Sarcină & BebeAlimentele pe care trebuie să le evităm în alimentația noastră în timpul...

Alimentele pe care trebuie să le evităm în alimentația noastră în timpul sarcinii

Ce evitam in timpul sarcinii? Daca esti la primul bebelus, probabil auzi din stanga si dreapta fel si fel de sfaturi, unele mai realiste, altele destul de ciudate. De exemplu, ti-a zis bunica ta sa nu porti margele, pentru ca bebelusul este astfel strangulat sau sa ai grija, caci sigur vei pierde un dinte? Ti-a zis mama ta sa „mananci cat pentru doi” si sa eviti sa te vopsesti si sa te epilezi cu ceara pentru ca dauneaza celui mic din burtica sau iti cauzezi contractii?

Ei bine, daca ai fost asaltata de asemenea sfaturi grijulii – cele anterioare fiind doar „povesti din batrani”, atunci poate ca nici nu mai stii ce este bine, ce este rau si ce nu are absolut nici o influenta asupra evolutiei sarcinii. Iata deci un articol despre ce evitam in timpul sarcinii care te poate ajuta.

Ce evitam in timpul sarcinii? In primul rand, dupa puterile noastre, evitam stresul! Stresul afecteaza negativ starea ta fizica si psihica si prin deteriorarea acestora, inclusiv dezvoltarea in-utero a bebelusului. Poti sa iti spui: „si ce sa fac daca sunt stresata”? Incearca sa eviti activitati si persoane despre care stii ca te streseaza si enerveaza. Urasti sa platesti taxele si sa dai cu aspiratorul?

Paseaza aceste activitati macar pentru perioada sarcinii sotului, ar trebui sa te inteleaga! Urasti sa stai in preajma unei prietene sau colege enervante? Evit-o pe cat poti si daca te urmareste, respinge-o cu o replica seaca! Incearca sa ai un program care sa includa zilnic o ora de relaxare, in care faci doar ce vrei si nu ce trebuie! Retine, stresul este riscant deoarece poate duce si la aparitia unei depresii in timpul sarcinii, iar gandurile negre sunt inamicii tai cei mai periculosi! Daca nu scapi de stres si preocupari prin relaxare simpla, cauta (pe Internet, in reviste de psihologie) tehnici de respiratie si de meditatie speciale in cadrul unor cursuri de dezvoltare personala si programare neurologica: vei vedea ca sunt simplu de aplicat si eficiente!

Ce evitam in timpul sarcinii? Excese alimentare, din ambele perspective: nu manca „pentru doi”, nu te umfla inutil, caci supraponderalitatea poate afecta sarcina si vei scapa greu de kilogramele in plus dupa nastere. Insa in nici un caz nu tine nici dieta, in special una care sa te lipseasca de vitamine, minerale, proteine atat de necesare dezvoltarii fatului!

In plus, evita alimente grase precum fast-foodul, dulciuri in exces si pe stomacul gol si, in general, orice aliment care nu e de calitate: cele care contin conservanti, care contin coloranti, mezelurile ieftine. Evita fripturi in sange (poti sa ingerezi oua parazitare), icre, fructe de mare, oua nefierte sau fierte moi, lapte nepasteurizat. Ai grija la cafea: medicii nu s-au pus de acord daca aceasta afecteaza intr-un fel fatul sau sarcina, asa ca fii precauta, caci totusi unii medici atentioneaza ca ingredientul principal si anume cofeina, poate cauza reale probleme!

mancare nerecomandata in sarcina

Deci consuma maxim o ceasca de cafea sau ceai negru si evita unele bauturi care contin si cofeina si alte substante daunatoare: cola, pepsi, energizante. Bineinteles, regulile de aur: evita alcoolul, tutunul, drogurile de orice fel si chiar sucurile carbogazoase. Atunci cand ai o pofta nebuna dupa un aliment de pe lista interzisa si nu functioneaza nimic in inlaturarea ei, satisface-o, insa in cantitati foarte mici!

Ce evitam in timpul sarcinii daca vorbim de medicamente? Cel mai important este ca trebuie sa te consulti cu medicul pentru orice medicament luat, caci chiar si o banala pastila de durere de cap poate dauna serios dezvoltarii fatului: de exemplu, Ibuprofenul este foarte periculos, in special in ultima perioada. Aspirina de zi cu zi este si ea riscanta. Multe dintre antibiotice si vaccinuri prezinta risc crescut. Insa chiar si unele remedii naturiste si ceaiuri naturale te pot pune in pericol, desi ai crede ca sunt inofensive, asa ca ar fi o idee buna sa faci de la inceputul sarcinii o lista cu medicamente permise, care nu afecteaza fatul si sarcina. Atat de inofensivele plante ca busuiocul, ginsegul, pelinul pot cauza contractii sau alte neplaceri.

Dar in legatura cu miscarea fizica, ce evitam in timpul sarcinii? Este chiar recomandat, sanatos si relaxant sa adopti un program de exercitii fizice, insa ai grija si sfatuieste-te cu medicul ce tip de sport sa practici. Eviti orice tip de sport daca ai afectiuni cardiace, pulmonare, respiratorii sau o sarcina multipla. Insa daca sanatatea ta este ok, chiar este bine sa faci miscare.

Ce eviti: orice exercitiu care cere prea mult efort si putere, statul in picioare mult timp, exercitii precum ridicarea de greutati, sarituri. In general, exercitiile nu implica sedinte normale de aerobic si fitness, caci acestea sunt periculoase pentru tine si fat, insa exista gimnastica speciala pentru gravide, yoga, inot. In ultimul trimestru, insa, este bine sa nu te fortezi deloc.
Este sexul daunator? Nu, daca nu suferi de vreo afectiune sau problema de sanatate. Chiar din prima luna a sarcinii, intreaba-l pe medicul tau daca exista vreun risc. In ultimele doua luni, din pacate, este mai bine sa il eviti de tot, desi nu este sigur ca poate dauna fatului.

Ce evitam in timpul sarcinii: animalele de casa?! Intr-adevar, pisica te poate imbolnavi prin fecale cu toxoplasmoza, iar catelul prin saliva cu paraziti intestinali. Nu inseamna sa ii „expatriezi”, ci sa nu te implici in curatarea cutiutei in care isi face nevoile, sa nu ii hranesti tu (sau sa nu atingi mancarea cu mana goala) si sa te speli intotdeauna dupa ce i-ai atins. Cel mai important: nu dormi in pat cu ei, chiar daca vin la tine cu ochisori duiosi! Se vor invata sa doarma in alta camera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.