Jucarii, jucarii si…mai multe jucarii? Ce-si doresc copiii de la parintii lor? Ei bine, nu – nu jucariile ocupa primele locuri in ceea ce priveste dorintele copiilor (desi nu le putem ignora!). De fapt, dorinta unui copil este aceea de a-si avea parintii aproape, de a avea parinti iubitori, implicati si atenti, parinti care sa-i ofere din timpul lor, parinti fericiti, care sa nu fie coplesiti de problemele traiului de azi…
Sa aflam ce-si doresc copiii de la parinti lor direct din gura celor mici! (raspunsurile sunt oferite de catre o doamna invatatoare de la elevii sai de clasa a IV-a, carora le-a cerut sa scrie o scurta compunere pe tema „Ce mi-as dori de la familia mea”; raspunsurile copiilor, extrase din micile lor texte, impresioneaza prin sinceritatea cu care-si exprima ei dorintele si nevoile).
Ce-si doresc copiii de la parintii lor?
„As vrea ca mama sa nu se mai duca la servici – nu-mi place sa raman doar cu fratele meu si de cand e la servici mereu, e prea obosita.”
„As vrea ca mama si tata sa nu mai tipe unul la altul, ca mai rau fac.”
„As vrea sa avem mai multi bani, ei mereu se cearta si-mi zic si mie ca nu avem bani.”
„As vrea sa avem bani sa am si eu mai multe lucruri si sa avem o casa mare unde sa stam mai bine si sa avem un catel si sa vina si bunica la noi si stam cu totii.”
„Tata sa nu mai vina tarziu si asa suparat acasa, ca mama sa nu mai fie asa de suparata si sa stam si noi.”
„Tibi mi-a zis ca ai lui si cu el si cu fratele lui au o seara pe saptamana in care mananca si apoi joaca carti cu totii si cica il enerveaza ca trebuie sa stea toata seara cu ei; dar eu as vrea, noi nu facem niciodata asa, toti stam cu treaba noastra.”
„Sa nu mai fie suparata mama vreau.”
„Sa-mi ia mai multe, mereu zice ca n-am nevoie si ca n-avem bani, dar cumpara altele.”
„Sa ma ia in serios.”
„O sora sau macar un frate, aproape toti in clasa au o sora sau un frate si chiar daca ei zic ca nu le place, eu zic ca nu-mi place sa fiu singur.”
„Sa fie ca mama lui Alex, ea mereu zambeste si e vesela si se joaca cu noi, mami nu e asa. Mama lui Alex nici macar nu tipa cand facem prostii.”
„Sa nu mai fie mama bolnava vreau eu.”
„Sa vina tata inapoi la noi.”
„As vrea sa nu ma pedepseasca cand iau o nota rea.”
„As vrea sa-mi ia si mie telefon, cam toti colegii au, da zice ca-s prea mic si nu-i corect, ei au.”
„As dori sa ma lase sa ies afara cu copiii mai mult, dar nu am voie decat o ora, in unele zile deloc.”
„Nu mai vreau sa stau singur acasa.”
„Un catel sau macar o pisica, dar imi zice ca n-o sa am grija de el chiar daca jur ca as avea.”
„Sa ma lase sa ma imbrac cum vreau eu, ca nu mai sunt mica.”
„Sa ma lase sa fac ce vreau, ca doar nu vreau decat sa ma joc si eu, da’ de multe ori nu am voie.”
„Vreau o familie ca intr-un film la care m-am uitat, erau trei copii si doi parinti si toti vorbeau si radeau si erau frumosi; la noi, doar eu cu mama si fratele meu suntem si nu-i asa, fratele meu ma chinuie, mama ne cearta pe amandoi,”
„O tableta, dar cica sa mai astept pana la 12 ani, dar de ce?”
„As vrea sa ma bage in seama, orice zic, tot cum vor ei se face pana la urma.”
„Am vazut la mall o mamica care statea la masa cu fetele ei si vorbeau, radeau si mancau o pizza…noi nu facem asa, foarte rar ies cu mama si atuncia vine si tata si fratele meu.”
„Sa imi ia calculatorul meu vreau, pot sa stau doar la al lor si doar putin si vreau si eu un calculator si net.”
Raspunsuri precum „sa nu mai fie suparata”, „sa nu mai tipe”, „sa fie ca mama lui Alex, care zambeste si se joaca cu noi”, „sa ma ia in serios”, „sa nu mai mearga la servici si sa stea cu mine”, „sa nu mai vina asa tarziu acasa”, „sa stam si noi”, „sa vina tata” – toate aceste raspunsuri vin direct de la copii, care ne arata cat de importante sunt nevoile lor de afectiune, atentie si timp din partea parintilor, cat de importanta este pentru un copil apropierea de parintii sai, implicarea acestora in viata sa.
Ce-si doresc copiii de la parintii lor? Doresc ca acestia sa le ofere o familie unita si armonioasa. Doresc sa nu se simta singuri (sa aiba parinti prezenti, un frate, un animal de companie). Doresc sa aiba niste parinti fericiti, care sa nu se lase doborati si frustrati de probleme, care „sa nu tipe mereu”. Doresc sa simta ca si ei conteaza, sa aiba un cuvant de spus, sa fie „luati in serios”, sa vada ca nevoile si dorintele lor au importanta pentru parintii lor…