Oricat de curata si ingrijita este o locuinta, microbii si murdaria se ascund chiar unde nici nu va asteptati. Pentru o curatare eficienta a casei si pentru a avea o locuinta sanatoasa, in randurile care urmeaza va vom prezenta care sunt cele mai murdare 10 locuri din locuinta.
O locuinta curata reprezinta o locuinta sigura, in care sanatatea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra nu este pusa in pericol. Microbii si bacteriile se gasesc peste tot in locuinta si se inmultesc cu o mare rapiditate, mai ales daca aveti si un animal de companie. Si oricat de mult ati insista cu stersul si curatatul, cu siguranta unele locuri scapa chiar si celor mai iscusite gospodine.
1. Puneti mana pe ele zilnic, chiar si de 100 de ori pe zi, insa atunci cand vine vorba de curatenie sunt uitate cu desavarsire. Este vorba despre manerele si clantele usilor. Ganditi-va doar de cate ori acestea sunt atinse cu mainile murdare si chiar daca va spalati pe maini si atingeti din nou clanta, bacteriile se vor transmite pe pielea dumneavoastra. Este important ca manerele si clantele sa fie curatate nu doar in momentul in care faceti curatenie in intreaga locuinta, ci ideal ar fi ca acestea sa fie dezinfectate in fiecare zi.
2. O vorba mai putin inteleapta suna cam asa: “de ce sa speli prosoapele daca esti curat in momentul in care te stergi cu ele?”. In realitate, prosoapele reprezinta una dintre cele mai mari surse de microbi ale unei locuinte. Daca folositi prosoapele in comun cu ceilalti membri ai familiei, riscul ca bacteriile, virusii sau infectiile sa fie transmise cu o foarte mare usurinta este mult mai mare, de aceea este foarte important ca fiecare membru al familiei sa aiba prosopul personal si, mai mult decat atat, prosoapele sa fie utilizate de cel mult 3 ori. Fiind umede, prosoapele reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, de aceea este indicat ca acestea sa fie spalate la o temperatura de 60º C, uscate in aer liber si ulterior calcate.
3. Toaleta este, fara indoaiala, paradisul bacteriilor. Toaleta trebuie sa fie dezinfectata in fiecare zi cu o solutie puternica de curatare. Lasati solutia sa actioneze pret de cateva minute dupa care frecati foarte bine vasul cu ajutorul unei perii de curatat. Nu uitati de spatiile greu accesibile unde calcarul se poate depune, acesta favorizand inmultirea microbilor. Exteriorul vasului de toaleta trebuie, de asemenea, sa fie foarte bine sters si dezinfectat.
4. Tot in baie, un adevarat pericol il reprezinta cada sau cabina de dus. Tot din cauza umezelii, bacteriile se inmultesc foarte rapid. Curatati cada sau cabina de dus cu solutii dezinfectante destinate ingirjirii acestora. De asemenea, acordati o mare importanta scurgerilor precum si chiuvetei.
5. Pare ironic insa masina de spalat este un alt loc in care bacteriile se simt ca la ele acasa. Hubloul, garniturile, recipientul pentu detergent si scurgerile sunt locuri in care microbii se dezvolta rapid. De aceea este de preferat ca aceste elemente ale masinii de spalat sa fie curatate o data pe saptamana.
6. Sunt lucruri indispensabile, le folosim zilnic acasa sau la birou insa nu stim cat de periculoase pot fi. Este vorba de tastatura si mouse-ul calculatorului. Cercetatorii au afirmat ca tastatura este la fel de murdara precum un vas de toaleta si ne recomanda ca de fiecare data cand ne ridicam din fata calculatorul sa ne spalam foarte bine pe maini. Este important sa dezinfectati tastatura si mouse-ul in fiecare dimineata inainte de a va aseza in fata calculatorului folosind fie spirt, fir o solutie speciala de curatat.
7. Scurgatorul pentru vase si buretii folositi pentru spalatul vaselor sunt locurile ideale pentru dezvoltarea bacteriilor deoarece umezeala creeaza si de aceasta data un mediu favorabil. Atat scurgatorul, cat si buretii de vase se pot dezinfecta cu solutii pe baza de clor si apa fierbinte.
8. Frigiderul, chiar daca ar trebui sa fie cel mai curat loc al unei locuinte, este locul in care bacteriile se pot dezvolta cu usurinta si acest lucru este foarte grav deoarece sanatatea dumneavoastra si a familiei este pusa in pericol. Este foarte important ca alimentele din frigider sa fie foarte bine ordonate si organizate pentru a se mentine proaspete mai mult timp. Mai mult decat atat, curatarea si dezinfectarea saptamanala a frigiderului reprezinta un pas foarte important.
9. Draperiile si perdelele reprezinta un adevarat burete pentru praf, dar si un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea este indicat ca perdelele, draperiile si jaluzelele sa fie frecvent scuturate si spalate.
10. Si acest obiect este folosit zi de zi si nu este deloc luat in vizor cand vine vorba de curatenie. Este vorba de telecomanda care este purtatoarea unei adevarate colonii de bacterii. Este indicat ca aceasta sa fie dezinfectata frecvent cu spirt.