Ce povești pentru copii alegem?

0
3

Trăim într-o epocă de aur a literaturii pentru copii și adolescenți. Romanele de top par a fi scrise anume pentru această categorie de public. Eroi precum Harry Potter și Katniss Everdeen devin adevărate modele de inspirație pentru copiii de pretutindeni. Inspiră, mai departe noi și noi generații de scriitori, toți îmbătați de succes. Deci, ce povești pentru copii alegem și de ce? Am mai scris despre importanța cititului, la orice vârstă, dar și despre deosebirile dintre cărțile tradiționale și cele electronice.

Am scris ce cred: până la urmă nu contează atât cum citești, atâta vreme cât citești. Până la urmă, lectura dezvoltă atât imaginația, cât și rațiunea.Dacă tu crezi că televizorul, calculatorul sau telefonul vor oferi tot atâtea beneficii copilului tău… Lasă-mă să-ți spun că o faci greșit și-l lipsești de o întreagă lume. Sau de mai multe…

Înainte să-mi spui că sunt demodat și că mă situez departe de viața modernă, plină de gadgets, care mai de care mai atractive, lasă-mă să-ți prezint câteva povești  pentru copii și adolescenți. Toate ascund în ele povești și personaje care inspiră, dar și o încărcătură morală și rațională de care nu ar trebui să-l ferești pe cel mic.

Hobbitul, de J. R. R. Tolkien

Cartea asta are tot ce și-ar putea dori un copil: o poveste frumoasă, plină de imaginație, pitici, comori și mai ales dragoni. În plus, îi va oferi celui mic o adevărată lecție de mitologie și folclor saxon, dar este scrisă și ilustrată atâta farmec încât cel mic n-o să-și dea seama că învață ceva. Le-aș recomanda-o și adulților, ori de câte ori au nevoie de o plimbare în imaginar.

Citește și:  Cele mai inspirate citate din Paulo Coehlo

Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry

Dacă povestea lui Tolkien vorbește despre căutări prin curaj și inteligență, Micul Prinț este dedicată sufletului, fie el matur sau în curs de maturizare. Este una dintre cele mai citite, traduse și bine vândute cărți din toate timpurile. „Limpede nu vezi decât cu inima”, ne învață ea. O lecție care n-ar strica nici adulților, măcar ocazional.

Matilda, de Roald Dahl

Matilda este o carte despre o cititoare. Mică, dar cumplit de inteligentă, ea trebuie să facă față unei încercări cu adevărat dificile: aceea de a-și înfrunta părinții care, din ignoranță și răutate, vor s-o țină departe de lectură. Matilda este o poveste despre curaj, dar și despre decizii dificile. Pentru că toți trebuie să spunem „nu” celor dragi, atunci când nu au dreptate.

Harry Potter și piatra filosofală

Am văzut cu toții filmul, dar cartea este chiar mai bună. Scrisă cu mult umor, dă frâu liber imaginației și te trezești până să te dezmeticești prea bine, chiar la Hogwarts. O poveste care îl va ajuta pe cel mic să înțeleagă că e loc pentru toți sub soare: pentru buni, dar și pentru răi, pentru vrăjitori și vrăjitoare, dar și pentru oamenii normali. În plus, cartea vorbește mult și despre prietenie și cât contează ea cu adevărat pe parcursul călătoriei nebune numită viață. Să mai spun că ar trebui s-o citească și adulții?

Ce alte povești pentru copii mai recomandați?

Recomandare, din recomandare și putem avea o bibliotecă plină de minunate povești pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.