Animale de companieAspecte generale despre animalul de companie Gerbilii

Aspecte generale despre animalul de companie Gerbilii

In general se stie ca gerbilii sunt animale de companie excelente, raspandite in toata Europa, astfel se naste intrebarea: Ce sunt gerbilii si de ce nu ai unul? In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva aspecte generale despre aceste rozatoare.

Gerbilii fac parte din ordinul Rodentia, familia Muridae si subfamilia Gerbilinae care cuprinde 14 genuri cu peste 100 de specii. Cele mai raspandite specii sunt cele din genul Meriones. Din acesta face parte si gerbilul mongolian (Meriones unguiculatus) care este foarte popular in Europa ca animal de companie.

Numele de Meriones unguiculatus vine din latina si inseamna ,,luptator cu gheare mici”. Gerbilul mongolian este originar din regiunile desertice si campurile aride din China de Nord-Est, Siberia de Sud, Mongolia, Africa de Nord si Peninsula Manciuria. Acest gen este mentionat inca din Antichitate, in Iliada lui Homer, iar in cartile de specialitate a aparut in anul 1867.

Gerbilul este un rozator mic bland, jucaus, foarte usor de intretinut. Datorita calitatilor lui, inca de timpuriu, s-au organizat expozitii de gerbili, prima dintre ele fiind cea organizata in anul 1971, la Londra, de National Mongolian Gerbil Society.

Gerbilii sunt animale foarte curate, organismul lor s-a adaptat la conditii aride de viata, conserva apa eliminand urina in cantitati foarte mici si fara miros urat. Sunt animale deosebit de inteligente, fapt ce a facut sa se adapteze foarte bine in captivitate. Cand li se asigura conditii foarte bune de viata sunt blanzi, vioi, jucausi, se ataseaza repede, devin animale de companie extraordinare.

Gerbilii
Gerbilii

Aceste rozatoare trebuie sa fie tinute in custi cu temperatura de 20-24º C si umiditatea relativa a aerului de 35-50 %. Pot fi cazati in acvarii sau in custi de plasa de sarma, cele din plastic sau lemn nu sunt indicate deoarece pot fi roase de catre gerbili.

Capacul trebuie sa fie din plasa de sarma pentru a se face ventilatia in interior. Drept asternut se folosesc paie, talas, fan, rumegus sau hartie moale. Nu trebuie folosite ziare, nisip, turba, talas de la fabricile de mobila care pot fi toxice sau iritante. La trei zile asternutul se inlocuieste, iar o data pe saptamana cusca se spala si se dezinfecteaza.

In cusca se pot amplasa diferite obiecte: tuburi, roti, cutii in forma de labirint – pentru ocuparea timpului acestor animale deosebit de active, in permanenta miscare si foarte jucause. Vasele de alimente trebuie sa fie din materiale grele si dure pentru a nu fi rasturnate, iar recipientele de apa tip picurator se fixeaza pe capacul custilor.

Hrana lor consta din: amestec de seminte, paine uscata, legume (spanac, salata verde, varza, conopida, morcov, napii), fructe (mere, struguri, banane, pere), uneori si insecte.

Gerbilii sunt animale de companie ideale chiar si pentru persoanele ocupate, deoarece atunci cand sunt in pereche, ele sunt foarte fericite, mai ales daca au si loc de joaca. Sunt iubite in special de copii si batrani, de la care cersesc deseori sa fie scosi din cusca si sa fie tinuti in palma. De activitatea lor te poti bucura ziua, pentru ca in timpul noptii nu sunt activi. In general sunt animale curioase, indraznete, dragalase, sociabile, pe care le indragesti imediat.

Video – Gerbilul mongolian (Meriones unguiculatus):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.