Fiecare casa in care se gasesc plante decorative – atat de apreciate pentru atmosfera deosebita creata – este in acelasi timp si un loc periculos pentru anumite animale de companie deoarece unele dintre acestea sunt toxice pentru micutii patrupezi. Exista o serie de plante toxice pentru pisici ce sunt foarte comune in casele oamenilor si la care aceste animale de companie obisnuiesc sa le roada frunzele si astfel sa ingereze substante periculoase pentru sanatatea lor.
Dupa cum stim deja, inca din primele saptamani de viata, puii de pisica dar si pisicile adulte sunt dependente de temperatura mediului ambiant. Prin natura lor micile feline – desi sunt animale carnivore – fiind curioase vor manifesta interes in ceea ce priveste plantele mirosindu-le sau gustandu-le, de aceea acestea trebuie puse intr-o zona in care felinele nu au acces deplin, de exemplu ar fi indicat plasarea ghivecelor suspendate.
Alegerea lor trebuie facuta cu atentie deoarece unele dintre acestea se pot dovedi fatale pentru ”mica felina”, intrucat ele contin substante foarte toxice, iar ingerarea lor in cantitati mari poate provoca anumite stari proaste ca de exemplu: voma, sangerari, diaree acuta, varsaturi, pierderea echilibrului, caderea parului, spasme, in cazuri extreme chiar si moartea. Foarte important este in cazul in care se intampla ceva neplacut sa dam pisicilor din cand in cand menta sau iarba.
Pe langa aspectul inestetic al plantelor distruse, exista posibilitatea ca pisica sa se otraveasca sau sa se intoxice rontaind din plictiseala sau joaca, in general cand stapanii nu sunt in preajma ei sau nu ii dau atentie, sau ca razbunare pentru ca a fost lasata de prea multa vreme singura acasa. Cei care au o pisica ca animal de companie in apartament trebuie sa incerce intotdeauna sa limiteze accesul ei la plantele cu adevarat periculoase prin suspendarea lor sau tinandu-le intr-o alta incapere unde micuta felina nu intra.
In categoria plantelor toxice (iritante) putem enumera in special pe cele care le intalnim frecvent in casele noastre, cum ar fi: Vascul, Poinsettia, Aloe Vera, Amaryllis, Azaleea, Crinul, Dracena, Iedera, Asparagus, Kalanchoe, Oleandru, Narcisa, Ficusul, Muscata, Feriga, frunzele verzi de rosie, Begonia, Violeta africana, Orhideea, Leandrul si altele .
Vascul este o planta toxica pentru pisici, daca este ingerata in cantitati mari poate provoca atacuri de panica, scaderea tensiunii, scaderea pulsului, probleme gastrointestinale, senzatia de sete excesiva si urinari frecvente, iar in cazuri mai grave poate duce la coma sau deces.
Poinsettia este cunoscuta si sub denumirea populara de Craciunita si reprezinta cea mai iubita planta care ne decoreaza apartamentul in timpul sarbatorilor de iarna. Totusi cei care au pisici drept animale de companie trebuie sa renunte la achizitionarea acestei plante deoarece are un efect sporit de toxicitate care, desi nu duce la decesul animalelor, le poate cauza iritatii la nivel gastrointestinal, in special stari de voma sau diaree.
Aloe vera apartine familiei Liliaceae si este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale deosebite de vindecare. In casa insa nu este recomandata deoarece pentru pisici toxina plantei ce se gaseste in dosul frunzei poate cauza in cazul in care este ingerata simptome nedorite ca de exemplu: diaree, voma, urina de culoare rosie, stari depresive.
Amaryllis este o planta de apartament din familia Amaryllidaceae care impresioneaza prin aspectul ei deosebit, insa in acelasi timp poate fi foarte nociva pentru pisica ii poate provoca mai intai hipersalivatie sau voma, apoi dureri abdominale, anorexie si diaree.
Azaleea apartine familiei Ericaceae si este o planta care nu creste decat pana la inaltimea de 50 cm, dar prin faptul ca i se dezvolta mereu noi ramuri are posibilitatea de a se extinde incet pe orizontala cate putin in fiecare an. Avand in vederea acest aspect nu este indicat sa-i fie taiate ramurile sau florile, decat dupa ce acestea s-au uscat. Azaleea se aseamana in oarecare masura cu celelalte plante toxice prin faptul ca si ea contine o substanta toxica pentru pisici care provoaca voma, crampe sau dureri abdominale, chiar si diaree.
Crinul este cunoscut ca planta decorativa des cultivata, inca din Antichitate era folosit pentru proprietatile sale terapeutice la oameni, insa pentru animale toate partile lui sunt toxice. Crinul le poate provoca pisicilor stari de voma, hipersalivatie si diaree, iar in cazurile mai grave poate duce la paralizie.
Dracena este o planta toxica care face parte din familia Agavaceae. Aceasta planta prin substanta sa toxica poate cauza pisiciilor confuzie, stari depresive, probleme respiratorii, dureri in zona abdominala, cresterea pulsului, dilatarea pupilelor, stari acute de voma.
Iedera este cunoscuta sub numele de Hedera helix si face parte din familia Araliaceae. Are frunzele mult mai toxice decat fructele de aceea poate provoca pisicilor mai ales tulburari de tip gastrointestinal cu stari febrile si dureri musculare, dar si dilatarea pupilelor, stari de anxietate, greata si diaree.
Asparagus este o planta denumita Asparagus sprengeri care face parte din familia Liliaceae. Contine o substanta toxica care inca nu a fost pe deplin determinata, dar la fel ca si celelalte plante nocive si aceasta poate provoca pisicilor dureri abdominale, stare de voma, greata si diaree, grave tulburari gastrointestinale.
Kalanchoe este o planta care apartine familiei Crassulaceae si ale carei substante toxice pot provoaca pisicilor diverse simptome clinice nedorite – tulburari cardiace, stari de voma, diaree, greata.
Leandru este o planta de origine mediteraneana cunoscuta sub denumirea de Nerium Oleander care face parte din aceeasi familie cu Rhododendronul. Din cauza toxicitatii frunzelor, tijei si sevei aceasta planta este foarte periculoasa pentru pisica. Doar o singura frunza poate fi fatala pentru animal dar poate provoca probleme de sanatate si la om. La pisici apar simptome ca de exemplu: dureri de stomac, batai neregulate ale inimii, ameteala, dilatarea pupilelor, puls incetinit, stari de voma, greata, varsaturi. In cazuri grave poate duce la moartea animalului.
Narcisa face parte din familia Amaryllidaceae si este o planta toxica care poate cauza pisicilor diverse semne clinice de tipul: tulburari ale sistemului digestiv, aritmie, hipotensiune, chiar si convulsii.
Ficusul este o planta care desi nu este periculoasa pentru toate rasele de pisici, are totusi un grad mediu de toxicitate ce poate provoca iritarea pielii doar prin atingerea ei, iar in cazul in care pisica o ingereaza sau din joaca o mesteca, va suferi cu siguranta tulburari digestive, varsaturi si probleme renale sau chiar diaree.
Muscata este o planta care prin ingerare poate provoca alergii sau chiar dermatita si nu este potrivita pentru convietuirea cu pisica dumneavoastra, mai ales daca micuta felina are acces direct la planta.
Feriga este o planta decorativa de camera, frunzele sale sunt toxice pentru animale, contin alergeni care pot provoca pisicilor dermatite alergice de contact ce afecteaza pielea si creeaza si alte simptome nedorite.
In general, pisicile de exterior nu sunt captivate de plantele care sunt toxice, insa pisicile care stau in interior, uneori din cauza singuratatii si plictiselii sau a faptului ca au mai pierdut din instincte au tendinta mai ales in joaca de a musca sau roade din plantele decorative de apartament sau de a prinde cu dintii cam tot ce le este lasat la indemana.
In dorinta de a evita distrugerea plantelor ornamentale se recomanda ca pisicilor sa le fie oferite diferite verdeturi proaspete – cum este iarba – si astfel ele sa fie tinute deoparte de plantele otravitoare, prevenind astfel accidentele. O metoda de a determina pisica sa se opreasca din mancatul frunzelor este stropirea plantelor de apartament cu o solutie slaba de suc de lamaie. De regula gustul si mirosul de citrice sperie animalul.
Intotdeauna cand se observa la pisica diverse stari si simptome neplacute ea trebuie dusa de urgenta la un medic veterinar atat pentru tratament, cat si in scopul de a evita anumite probleme mai grave de sanatate a pisicilor si chiar moartea acestora.
Pisica mea a mancat doua petale de muscata acum cateva minute. Ar trebui sa o duc la veterinar sau sa mai astept sa vad daca are ceva?