Timp liberCe lucruri nu trebuie să porți în călătoria cu avionul?

Ce lucruri nu trebuie să porți în călătoria cu avionul?

Zborul cu avionul poate fi destul de dificil, mai ales dacă nu te îmbraci corespunzător. Există diferiți factori care pot afecta funcțiile normale ale organismului: temperatura, presiunea aerului destul de mică, umiditatea scăzută, nivelul de oxigen din avion. Zborul cu avionul îți poate usca pielea, sau îți poate crea un disconfort, ce este accentuat și de îmbrăcămintea necorespunzătoare. Află în acest articol ce lucruri nu trebuie să porți când zbori cu avionul.

Navigare rapidă în articol:

  1. Hainele strâmte trebuie evitate
  2. Medicii recomandă ciorapi de compresie pentru zborul cu avionul
  3. Un sutien prea strâns poate fi incomod în avion
  4. Nu purta blugi cu talia strânsă sau blugi skinny
  5. Ce dezavantaje au pantalonii cu talie joasă?
  6. Nu purta în avion pantofi cu toc înalt
  7. Sfaturi pentru călătoria cu avionul

1. Hainele strâmte trebuie evitate

Porți haine strâmte când mergi cu avionul? Iată la ce pericole te expui:

Îmbrăcămintea strânsă poate afecta negativ corpul, creează stres asupra vaselor de sânge. Faptul că stai mult timp în avion (uneori chiar 4-6 ore) pe un scaun destul de mic, face ca acest stres să fie și mai accentuat. Hainele mulate, cum sunt blugii elastici, pun presiune asupra membrelor inferioare și de aceea circulația sângelui devine și mai puțin eficientă.

Poți suferi de sindromul clasei economice. Deoarece spațiul dintre scaunele din avion este destul de mic pot să apară probleme de circulația sângelui. Medicii spun și despre alte boli, cum este tromboza venoasă, artrita, artroza și altele. Toate aceste afecțiuni și boli fac parte și așa numitul sindrom al clasei economice. Dacă zborul durează mai mult de 5-6 ore, crește riscul apariției unor probleme de circulație a sângelui. Alți factori de risc sunt: vârsta, obezitatea, anumite boli (ex. varice).

La clasa economică există cel mai puțin spațiu alocat picioarelor pasagerului și de aceea la un zbor cu avionul timp îndelungat poate apărea acest sindrom, crește riscul de tromboză venoasă profundă. Nu este bine să se stea cu picioarele imobilizate o perioadă mare de timp, acest lucru afectează venele profunde de sânge. Alți factori de risc sunt presiunea mai scăzută a oxigenului și deshidratarea. Dacă se bea alcool sau alte băuturi diuretice (cum este cafeaua) se accentuează deshidratarea.

2. Medicii recomandă ciorapi de compresie pentru zborul cu avionul

Având în vedere faptul că zborul lung cu avionul are acest dezavantaj al călătoriei de a sta mult timp pe scaun, crește riscul de a dezvolta probleme ale circulației sângelui. Iată ce recomandă medicii:

  • Prevenirea acumulării sângelui la membrele inferioare mai ales la persoanele care suferă de obezitate, boli cardiovasculare, diabet, sau care sunt fumătoare
  • Folosirea de șosete de compresie sau de ciorapi compresivi, care pot reduce umflarea picioarelor (simptom datorat zborului cu avionului, a poziției fixe pe scaun). Cu ajutorul acestor șosete de compresie se poate preveni acumularea sângelui la membrele inferioare.
  • De asemenea, este indicat să nu se țină picioarele încrucișate pe parcursul zborului cu avionul.
  • Este recomandat consumul de apă pentru a preveni deshidratarea.
  • La farmacie se găsesc ciorapi compresivi care îmbunătățesc circulația sangvină la picioare, ei comprimă vasele de sânge dilatate. Aceștia sunt indicați oamenilor care stau mult timp în picioare, sau care călătoresc multe ore cu avionul sau cu mașina. Ciorapii de compresie au un efect bun asupra picioarelor obosite, umflate, dureroase. Pot preveni problemele circulatorii și chiar insuficiența venoasă. Ajută în cazuri de varice, edem, tromboză, dermatoscleroză și alte boli. Există mai multe variante de ciorapi medicinali compresivi, ei se pot cumpăra fără prescripție medicală.
  • Ciorapii de compresie sunt indicați mai ales femeilor însărcinate pentru că previn umflarea picioarelor.

Citește și articolul: Cum să învingi teama de avion?

3. Un sutien prea strâns poate fi incomod în avion

Specialiștii recomandă femeilor să evite să poarte în călătoriile de avionul lenjerie de corp prea strânsă. De exemplu sutienul foarte strâns pe bust poate fi destul de incomod atunci când ai de stat 4-5 ore în avion. Bretelele acestuia pot cauza un disconfort asupra umerilor și spatelui. Dacă sutienul are și piese din metal, este clar că acestea vor fi sesizate de scanerul din aeroport. Ca să nu ai probleme la controlul de securitate, nu purta sutien cu sârme sau elemente de închidere metalice. Deja se știe că agenții dau o atenție deosebită persoanelor la care se declanșează detectorul de metale. De aceea trebuie evitate capsele, cataramele, tot felul de astfel de accesorii la piesele vestimentare.

Cel mai bine este să se aleagă un sutien sport, care este comod și foarte eficient în susținerea sânilor și protejarea mușchilor spatelui. Cu ajutorul sutienului se mențin umerii drepți și nu se pune efort asupra mușchilor spatelui. Asta este valabil mai ales pentru femeile care au bustul destul de generos.

Sutienul sport este comod, nu strânge, susține bine sânii. Desigur, acesta nu trebuie să aibă elemente dure ori sârme. Cele mai potrivite sunt sutienele de calitate, din materiale naturale, care lasă pielea să respire.

4. Nu purta blugi cu talie strânsă sau blugi skinny

Aceasta este o recomandare foarte bună, pentru că blugii cu talie strânsă pot pune presiune asupra abdomenului. Acești pantaloni nu sunt indicați în avion mai ales pentru persoanele supraponderale. Blugii strânși sau de tip skinny pot împiedica mobilitatea. Ei sunt destul de incomozi atunci când se stă pe scaun, multe ore, în avion. Un alt dezavantaj este acela că blugii încălzesc anumite zone ale corpului (părțile reproducătoare) și creează un disconfort. Sunt prea strânși pe corp și asta incomodează cu siguranță atunci când călătorești 4-5 ore cu avionul.

Blugii skinny produc un disconfort asupra abdomenului, taliei, dar și asupra membrelor inferioare. Ei pot încetini fluxul de sânge în picioare și la nivelul ganglionilor limfatici. Pentru că sunt prea strânși, blugii skinny pot afecta circulația normală a sângelui în zona picioarelor.

Un alt dezavantaj este acela că pot avea un impact și asupra nervilor din zona picioarelor, pentru că pun o presiunea asupra acestora. De aceea apar simptome de furnicături sau o senzație de arsură la membrele inferioare.

Alte dezavantaje

Există femei care s-au plâns de dureri de coapse, din cauză că au purtat blugi skinny la job și au stat multe ore pe scaun la birou. Ele și-au dorit să fie la modă, însă au ajuns la concluzia că este mai sănătos să poarte pantaloni largi, confortabili, din țesături naturale – in sau bumbac. Acest lucru este bun și pentru călătoria cu avionul. Persoanele care optează pentru blugi skinny pot avea anumite probleme cu sănătatea, de care am amintit mai sus. Medicii le sfătuiesc să evite astfel de pantaloni când merg cu mașina, când stau multe ore pe scaun, când călătoresc cu avionul.

Între blugii skinny și cei super skinny nu există mari diferențe, decât în ceea ce privește compoziția de elastan. Probabil cei super skinny sunt puțin mai confortabili, dar sunt la fel de tare strânși pe talie, coapse, picioare. Între cele două stiluri există mici diferențe de croială, dar și variații de design (caracteristice fiecărui producător în parte). Există blugi skinny care sunt în stiluri diferite, pot fi cu talie joasă sau cu talie înaltă.

Potrivit unui articol de pe bbc.com, blugii skinny pot cauza anumite probleme de sănătate, ca de exemplu:

  • Afectează nervii și mușchii de la picioare
  • Pot agrava arsurile de la stomac prin presarea abdomenului
  • Provoacă furnicături la nivelul coapselor și chiar dureri în aceste zone
  • Au și alte consecințe asupra sănătății oamenilor, care îi poartă multe ore în continuu sau un timp îndelungat.

5. Ce dezavantaje au pantalonii cu talie joasă?

Mulți oameni aleg să poarte pantaloni cu talie joasă, nu se gândesc la dezavantajele oferite de aceștia:

  • Cei care au câteva kg în plus pot arăta cam neplăcut în acești pantaloni, mai ales atunci când se așează pe un scaun în aeroport. Pantalonii vor lăsa la vedere pielea în zona spatelui, iar excesul de grăsime se vede imediat. Colăceii din talie nu pot fi ascunși de pantaloni.
  • Dacă pantalonii sunt dintr-un material nepotrivit pot cauza urme asupra pielii.
  • Dacă sunt prea strânși (ex. blugii cu talie joasă) pot pune presiune asupra corpului și organelor interne ale pelvisului.
  • Astfel de pantaloni lasă la vedere pielea și aceasta poate intra în contact cu bacteriile de pe scaun ori centura de siguranță. Specialiștii au spus că există cel puțin 90 de tipuri de bacterii pe cm pătrat, numai pe centura de siguranță.
  • De asemenea, există și riscul de a contacta o infecție, o boală de piele, prin atingerea unor suprafețe din avion. Nu ai de unde să știi cine a stat pe scaun înaintea ta. Pentru a preveni asta, este bine să ai corpul protejat de haine confortabile.

Care sunt cele mai murdare locuri din avion?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aeroporturile și avioanele sunt pline de bacterii. S-au luat probe microbiologice în cinci aeroporturi și patru avioane și s-a constatat că există multe suprafețe murdare (printre care catarama centurii de siguranță și masa pe care se pune tăvița cu mâncare în avion). Specialiștii recomandă chiar folosirea unui dezinfectant de mână, înainte de a utiliza suprafețele murdare din avion.

Alte suprafețe murdare în avion sunt:

  • S-a descoperit E.coli în cabina de zbor, pe butonul de tras apa la toaletă, sau pe tava de masă de la scaune.
  • Păturica a fost folosită de mulți pasageri și poate și pe post de cârpă; avioanele low-cost au pături spălate proaspăt doar la primul zbor al zilei.
  • Cotierele pot fi pline de bacterii. Mulți pasageri vin de la toaletă, uită să se spele pe mâini, iar apoi pun mâinile pe cotiere.
  • Revistele, buzunarul de la scaun pot fi de asemenea cu bacterii.

Interesant a fost faptul că toaleta avea suprafețele mai curate. Se pare că în toaletă se face o curățenie mai bună, în mod frecvent, suprafețele sunt mai bine igienizate. Vezi aici mai multe aspecte despre acest studiu.

6. Nu purta în avion pantofi cu toc înalt

Când călătorești cu avionul evită pantofii cu toc înalt pentru că sunt incomozi. De asemenea, nu sunt recomandate sandalele cu toc înalt și chiar sandalele în general. Cel mai bine este să se aleagă o pereche de pantofi sport, comozi, cum sunt adidașii.

Să mergi cu tocuri înalte pe pistă este chiar incomod. Aici apar și probleme de altă natură, de exemplu în caz de urgență, când trebuie folosit dispozitivul de aterizare, este posibil ca tocurile de la pantofi că afecteze suprafața acestuia. Toate avionale au un tobogan gonflabil care este folosit în anumite situații de urgență pentru evacuarea rapidă a pasagerilor din avion.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Cum se comportă câinii în avion?

7. Sfaturi pentru călătoria cu avionul

Evitați să beți alcool dacă aveți probleme de circulația sângelui, artroze sau artrite. Purtați pantofi comozi și evitați șosetele sintetice.

Mișcați picioarele în timpul călătoriei cu avionul ori de câte ori este posibil, astfel scade riscul de a suferi de sindrom al clasei economice.

Evitați hainele din țesături sintetice atunci când călătoriți cu avionul. Hainele din țesături naturale sunt cele mai bune pentru piele. Hainele sintetice pot irita pielea sub influența aerului uscat din avion.

Nu purtați hainele cu diferite accesorii metalice, bijuterii din metal, pandantive, cercei, curele cu catarame metalice și alte lucruri din metal când călătoriți cu avionul. Toate acestea trebuie scoase atunci când se intră la filtrul de control de la aeroport. Uneori se pot crea anumite situații ridicole din cauza asta la controalele de securitate.

Nu purtați jambiere pentru că acestea sunt interzise de unele companii, la bord. Este bine să studiați regulile companiilor de zbor. În acest fel evitați situațiile penibile.

Evitați să vă parfumați în avion sau înainte de zbor, mai ales dacă acesta are un miros intens. Parfumul poate crea un disconfort pasagerilor din avion și asta este o lipsă de respect pentru ei. Unele persoane pot fi alergice la anumite mirosuri, sunt mai sensibile, deci este bine să nu le creați probleme în avion.

Îmbrăcămintea multi-strat este cea mai indicată pentru avion, pentru un confort optim. Se poate purta de exemplu o pereche de pantaloni comozi, puțin largi, un tricou, o vestă, un cardigan, pulover sau sacou. Acestea este bine să fie din țesături respirabile, din materiale din bumbac. O jachetă sau o haină cu multe buzunare este o alegere bună, pentru că în ele se pot ține actele, telefonul, biletul de călătorie și alte obiecte de valoare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.