Timp liberCoborârea în rapel - un hobby pentru pasionații de aventură

Coborârea în rapel – un hobby pentru pasionații de aventură

Muntele ofera numeroase posibilitati atunci cand vine vorba de relaxare in mijlocul naturii, de petrecere a timpului liber intr-un mod inedit si mai ales de satisfacere a poftei pentru aventura. Fie ca face parte din cadrul unui program de sporturi montane pe care oricine le poate face sub atenta indrumare a unei echipe de profesionisti, din acest program facand parte si tiroliana, fie ca sunteti un impatimit al escaladei montane sau va aventurati pe trasee dificile, coborarea in rapel fiind la fel de importanta si plina de adrenalina.

Ce reprezinta, de fapt, rapelul

A face rapel inseamna a cobori de la o anumita altitudine, fie de pe o stanca sau de pe o cladire (in cadrul alpinismului utilitar), cu ajutorul coardei fixate intr-un punct stabil si rezistent. Rapelul poate fi considerat si un sport de sine statator deoarece presupune o foarte buna coordonarea a miscarilor si aplicarea unor tehnici rigide de siguranta. Asa cum, atunci cand escaladati o stanca miscarile sunt precise si au ca principal scop atingerea unui punct stabilit, regulile impuse de rapele implica o atenta coborare cu ajutorul coardei de siguranta.

Fiecare stanca destinata practicarii escaladei montane este prevazuta cu pitoni speciali pentru prinderea coardei. De asemenea, si in cazul traseelor montane mai dificile exista acesti pitoni si chiar este indicat sa ii folositi corect pentru a evita anumite accidente sau pentru a va usura coborarea intr-o portiune foarte abruta sau dificila. In cazul traseelor montane este indicat sa fiti foarte bine documentati cu privire la zona pe care doriti sa o strabateti prin rapel si sa nu va aventurati in necunostinta de cauza daca nu stiti ce va asteapta la capatul coborarii.

Atunci cand rapelul este practicat ca sport fara a-l combina cu escalada, este indicat sa se foloseasca ancore foarte bine fixate cum ar fi colturile de stanca sau copacii.

Daca pana acum nu ati mers la niciun team-building si nici nu ati facut rapel, este cazul sa incercati acest usor sport extrem si sa lasati fricile la o parte, insa intotdeauna alaturi de o persoana cu ceva experienta.

Coborârea în rapel - un hobby pentru pasionații de aventură

Iata cum se face coborarea in rapel si ce trebuie sa mai stiti despre aceasta

Primul pas si cel mai important este pregatirea pentru rapel. Pentru coborarea in rapel este nevoie de un echipament adecvat: coarda statica (in cazul in care practicati si escalada se recomanda folosirea unei coarde dinamice), ham, un sistem de coborare, carabiniere si casca de protectie. Toate acestea sunt obligatorii pentru a evita accidentele nedorite si, alaturi de ele, nu uitati de punctul fix de care trebuie sa prindeti foarte bine coarda.

Am mentionat faptul ca este indicat sa incepeti sa descoperiti tainele acestui sport alaturi de o persoana cu experienta care va poate invata si nodurile cele mai importante pentru a lega toate elementele principale. Este foarte indicat sa fiti invatat practic de catre o persoana experimentata pentru ca doar asa veti sti cum sa procedati.

Chiar daca ati ancorat foarte bine coarda, este indicat sa aveti si o coarda de siguranta. Coarda principala va fi ancorata cu ajutorul unei bucle pentru ca dupa ce ati terminat de coborat in rapel sa puteti recupera coarda cu usurinta.

Cum coborati?

Dupa fixarea hamului si dupa trecerea coardei prin coborator, departati picioarele si treceti coarda printre acestea, lasandu-va usor pe spate si cu genunchii usor flexati astfel incat acestia sa atinga peretii. Ambele mainii vor fi tinute pe coarda, una dintre acestea la nivelul corpului, cealalta in spate (pentru a frana). Coborati usor impingand cu picioarele in peretii stancii.

De indata ce ati ajuns cu picioarele pe pamant veti dori cu siguranta sa repetati aceasta experienta unica deoarece aceasta reprezinta o metoda inedita de a petrece timpul in natura, la munte, alaturi de prieteni si socializand cu persoane pasionate de tot ceea ce muntele ne ofera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.