine abstractul si acesta creeaza astfel o lume noua. Dintre temele pe care artistii de colaje le abordeaza putem enumera cateva, precum: imbinarea trecutului cu prezentul, transcederea de la lumina la intuneric, lupta dintre bine si rau sau dimpotriva convietuirea lor, iubirea si ura in acelasi plan, momente ale vietii, fericire si tristete, trecut si prezent, transate de sentimente, moda noua in ecourile anilor trecuti si multe altele.
De regula, colajele au la baza o antiteza sau asa cum precizat anterior, un fond abstract care reuseste sa le dea un oarecare nivel de atractie si ingeniozitate, devenind din ce in ce mai apreciate si asa cum se poate observa, tot mai populare, bucurandu-se de numeroase expozitii.