Copii & adolescențiCe poți face dacă adolescentul tău joacă la pariuri?

Ce poți face dacă adolescentul tău joacă la pariuri?

Pariurile sportive sunt pentru distracție și divertisment, nu ar trebui să fie concepute pentru nimic altceva. La adolescenți apare frecvent această înclinație pentru pariuri şi implicit cea de a deveni dependenți de astfel de mijloace de a-și petrece timpul liber sau de a spera că se poate câștiga ceva.

Din păcate, dependența este o tulburare patologică, specialiștii spun chiar că s-ar putea încadra în categoria bolilor mintale. Dependența de pariuri poate fi considerată o boală ascunsă, care trebuie depistată la timp și astfel are sorți de vindecare. Dacă se continuă pe această cale în dorința de a trăi euforia succesului se poate suferi de depresie şi alte tulburări mentale care au consecințe dezastroase asupra sănătății. Unele persoane ahtiate de pariuri sportive sunt capabile să mintă, să-și cheltuie toate economiile lor și chiar să clacheze și să aibă gânduri de sinucidere.

Ce poți face dacă adolescentul tău joacă la pariuri?

Un adolescent prins de febra pariurilor ascunde acest lucru de cei care îl cunosc, nu spune nimănui de pasiunea sa exacerbată pentru astfel de pariuri și are impresia că cei din jur nu îl înțeleg dacă le-ar împărtăși din stările de euforie (destul de rare din păcate) ale succesului. Faptul că acesta își cheltuie și ultimul ban la pariuri sportive este un semn de inconștiență, de dependență sau de incapacitate de a fi un om echilibrat. Mai mult decât atât, adolescentul care este înnebunit după pariuri sportive are obiceiul să parieze chiar și dacă nu are bani, împrumută sau ajunge chiar să fure pentru a-și satisface dorința de a se distra.

El are o problemă de auto-control, este dispus să facă credite, să ia bani de la cămătari, să fure, să vândă lucruri sau să păcălească pe cineva să-i dea bani. Poate intra într-un cerc vicios, poate avea stări intense de depresie și irascibilitate, poate face rost cu greu de bani și apoi să parieze iar, știind deja că riscul de a-i pierde este aproape sigur.

Cu siguranță un astfel de adolescent atrage la un moment dat atenția celor apropiați prin comportamentul său. Prietenii, persoanele din familie sunt cei care se vor îngrijora în legătură cu atitudinea sa, sunt cei care vor deveni preocupați de felul cum se manifestă, deoarece este clar că viața sa socială, familială, profesională va fi afectată de această slăbiciune exagerată a sa pentru pariuri, pentru a trăi stări de euforie în urma câștigului sau de a risca în dorința de a câștiga bani.

Cum îl poți ajuta? Un adolescent care ajunge la dependență este deja într-o stare de depresie, nefericire, este retras, trist, introvertit. Poate avea dificultăți de comunicare, în relațiile personale, poate neglija şcoala sau jobul, poate face împrumuturi pentru a avea bani pentru a paria, poate cheltui foarte mulți bani fără a se gândi că nu își poate permite, poate fi foarte nervos cu cei apropiați deoarece are remușcări că a pierdut la pariuri sau că s-a lăsat dus de val și a pariat prea mulți bani.

Adolescenții pot ajunge foarte repede la dependență, mai ales dacă au un anturaj care îi încurajează în acest sens, un grup de prieteni care au aceeași pasiune de a paria. Este suficient să pariezi o dată și să dorești să continui, recidivele de acest fel se pot declanșa ușor dacă nu există voință de a renunța, de a te opri la timp.

pariuri

În opinia psihiatrilor un adolescent din zece care ajunge să fie cuprins măcar o dată de euforia succesului după ce a pariat devine dependent și acest lucru va fi o adevărată problemă pentru viața sa. El va fi fericit de câștig și desigur va continua, va mai încerca să trăiască iluzia succesului, crezând că va mai câștiga, va servi din acest ,,drog” puternic, de care, din păcate, va fi foarte greu să scape.

Adolescenții sunt clienți fideli la casele sau agențiile de pariuri sportive și acest lucru nu ne miră în ziua de azi, când riscul de a deveni dependent de pariuri, jocuri de noroc, de surse dubioase de a câștiga ceva bani este atât de mare. Oamenii sunt înclinați spre a se distra și a paria, spre a trăi euforia câștigului ușor sau iluzia acestuia.

Adolescenții pot dobândi această pasiune încă din copilărie, dacă văd un astfel de comportament la cei din anturaj, sau se joacă cu cardurile de bani ale părinților. Educația trebuie să se facă corect, să se țină cont de foarte multe aspecte, deoarece copilul copie modul de manifestare al celor din familia sa, al unor părinți care au pasiune pentru pariuri sau jocuri de noroc. Faptul că un adolescent a fost prins de acest ,,drog” nu este tocmai ușor de observat, însă starea lui de iritabilitate, depresie și tendința de a cheltui foarte mulți bani poate da de gândit celor din familie.

Pariurile sunt un mod de distracție pentru adolescenți, dar dacă se ajunge la dependență este foarte grav deoarece mintea acestora va fi afectată, tulburările mintale vor fi evidente, iar un specialist cu siguranță va avea multe de spus despre starea lor psihică. Părinții vor observa că adolescentul se comportă ciudat, că desigur caracterul său s-a schimbat, că nu mai ține cont de rude sau de cei din familie, că s-a schimbat în mod negativ și acest lucru i-a afectat chiar și starea de sănătate.

Cu siguranţă nu este ușor să scapi de dependența de a paria, iar ceea ce este de-a dreptul îngrijorător pentru părinți, prieteni sau cei apropiați este că boala este periculoasă pentru tânărul respectiv, pentru mintea sa. El este anxios, depresiv, trist, nu mai mănâncă la timp, are apetitul alimentar scăzut, nu mai doarme suficient și are în gând o singură dorință care îl face fericit – aceea de a paria.

Un astfel de adolescent trebuie să facă terapie pentru a scăpa de dependența aceasta. Trebuie încurajat să facă sport, să facă ciclism sau să trăiască alte experiențe de acest gen plăcute, care să-l entuziasmeze. Poate scăpa de stres prin masaj, yoga, meditație, tehnici de respirație, dans, etc. Poate să-și alunge gândurile de la experiențele când paria sau plictiseala prin petrecerea timpului liber cu prietenii în natură, ascultând muzică, căutând compania unor oameni care au preocupări frumoase și interesante, încercând anumite activități artistice, culinare, etc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.