Topul celor mai stupide legi – de la alții, dar și de la noi

0
10

Se spune că justiția e oarba, dar, uneori, ai senzația că nu atât justiția se face vinovată de ridicolul ei, cât oamenii din spatele ei, oameni care aplică și creează legi aberante, ca apoi să deplângă nerespectarea lor. Din punctul meu de vedere, legile ar trebui să reprezinte, în primul rând, un cod de conduită morală și socială, care să poată fi respectat de oricine. De aceea eu cred că legile ar trebui sa fie mereu ancorate în actualitate și să definească profilul comunităților pentru care sunt create. Adică ar trebui să avem legi pentru noi, oamenii din prezent, nu pentru a reprezenta trecutul, ori pentru a imagina viitorul sau… alte planete. Cu toate acestea, unele legi par gândite pentru marțieni…de aceea putem vorbi despre topul celor mai stupide legi.

Topul celor mai stupide legi – care lege este câștigătoare?

Legi stupide în SUA

În anumite state americane, conform constituțiile acestora, ateii nu au voie să dețină funcții publice. Asta este una dintre cele mai stupide legi pe care le-am citit vreodată, din mai multe motive. În primul rând, vorbim funcțiile publice sunt concepte laice, iar religia, sau lipsa ei, nu ar trebui să aibă nici cea mai mică legătură cu acestea. Este aproape ironic că unul dintre criteriile necesare pentru a îndeplini o funcție publică este chiar… religia. Ironia devine delicioasă dacă ne raportăm la statele americane ca bastion al democrației, bastion ce respectă libertatea religioasă a tuturor. Cu excepția ateilor.

Legi stupide în Italia

Se pare că pe plajele din Capri este interzisă încălțămintea „zgomotoasă”. Asta mi se pare greșit din multe puncte de vedere. Ok, admit că există localuri care au dreptul de a-și selecta clientela inclusiv pe criterii vestimentare. Dar să mergi atât de departe încât să interzici încălțămintea „zgomotoasă”?! Și încă într-un loc dedicat libertății – plaja. Sunt tare curios care sunt criteriile după care este judecată încălțămintea ca fiind sau nu zgomotoasă…

Citește și:  Cu ce ne îmbrăcăm la o nuntă?

Legi stupide în Franța

În gările din Franța nu ai voie să… săruți. Mi-e greu să înțeleg dacă această lege a fost într-adevăr necesară, dacă există un asemenea exces de romantism francez încât nu se mai putea fără legea asta. Oricum, pe ei nu pare să-i deranjeze prea tare. La noi lipsește o asemenea lege și probabil tocmai de-aia sunt întârzieri așa mari. Poate ar trebui să-i sugerăm CFR-ului soluția, să le dăm sfaturi, că singuri nu prea par să găsească unele funcționale…

Legile din România…

În România nu există legi atât de vizibil penibile. Dar recuperăm repede, cu ajutorul PSD. Îmi amintesc, de exemplu, de modificările din Codul Penal, unde infracțiunile de mita și traficul de influență sunt desființate, practic, dacă sunt „pentru altcineva”, nu pentru sine. Deci, mita pentru binele soției, copilului, bunicului, cățelului sau purcelului nu este, practic, mită.

Sunt curios ce alte propuneri legislative vor mai apărea și mi-e destul de clar că n-or să mă dezamăgească prin penibilul lor.

Voi cu ce mai puteți completa topul celor mai stupide legi? Ce ați mai citit/auzit și v-a lăsat mască, la capitolul legi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.