Animale de companieCiuma felină, o boală virală foarte gravă care apare la pisici

Ciuma felină, o boală virală foarte gravă care apare la pisici

Ciuma felina sau panleucopenia la pisici este o boala de tip viral care se manifesta prin leziuni la nivelul tractului gastro-intestinal, la inima, organele respiratorii, duce la dezhidratarea corpului si intoxicatie in tot corpul. Conform specialistilor virusul panleucopeniei feline este agentul cauzator, foarte rezistent la caldura si la substantele dezinfectante. Se pare ca acest virus rezista la temperaturi de pana la 60 de grade si la temperaturi scazute o perioada de pana la un an.

Boala este contagioasa, se transmite prin obiectele contaminate, prin muscaturi de animale, prin intepaturi de insecte, capuse, pe calea aerului prin stranut si tuse, sau prin excremete si saliva. Virusul are o perioada de incubatie de 2-14 zile, apoi apar simptome de tipul: cresterea temperaturii corpului pana la 40-41 de grade, greata, varsaturi apoase galbene-maronii, lipicioase, cu firisoare de sange, diaree galbena cu sange, dureri severe abdominale si inghinale, stari febrile.

De asemenea, pisica are un comportament schimbat, ciudat, sta mai mult pe burta, cu membrele anterioare si posterioare alungite, iar capul tinut pe o parte. Cauta sa stea linistita, intr-un loc retras si intunecat, nu simte nevoia sa manance si nici sa bea apa, de aceea ajunge la dezhidratare.

In cazuri mai putin intalnite, unele pisici au afectate si sistemul nervos, sunt agitate, se agita mereu, nu mananca si nu beau apa, sunt speriate si vomita un lichid spumos alicios-galbui. In cazuri severe apar stari diareice, deshidratarea severa a corpului, pe corp prezinta zone fara par deoarece ii cad firele de par, poate suferi pareze si chiar paralizii ale membrelor si organelor interne si astfel in 1-2 zile moare.

Medicii spun ca pisicile pot avea probleme si la tractul respirator superior, la plamani si bronhii, la mucoasele ochilor, nasului, pot prezenta diferite ulceratii si suferi hemoragii, pot avea secretii purulente la nas, ochi si lacrima excesiv. De asemenea, in caz de ciuma, felina scade numarul de neutrofile, apor probleme cardiace, palpitatii, tahicardie si creste riscul de a suferi de stop cardiovascular. Daca se asculta respiratia pisicii, se poate observa ca aceasta este suieratoare, tensionata, uneori insotita de tuse si stranut, deci pisica prezinta inflamatii ale tractului respirator.

Metode de tratament in cazuri de ciuma felina:

Pentru aplicarea tratamentului in primul rand pisica trebuie tinuta intr-un loc izolat, in carantina pentru a nu infecta alte animale din preajma ei. Pentru a obtine rezultate bune, in urma tratamentului pentru pisica trebuie create anumite conditii speciale – temperatura este bine sa fie de 20-24ºC, iar lumina sa nu fie foarte puternica, camera sa fie obscura, curata si bine aerisita.

ciuma felina

Alimentatia trebuie sa fie speciala, apa este bine sa fie fiarta sau sa i se dea sa bea infuzii de plante medicinale cu proprietati antiinflamatorii si expectorante. Animalul are nevoie de supa de cane de vita sau de pui dar nu trebuie fortat sa bea prea multe lichide. Dieta trebuie sa contina carne de vita fiarta, de pui sau peste, oua fierte sau crude (doar 1-2 pe saptamana).

Pentru curatarea intestinului i se aplica clisme pe baza de solutii recomandate de medicul veterinar si plante medicinale (salvie si musetel). Tratamentul cu fulgi de ovaz si orez fierte in supa de carne de vita si pui are bun efect in timpul tratamentului.

Pentru combaterea microflorei este necesar un tratament de antibiotice si sulfamide, doza se stabileste doar de medicul veterinar. Antibioticele trebuie alese cu atentie sa nu dea varsaturi si inflamatii la nivelul stomacului, cele mai indicate sunt oxacilina, ampicilina si penincilina. Medicamentele se injecteaza intramuscular si subcutanat timp de 5-7 zile.

Tratamentul trebuie completat cu multivitamine, acid ascorbic si vitamine din complexul B si anume B1, B2, B6 si B12. Pentru inima se recomanda ulei de camfor, benzonat de sodiu si altele. Pentru recuperare si combaterea dezhidratarii se adminstreaza subcutanat in zona umerilor glucoza si izotona de clorura de sodiu.

Medicul veterinar va investiga simptomele pisicii si va stabili anumite medicamente speciale, dar si dozele corespunzatoare, care sa elimine starile sale de intoxicatie, afectiuni ale stomacului, sangerari sau probleme pancreatice, intestinale, la rinichi sau ficat.

In cazurile cand sunt mai multe animale intr-un adapost cele bolnave trebuie izolate de cele sanatoase, apoi acel loc trebuie dezinfectat si animalele vaccinate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.