Home Animale de companie Ce trebuie să știm despre pierderea auzului la câini și pisici –...

Ce trebuie să știm despre pierderea auzului la câini și pisici – Surditatea la animalele de companie

0
2732
Ce trebuie să știm despre pierderea auzului la câini și pisici – Surditatea la animalele de companie
Ce trebuie să știm despre pierderea auzului la câini și pisici – Surditatea la animalele de companie

Surditatea la animalele de companie poate fi o adevărată problemă mai ales dacă acestea sunt tinere. La bătrânețe este normal ca un câine sau o pisică să își piardă parțial auzul. Ce se întâmplă însă dacă un astfel de animal își pierde parțial sau total auzul la vărstă fragedă? Unele animale se pot naște cu probleme de auz, surditatea poate fi și o problemă congenitală.

Astfel de animale sunt pisicile de rasă, albe, care au ochii albaștri. Dintre rasele cu risc mare de surditate fac parte: pisica Manx cu părul alb, rasa Angora, rasa Shorthair orientală, pisica Persană albă. Unele pisici sunt atât de frumoase – cu blănița albă și ochii albaștri – dar atât de sensibile, iar din nefericire în 40% din cazuri se nasc cu probleme de auz, sau sunt chiar surde.

Acestea au nevoie de o îngrijire mai atentă acasă, deoarece dacă sunt lăsate în voia soartei, afară, este posibil chiar să nu supraviețuiască. Deși sunt surde, pisicile pot face pui complet sănătoși. Unii crescători nu vor pisici cu deficiențe de auz deoarece consideră că vor da naștere la alte aniamle cu anomalii și nu vor să inmulțească numărul lor.

Cauzele piederii auzului la pisici pot fi următoarele: inflamații ale urechii medii, infecții ale urechii externe, afecțiuni sau boli ale canalului auditiv extern, tumori la ureche, ruperea timpanului, bolile genetice, anumite traume, boli infecțioase ale urechii interne, cancerul care a afectat auzul, inflamații ale urechii interne, consecințe ale unor operații chirurgicale, intoxicații cu medicamente, antibiotice, antiseptice, introducerea accidentală a unor obiecte în ureche, intoxicații cu metale grele (mercur, arsenic, plumb).

Citește și:  De ce copilul poate chinui și răni animale? De unde provine acest comportament?
Manx
Manx

În cazul în care animalul nu mai răspunde la sunete, la numele său, la sunetul produs de deschiderea ușii de la frigider, la faptul că te apropii de el, la vocile sau sunetele din jur, sau nu mai reacționează la zgomote puternice din apropierea sa, înseamnă că ceva se întâmplă cu auzul său, în mod normal ar trebui să reacționeze la astfel de sunete. Pentru a depista de ce anume suferă, patrupedul trebuie dus la un medic veterinar.

Acesta va întreba stăpânul de când au debutat astfel de simptome la micuțul animal, va analiza gravitatea acestora și istoricul bolilor de care a suferit acesta. Dacă este vorba despre o boală congenitală a canalului auditiv sau a creierului nu se poate face nimic, deoarece nu se poate vindeca.

În cazul în care este o inflamație, o infecție, o traumă, un corp străin, etc – se aplică tratament corespunzător pentru îndepărtarea cauzei și recăpătarea auzului. Pentru diagnostic se vor face analize de sânge, analize pentru determinarea bacteriilor care au provocat infecțiile urechii, radiografie. Tratamentul se aplică în clinica veterinară, iar acesta constă în administrarea unor medicamente care să vindece eventualele boli ale urechii.

Cei care descoperă o astfel de pisică surdă maidaneză ar trebui să aibă grijă de ea. Nu răniți astfel de animale, dacă nu vă interesează viața lor, mai bine este să le lăsați în pace, cumva ele se vor descurca să supraviețuiască. Astfel de animale, deși nu aud, sunt la fel de frumoase, ele au nevoie doar de mai multă atenție din partea noastră.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.