Ciorba de vita e o descoperire recenta pt mine si trebuie sa recunosc ca am pierdut mult fiindca nu am incercat mai devreme.
Asta in primul rand datorita faptului ca ciorba are carne de vita – foarte sanatoasa pentru organismul uman.
Ingrediente ciorba de vita cu legume
- 800 gr carne de vita
- varza proaspata
- 3 morcovi medii
- 1 radacina de patrunjel
- frunze de patrunjel
- jumatate de gluie
- o felie de telina ( eu am folosit acum cateva cubulete congelate )
- boabe de mazare ( eu am avut congelate )
- fasole pastai ( congelata )
- cateva buchete de conopida ( congelate )
- 1 ceapa
- 2 cartofi potriviti
- cateva foi de dafin
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 lingita pasta de ardei
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- zeama de muraturi – pentru acrit suplimentar
- 3 linguri de ulei
Mod de preparare
Mai intai se pregateste carnea pentru ciorba, cu alte cuvinte se taie in cubulete mai mici, asta ca sa fiarba mai repede. Pentru a avea un gust mai aparte si pt a grabi si mai tare fierberea carnii, de aceasta data am ales sa o calesc in cateva linguri de ulei. S-a mai adaugat la carne piper si pasta de ardei pe urma s-au adaugat 3-4 l de apa, ceapa intreaga, foile de dafin si o parte din patrunjelul verde.
Dupa ce a fiert carnea macar jumatate de ora ( timp in care s-a spumat si s-a dat focul la minim pt a avea o supa limpede ), se pot adauga legumele crude taiate marunt: morcovii, patrunjelul, telina si conopida.
Cartofii si varza taiata in cubulete s-au adaugat doar cand celelalte legume sunt aproape fierte. Ele nu necesita mai mult de jumatate de ora de fiert.
Cu zece minute inainte de final se adauga mazarea, pastaile conopida si pasta de rosii ( eu am adaugta aceste legume atat de tarziu pt ca erau congelate dar daca folositi legume proaspete atunci se pot adauga impreuna cu varza si cartofii).
Cand se ia supa de pe foc se scoate cepa, se poate presara cu patrunjel si se poate adauga zeama de pe muraturi ( ardei iute sau alte muraturi… ) dar cu grija, gustand intre timp, ca sa nu fie prea acra ciorba.