Sarcină & BebeLucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre hrănirea bebelușului

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre hrănirea bebelușului

Ce lucruri esentiale pentru hranirea bebelusului trebuie sa stii? Este adevarat ca nu trebuie sa te informezi prea mult, ci totul va veni de la sine, in mod natural? Bineinteles, fiecare mama are instinctul de a-si proteja si hrani puiul ei drag si s-ar putea descurca foarte bine singura, fara sfaturile tuturor in materie! Totusi, poate fi frustrant si uneori infricosator, in special in prima luna cu bebe, atunci cand nu stii de ce plange, daca mai are nevoie de hrana sau de altceva…

Asa ca nu strica sa vorbesti cu alte mamici si sa te informezi asupra unor lucruri esentiale pentru hranirea bebelusului pe care este bine sa le cunosti. Natura are grija sa hraneasca in-utero bebelusul si sa iti asigure laptele matern atat de necesar si bun pentru dezvoltarea armonioasa a micutului. Ce mai trebuie sa faci tu? Sa te inveti cu programul de hranire a bebelusului si sa te informezi asupra alimentelor sanatoase pe care trebuie sa i le dai dupa varsta de sase luni!

Lucruri esentiale pentru hranirea bebelusului

Programul de alaptare

O intrebare importanta: ii formezi tu, in functie de sfatul medicului si de informatiile avute, un program de alaptare sau ii oferi lapte oricand cere? Cate putin din ambele: primele saptamani, chiar primele doua luni, va trebui sa il alaptezi cand micutul iti cere, ceea ce inseamna foarte des, o data la cateva ore. Degeaba te consulti cu alte mamici: unii bebelusi cer mancare la doua ore, altii stau vreo patru ore fara probleme! In general (insa nu intotdeauna), bebelusul va manca de vreo sapte ori zilnic si va fi nevoie de macar doua mese si in timpul noptii.

Insa dupa o luna – doua, vei cunoaste programul sau de hranire, asadar evita sa il alaptezi mai des decat inainte. Chiar daca plange, nu inseamna ca ii este foame! Multe mamici fac greseala sa creada ca daca micutul plange, vrea lapte si asa apare supraalimentarea – ce poate duce la obezitate. Trebuie sa stii si ca pe masura ce creste, este normal ca mesele sa fie mai rare, la cam patru ore distanta, nu mai frecvente – insa vor dura mai mult, caci va manca mai mult la o singura masa.

O masa in plus isi are rostul doar daca micutul nu a mancat cat mananca de obicei la ultima masa, daca a vomat sau a avut diaree. Altfel, cel mai sigur plange din alte motive: colici, plictiseala, oboseala (daca nu si-a luat portia obisnuita de somn, micutul e foarte iritabil), disconfort cauzat de mediu (modul in care e infasat, temperatura, luminozitate, zgomote). Cand incepe, pe la cinci luni, sa ceara mai des mancare, este semn ca trebuie sa ii diversifici dieta cu alimente semi-solide, nu sa ii dai mai mult lapte!

Alimentatia ta in timpul alaptarii

Ce trebuie sa stii despre lucrurile esentiale pentru hranirea bebelusului? Faptul ca orice tu mananci, va ajunge in cantitati mai mari sau mai mici si in laptele matern! De aceea, este bine sa eviti anumite alimente si sa consumi altele. Pe lista alimentelor interzise se afla, in mare, acele alimente ce pot cauza reactii alergice: fructe de mare, lapte de vaca si lactate, arahide.

Este bine sa eviti si alimentele extrem de picante (se pare ca uneori ii pot provoca micutului dureri de burta) si sa nu consumi peste in exces (mai mult de doua mese pe saptamana). O  problema este pusa in legatura cu alcoolul – este bine sa il eviti, caci ajunge in lapte, insa daca iti este pofta, bea un pahar de bere sau vin cu mai multe ore inainte de a alapta. La fel, este bine sa eviti consumul ridicat (mai mult de o ceasca) de cafeina. La ce sa spui da: multa apa (plata), fructe proaspete, legume verzi, cereale si carne slaba.

Laptele praf

lucruri esentiale

Daca, din diferite motive, nu ii poti oferi bebelusului alternativa cea mai sanatoasa de hranire – lapte matern si trebuie sa apelezi la laptele praf, mare grija in alegerea tipului. Cel mai bine este sa il intrebi pe medicul pediatru ce tip de formula i se adapteaza cel mai bine micutului. Unele formule pot provoca alergii: fie de la soia, fie de la proteinele din lapte de vaca continute. Odata ce ai gasit o formula acceptata de bebelus, iti va fi mai usor sa ii creezi un program de hranire.

In primele luni (trei), il vei hrani cu biberonul cam la doua-trei ore, in functie de cum cere el. Apoi, vei rari mesele la o distanta de patru ore, insa vei mari cantitatea de lapte oferita la o masa. Daca observi ca plange des, vomita, are dureri de burta, nu ia in greutate sau ia prea mult in greutate, este deshidratat (gura si piele uscata, plans fara lacrimi, scutece uscate), mergi la medic pentru un consult – fie nu ii prieste formula, fie programul de mese nu este adecvat nevoilor lui.

Diversificarea dietei alimentare

Printre cele mai importante lucruri esentiale pentru hranirea bebelusului de stiut se afla pasii pe care trebuie sa ii faci in diversificarea regimului alimentar. In general, pana la cinci-sase luni de zile, se recomanda sa il hranesti exclusiv cu lapte matern (sau formula). Insa de la cinci sau sase luni, chiar micutul te va anunta ca a venit vremea sa ii oferi noi alimente.

Retine: nu ii oferi nimic altceva inainte de patru-cinci luni, chiar daca ti se pare ca ar dori altceva sau daca auzi alte sfaturi. Pana la cinci luni (chiar sase), laptele este suficient – aceasta varsta variaza de la bebe la bebe, in functie de crestere si dezvoltare; te poti consulta cu medicul pentru a decide care este varsta optima.

Daca ii oferi alte alimente inainte de patru-cinci luni, cresti riscul de aparitie a alergiilor si de supraalimentare – ce duce la obezitate. Indiferent de ce iti spun alte mamici, cel mai bine este sa ii diversifici dieta treptat odata cu varsta de cinci sau sase luni. Poti sa il urmaresti: sa vezi daca pare interesat cand miroase si vede diverse mancaruri. Atunci cand cere mai mult lapte decat in mod normal si cand incepe sa se trezeasca in timpul noptii mai des, poate fi un semn ca are nevoie de alta hrana in afara de lapte.

Vei incepe diversificarea treptat, cu cate un nou aliment o data pe saptamana. Vei urmari pe parcursul saptamanii aparitia unor reactii alergice. De asemenea, daca bebelusul scuipa sau respinge un aliment in timpul mesei, nu il forta. Nu renunti in ruptul capului la laptele matern: mancarea semi-solida si solida va reprezenta initial doar o masa pe zi – in rest, te axezi tot pe lapte.

Ce mancaruri ii poti oferi: cereale, orez, fructe pasate (banane, mere, pere), piureuri de legume (cartofi, dovleac, pastai, morcovi) in primul pas. Apoi, pe la sapte luni, poti adauga carne pasata de curcan, pui si branza dulce. Fereste-te de: lapte de vaca, peste, oua si combinatii din mai multe fructe sau legume pana la varsta de opt-noua luni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.